Rss title here https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/ put the rss description here. +Mon, 05 Jun 2023 11:47:00 +0300 en hourly 1 https://kulturosupa.gr:443/ https://kulturosupa.gr:443/upload/logo.png Rss title here https://kulturosupa.gr:443/ <![CDATA[Πανσέληνος Ιουνίου: Εντυπωσιακές εικόνες από το «Φεγγάρι της Φράουλας»]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/panselinos-49979/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/panselinos-49979/#comments +Mon, 05 Jun 2023 11:47:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/panselinos-49979/  

Ένα διαφορετικό χρώμα πήρε ο ουρανός το βράδυ της Κυριακής με το θέαμα της πανσελήνου του Ιουνίου να καθηλώνει. Η ξεχωριστή στιγμή έκανε, μάλιστα, τον γύρο του κόσμου με πλήθος διεθνών ΜΜΕ να αναφέρονται στο γεγονός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «πλημμυρίζουν» από εικόνες. 

Η πανσέληνος του Ιουνίου, γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας», φάνηκε στον νυχτερινό ουρανό από τις πρώτες βραδινές ώρες.

5906020 5906021 5906022Οι ειδικοί την περιγράφουν ως πορτοκαλί σφαίρα που σταδιακά θα κιτρινίζει και όταν ανέβει ψηλά θα είναι ως και 30% πιο φωτεινή αλλά ίσως και υπερβολικά θολή.

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/panselinos-49979/feed/
<![CDATA[Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Νοιαζόμαστε, συζητάμε, αναλαμβάνουμε δράση!]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/niazoaste-49957/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/niazoaste-49957/#comments +Fri, 02 Jun 2023 23:53:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/niazoaste-49957/

Θεωρητικοί προβληματισμοί και πρακτικές δράσεις συνδυάζονται στην εκδήλωση που ετοιμάζουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκη-ΚΕΔΗΘ και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα, την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 17.00 στο Ok!Thess (Κυδωνιών 2). Βασικοί άξονες της εκδήλωσης είναι η έννοια της αστικής ανθεκτικότητας και η ενασχόληση της τέχνης με το συγκεκριμένο θέμα.

Η αστική ανθεκτικότητα, δηλαδή η ικανότητα των πόλεων να επιβιώνουν και να εξελίσσονται ανεξάρτητα από τις χρόνιες πιέσεις και τις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο σήμερα που η κλιματική αλλαγή προκαλεί όλο και περισσότερες φυσικές καταστροφές. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις ελληνικές πόλεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πυκνή δόμηση, ελλιπείς υποδομές και υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από το 50% του πληθυσμού ζει στο 3% της έκτασης της χώρας.

Για το θέμα της ανθεκτικότητας και ιδίως σε σχέση με τις αστικές περιοχές θα μιλήσει ο Λέων Καπέτας ειδικός σε θέματα κλιματικής προσαρμογής και ανθεκτικότητας. Ο Φίλιππος Πολατσίδης, μέλος της ομάδας «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης», θα αναφερθεί σε μια άλλη σπουδαία πτυχή της ανθεκτικότητας, που έχει σχέση με την κοινωνική αλληλεγγύη και ιδιαίτερα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ενασχόληση με την τροφή και τις σχέσεις που διαμορφώνονται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της (από τη σπορά μέχρι την ανάκτηση των σπαταλώμενων τροφίμων).

Από την άλλη πλευρά η τέχνη, η οποία αποτελεί έναν ευαίσθητο δέκτη των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες, ασχολείται όλο και πιο εντατικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τον αντίκτυπό τους. Απευθυνόμενη όχι μόνο στη λογική αλλά κυρίως στο συναίσθημα των ανθρώπων, παίζει μεγάλο ρόλο στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση. Δείγματα αυτής της ενασχόλησης της τέχνης θα παρουσιάσει και θα αναλύσει η Θούλη Μισιρλόγλου, διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μεταφέροντας και την εμπειρία από τη φετινή 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένη στη «Γεωκουλτούρα», μέσα από την οποία διερευνώνται «ζητήματα μνήμης και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης». Στο ίδιο πλαίσιο θα προβληθεί και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Ξανθίππη – Όταν ένας κορμός ξεριζώθηκε», με θέμα ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι μέσα από το οποίο φοιτητές και σπουδαστές αξιοποίησαν τα υλικά απομεινάρια της καταστροφής από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (2020) για να δημιουργήσουν έργα τα οποία παρέμειναν επί τόπου ως μόνιμα εκθέματα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και μια συμβολική ανάληψη δράσης για το περιβάλλον, με σκοπό να κινητοποιήσει τους ανθρώπους της περιοχής, κυρίως τους νέους. Μετά τις ομιλίες θα γίνει εξόρμηση από τον χώρο της εκδήλωσης για τον καθαρισμό του γειτονικού Κελλάριου κόλπου, με υλικά που θα δοθούν στους εθελοντές από τους διοργανωτές. Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την οργάνωση iSea, που έχει ως αντικείμενο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα ολοκληρωθεί με vegetarian μπουφέ από τους Chefs for Zero Hunger, που εδώ και μερικά χρόνια μοιράζουν διακριτικά μερίδες φαγητού στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00-17:30: Προσέλευση-χαιρετισμοί
17:30-18:00: Προβολή ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Ξανθίππη – Όταν ένας κορμός ξεριζώθηκε» (12’)
18:00-19:00: Συζήτηση με τίτλο «Η τέχνη της ανθεκτικότητας των πόλεων»
Ομιλητές/ριες:
Λέων Καπέτας, ειδικός σε θέματα Κλιματικής Προσαρμογής και Ανθεκτικότητας
Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Φίλιππος Πολατσίδης, μέλος της ομάδας «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης»
19:00-20:00: Καθαρισμός Κελλάριου όρμου (εξόρμηση από τον χώρο της εκδήλωσης, τα υλικά καθαρισμού διατίθενται) – σε συνεργασία με την οργάνωση iSea
20:00-21:00: Κλείσιμο με vegetarian μπουφέ από τους Chefs for Zero Hunger

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023
17.00-21.00
Ok!Thess, Κυδωνιών 2
Είσοδος ελεύθερη
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/niazoaste-49957/feed/
<![CDATA[Thess Clean -Thess Green - 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/thess-clean-thess-green--49900/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/thess-clean-thess-green--49900/#comments +Sat, 27 May 2023 11:49:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/thess-clean-thess-green--49900/ 7-10 Ιουνίου

Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος το Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο Thess Clean - Thess Green. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της ΔΕΘ - HELEXPO, στο Περίπτερο 16, από  τις 7 έως τις 10 Ιουνίου.

Στόχος του Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας είναι να εξοικειώσει τους πολίτες με τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας, βάζοντας στην καθημερινότητά τους τη φιλοσοφία του τριπτύχου «μείωση απορριμμάτων – επανάχρηση - ανακύκλωση υλικών». Φέτος διοργανώνεται παράλληλα με την 1η Διεθνή Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία «Forward Green (FG-Expo)», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - HELEXPO από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου 2023.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις, δράσεις και εκθέσεις που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ενώ τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: 
-τέσσερις ημερίδες, ανοιχτές στο κοινό, με θεματολογία σχετική με τον ρόλο και τους άξονες προτεραιότητας των Ο.Τ.Α. στην Κυκλική Οικονομία και στην Ανακύκλωση και τη συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος
-δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά
-παρουσίαση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων
-λούνα παρκ Ανακύκλωσης
-θεατρικές παραστάσεις
-μαθητικός διαγωνισμός


Το Σάββατο 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διπλή εθελοντική δράση καθαριότητας, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει η προσπάθεια για την επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ κατασκευής από πλαστικά καπάκια και το closing party του Φεστιβάλ. 

Η είσοδος στο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Thess Clean - Thess Green είναι δωρεάν και θα διατίθεται ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και υποστηρίζεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/thess-clean-thess-green--49900/feed/
<![CDATA[6ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού στη Χαλάστρα]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/peri-fest-49872/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/peri-fest-49872/#comments +Wed, 24 May 2023 20:20:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/peri-fest-49872/  
Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την θεσμοθέτηση της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από την ΟΗΕ και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) γιορτάζει την Ημέρα αυτή διοργανώνοντας σαράντα εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 28 Μαΐου το 6ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στη Χαλάστρα.
Με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργαστήρια, με αφήγηση παραμυθιού και κουκλοθέατρο, τα παιδιά θα μάθουν για την πολύτιμη προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, αλλά για τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Ανατολικού Ολύμπου, ο βρεφονηπιακός σταθμός Λιλιπούτη, το Εργαστήρι Τέχνης ArtFactory, το ΚΔΑΠ Αστερόκοσμος, το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, η Αλκυώνη – Εκπαίδευση για την Αειφορία και η ομάδα Μουσικομυθία.

Οι συμμετέχοντες στη γιορτή –μικροί και μεγάλοι- θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ενημερωτική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού και να παρακολουθήσουν στην αίθουσα προβολών την ταινία ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.
Η είσοδοςείναι ελεύθερη!
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Κυριακή 28 Μαΐου)
6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
10:15-11:00:«Ο ιστός της ζωής: Παιχνίδι με θέμα τη βιοποικιλότητα και τη σημασία της για το οικοσύστημα», Αλκυώνη – εκπαίδευση για την αειφορία
11:00-12:00: “Ο Λιμπόπο και ο Πλου-πλου... μαζί;”,κουκλοθέατρο-παρουσίαση βιβλίου με τη συγγραφέα Κατερίνα Νιζάμη, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα.
12:00 - 13:00: "Όταν τα δέντρα μιλούν", μουσική παράσταση από την ομάδα Μουσικομυθία
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
-          «Πεταλούδες, τα λουλούδια που πετάνε», μεικτό εργαστήριο χειροτεχνίας, κολάζ και ζωγραφικής από τοΕργαστήριο Τέχνης ArtFactory
-          «Κατασκευάζουμε κιάλια και κουκουβάγιες», εργαστήρι της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας
-          Ρομποτική και αθλοπαιδιές, ΚΔΑΠ Αστερόκοσμος Χαλάστρας
-          Χειροτεχνίες με τον Λιμπόπο και την Πλου-πλου Βρεφονηπιακός Σταθμός Λιλιπούτη
-          «Προσεγγίζουμε τους φτερωτούς μας φίλους μέσα από παιχνίδια», επιτραπέζια και κινητικά παιχνίδια με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ανατολικού Ολύμπου
-          Τι θα συμβεί σ’ έναν υγρότοπο εάν… Παιχνίδι με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονία.
-          Ενημέρωση για τις πολιτικές της ΕΕ για το περιβάλλον και το Δίκτυο Natura 2000, Κέντρο Πληροφόρησης EuropeDirect Κεντρικής Μακεδονίας
-          Προβολή ταινίας για Εθνικό Πάρκο: «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ο άγνωστος θησαυρός της Θεσσαλονίκης»
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/peri-fest-49872/feed/
<![CDATA[«Υιοθετούμε μια παραλία (ακτή) στο Δήμο Θερμαϊκού!»]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/iothetoume-49806/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/iothetoume-49806/#comments +Mon, 15 May 2023 14:43:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/iothetoume-49806/  

Το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. , ΝΠΔΔ του Δήμου Θερμαϊκού, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα καθαρισμού «Save Your Hood Thermaikos», και ειδικότερα με τον εκπρόσωπό της κ. Ευάγγελο Μίχο, συνεργάζονται και υλοποιούν το πρόγραμμα για τους εθελοντικούς καθαρισμούς των ακτών στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Ημερών Θάλασσας. Κάθε χρόνο οργανώνουν συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές.

Οι καθαρισμοί ακτών έχουν καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της ρύπανσης με στερεά απορρίμματα. Μικροί και μεγάλοι έχουν πάρει μέρος στον καθαρισμό πολλών χιλιομέτρων ακτογραμμής, συλλέγοντας και καταγράφοντας μεγάλο μέρος σκουπιδιών, διαμορφώνοντας έτσι την εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της χώρας μας.
Συνεπείς λοιπόν  και φέτος στο εαρινό μας ραντεβού για την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Θάλασσας στη Χώρα μας «EMD in My Country» για το 2023, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα Εκπαιδευτικό Βιωματικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Θερμαϊκού.

Ειδικότερα:
Τίτλος Προγράμματος: «Υιοθετούμε μια παραλία (ακτή) στο Δήμο Θερμαϊκού!» Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με στόχο να γίνει ο εθελοντικός καθαρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος

Στάση Ζωής.
Περιγραφή του Προγράμματος:
1.«Ενημέρωση στους μαθητές  για τη ρύπανση των παραλιών, την αξία του εθελοντικού καθαρισμού και την ελαχιστοποίηση της παραγωγής σκουπιδιών».           Η ομιλία-εισήγηση πραγματοποιείται από τον κ. Βαγγέλη Μίχο.
2. «Υιοθετούμε την Ακτή ή έναν δημόσιο χώρο» Ακολουθεί η παρατήρηση και η προστασία ενός δημόσιου χώρου, με καθοδηγητή- συντονιστή τον κ.Βαγγέλη Μίχο και με τη στήριξη των καθηγητών-δασκάλων

Σκοπός της δράσης είναι να πετύχουμε:
·         αλλαγή νοοτροπίας που οδηγεί  στην μείωση των σκουπιδιών
·         διαμόρφωση νέας στάσης ζωής στην κοινωνία μας με όφελος την προστασία και τη φροντίδα του περιβαλλοντος
·         ευαισθητοποίηση προς την ανάγκη αντιμετώπισής τους
·         κατανόηση της αναγκαιότητας της συμμετοχής στη διεκδίκηση και διασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους
·         συνειδητοποίηση ότι μέσα από δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης νιώθουμε χρήσιμοι και αποκτούμε εμπειρίες, γνώσεις, δεξιότητες που συνήθως δεν αποκτώνται μέσα από τη συνήθη τυπική εκπαιδευτική διαδικασία.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους τα παρακάτω σχολεία:
•ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ                                                                                                                    
• 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ     
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ           
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ «ΑΡΧΙΓΕΝΕΙΟ»
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν.ΕΠΙΒΑΤΩΝ 
• 1o ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
• 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΙΑΣ
• 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΙΑΣ
• 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΙΑΣ
• 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΙΑΣ
 
Καθώς και την Αντιδημαρχία Καθαριότητας για την συνεργασία.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/iothetoume-49806/feed/
<![CDATA[Χωρίς τα 7 σκυλιά τους δεν έφευγαν από το Σουδάν. «Είπα στον Μητσοτάκη πως όρος μας ήταν να τα πάρουμε μαζί»]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/sudan-skilia7-49677/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/sudan-skilia7-49677/#comments +Mon, 01 May 2023 22:24:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/sudan-skilia7-49677/ Η μόνη συντροφιά της Μαίρης Καλλιπέτη και του συζύγου της, τις ημέρες των βομβαρδισμών στο Σουδάν ήταν οι επτά σκύλοι τους.


Το ζευγάρι, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εμπόλεμη ζώνη αν δεν έπαιρνε μαζί και τα τετράποδα μέλη της οικογένειας.
.
«Είναι ένα δείγμα ανθρωπιάς, σεβασμού, αγάπης προς τα παιδιά σου. Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά είναι σκυλάκια, είναι η οικογένεια που δεν θα εγκαταλείψεις πίσω», επισήμανε η Μαίρη Καλλιπέτη.
«Ηταν δύσκολος ο απεγκλωβισμός από το σπίτι μας γιατί ήταν ένα χιλιόμετρο από το Πεντάγωνο που βομβάρδιζαν συνέχεια. Με τη βοήθεια του Ελληνα πρέσβη στο Κάιρο και της προέδρου της ελληνικής κοινότητας, μεσολάβησαν και μίλησαν στον θρησκευτικό ηγέτη του Σουδάν Σεχ Αλαμί. Δεν μπορούσαν να μας απεγκλωβίσουν ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε ο ΟΗΕ, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Ο Σεχ Αλαμί δέχτηκε με μεγάλη χαρά να βάλουμε και τους επτά σκύλους μέσα στο αυτοκίνητο για να φύγουμε άμεσα από το σπίτι», εξήγησε.

«Είπα στον κ. Μητσοτάκη πως ο όρος μας ήταν να πάρουμε μαζί τα σκυλιά μας»
«Η κυρία Λυδία Ψιλοβίκου με γνώρισε με τη Μάρσα Δημοπούλου από τη ΓΓ για τα ζώα. Μίλησα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα πως ο όρος μας για να φύγουμε ήταν να πάρουμε μαζί και τα σκυλιά μας. Δεν θα φεύγαμε με τίποτα από το Σουδάν. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να έρθουν τα σκυλιά αμέσως μαζί μας. Την Πέμπτη το πρωί θα έβγαζε από τη χώρα τους ελάχιστα εναπομείναντες Ελληνες και τα επτά σκυλιά μας», ανέφερε.


 «Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται απεγκλωβισμός ανθρώπων μαζί με ζωντανά. Δεν παίρνουν ούτε έναν σκύλο, τα εγκαταλείπουν ή τα σκοτώνουν για να μην πέσουν σε κακοτυχίες. Εμείς ήμασταν η πρώτη φορά με τη βοήθεια του πρωθυπουργού που καταφέραμε και φύγαμε οικογενειακώς», πρόσθεσε.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/sudan-skilia7-49677/feed/
<![CDATA[«Δικαιοσύνη για τα ζώα»: Η συλλογική μας ευθύνη]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/dikai-zoa-49650/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/dikai-zoa-49650/#comments +Fri, 28 Apr 2023 12:34:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/dikai-zoa-49650/ Martha C. Nussbaum

Δικαιοσύνη για τα ζώα

Η συλλογική μας ευθύνη


Το ανθρώπινο είδος έχει διαπράξει ένα τεράστιας κλίμακας ηθικό έγκλημα εις βάρος των άλλων ζώων. Με τις βάρβαρες ωμότητες της βιομηχανίας κρέατος, με τη λαθροθηρία και το νόμιμο κυνήγι, με την καταστροφή των ενδιαιτημάτων, με την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση, με την παραμέληση των ζώων συντροφιάς που υποτίθεται ότι αγαπάμε, με αυτά και πολλά άλλα έχουμε καταλήξει οι τύραννοι του ζωικού βασιλείου.

Στο βιβλίο αυτό, μια από τις σημαντικότερες φιλοσόφους και ουμανίστριες στον κόσμο, η Martha C. Nussbaum, επιχειρεί μια επαναστατική προσέγγιση των δικαιωμάτων, της ηθικής και του δικαίου των ζώων, και κάνει μια επείγουσα έκκληση για δράση ώστε τα ανθρώπινα όντα να επιτελέσουμε το συλλογικό μας καθήκον έναντι των συνδημιουργημάτων μας, και όχι να παραμείνουμε απλώς εκμεταλλευτές ή χρήστες τους.

Μετάφραση–επιμέλεια: Αθ. Αναγνωστόπουλος, Νεφ. Κατσαφούρου, Αζ. Καραμανλίδης, Αλ. Μάμαλης
ISBN: 978-618-5493-19-6
Σκληρόδετο, Α/Μ, 440 σελ., 17 × 24 εκ., 30,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Τα περιεχόμενα του βιβλίου

Εισαγωγή
1. Βαναυσότητα και παραμέληση: η αδικία στο ζωικό βασίλειο
• Ζώα που ευημερούν και ζώα που παρεμποδίζονται • Δικαιοσύνη: η βασική διαισθητική ιδέα • Θαυμασμός, συμπόνια και οργή

2. Η φυσική κλίμακα και η προσέγγιση «σαν εμάς»
• Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας και η φυσική κλίμακα • Η προσέγγιση «σαν εμάς»: αξιοποιώντας τη φυσική κλίμακα για να επιτευχθεί πρόοδος • Πέρα από τη φυσική κλίμακα: θαυμάσιες και αλλότριες ζωές

3. Οι ωφελιμιστές: ευχαρίστηση και πόνος
• Η υποσημείωση του Bentham • Δυσκολίες: ποιότητα, δραστηριότητα, ταυτότητα • Οι οπαδοί του Bentham: Sidgwick και Singer • Μπορεί ο Mill να επιλύσει τα προβλήματα;

4. Η καντιανή προσέγγιση της Christine Korsgaard
• Ο Kant για τη μεταχείριση των ζώων • Η καντιανή άποψη της Korsgaard περί δικαιωμάτων των ζώων • Συνδημιουργήματα • Ένστικτο, πολιτισμός, επιλογή: εναντίον της καντιανής διχοτομίας

5. Η θεωρία των ικανοτήτων
• Η θεωρία των ικανοτήτων στον ανθρώπινο κόσμο • Από τη συγκριτική ταξινόμηση σε έναν χάρτη βασικής δικαιοσύνης • Η θεωρία των ικανοτήτων ως βάση δικαιοσύνης για τα ζώα • Η νέα θεωρία στην πράξη

6. Συναίσθηση και αγώνας: ένα λειτουργικό όριο
• Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι παγίδες • Τι είναι η συναίσθηση και πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; • Πειραματική επιβεβαίωση: η περίπτωση των ψαριών • Τα ζώα και το λειτουργικό όριο • Και τα φυτά;

7. Ο θάνατος ως βλάβη
• «Ο θάνατος είναι για εμάς ένα τίποτε» • Το επιχείρημα της διακοπής • Τα ζώα που σκοτώνουμε: πέρα από τα ωφελιμιστικά επιχειρήματα • Υπέρ των ηθικών δυσκολιών • Εναλλακτικές λύσεις;

8. Τραγικές συγκρούσεις και πώς μπορούμε να τις υπερβούμε
• Τι είναι τα τραγικά διλήμματα; • Η χρήση ζώων στην ιατρική έρευνα • Και πάλι περί κρεατοφαγίας • Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς; • Συγκρούσεις για ζωτικό χώρο και πόρους

9. Τα ζώα που ζουν μαζί μας
• Συμβιωτική ευημερία • Καταργητισμός; • Ζώα συντροφιάς: από αντικείμενα ιδιοκτησίας σε πολίτες • Γενικές και ειδικές υποχρεώσεις • Ζώα συντροφιάς εκτός σπιτιού: άλογα, βοοειδή, πρόβατα, κοτόπουλα

10. Η «άγρια» Φύση και η ανθρώπινη ευθύνη
• Η «άγρια» Φύση ως ρομαντικό όνειρο • Η «άγρια» Φύση δεν υπάρχει • Τα άγρια ζώα και τα ενδιαιτήματά τους • Είναι οι ζωολογικοί κήποι ηθικά επιτρεπτοί; • «Μεταιχμιακά ζώα» • Οι πληθυσμοί και ο έλεγχός τους

11. Οι ικανότητες της φιλίας
• Τι είναι η φιλία; • Παραδείγματα φιλίας ανθρώπου – ζώων συντροφιάς • Παραδείγματα φιλίας ανθρώπου – άγριων ζώων • Μπορεί να υπάρξει φιλία με ζώα υπό αιχμαλωσία; • Η φιλία ως ιδανικό

12. Ο ρόλος του δικαίου
• Ουσιώδης αλλά και τόσο δύσκολος • Η παρούσα κατάσταση • Νομική υπόσταση των ζώων και καθήκοντα εμπιστευτικότητας • Εκτροφεία κουταβιών • Βιομηχανική κτηνοτροφία και φιμωτική νομοθεσία • Το μέλλον των φαλαινών: η αδυναμία του διεθνούς δικαίου • Το δίκαιο είμαστε όλοι εμείς

Martha C. Nussbaum
Η Martha C. Nussbaum (Μάρθα K. Νουσμπάουμ) είναι Αμερικανίδα φιλόσοφος και διαπρεπής καθηγήτρια νομικής και ηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου (κατέχει την έδρα Ernst Freund). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Kyoto στις Τέχνες και στη Φιλοσοφία (2016), το Βραβείο Berggruen στη Φιλοσοφία και στον Πολιτισμό (2018), και το Βραβείο Holberg (2020) —τρία υψηλότατου κύρους βραβεία τα οποία απονέμονται σε πεδία που δεν είναι επιλέξιμα για τo Βραβείο Nobel. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι δύο βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Upheavals of Thought: The Intelligence of Emotions, Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice και The Monarchy of Fear.

Είπαν για το βιβλίο

•  «Η ηθική της σχέσης ανθρώπου – ζώου χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό. Σε αυτό δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο διορατικό και συμπονετικό οδηγό από τη Martha Nussbaum. Στο βιβλίο της μας προτρέπει να αναλογιστούμε όλα τα ζώα, όχι μόνο όσα μας μοιάζουν. Οι ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες κάθε είδους μάς δείχνουν πώς πρέπει να του συμπεριφερόμαστε. […]»

—Frans de Waal, καθηγητής συμπεριφοράς των πρωτευόντων, Πανεπιστήμιο Emory (Ατλάντα)

•  «Το πιο σημαντικό βιβλίο σχετικά με την ηθική για τα ζώα που γράφτηκε μέχρι σήμερα. Μια λαμπρή και ευρεία εξερεύνηση των ηθικών θεμάτων που συνδέονται με την μεταχείριση των μη ανθρώπινων πλασμάτων από εμάς. Ένα ορόσημο στον τομέα. […]»

—Thomas I. White, καθηγητής επιχειρηματικής ηθικής, Πανεπιστήμιο Loyola Marymount (Λος Άντζελες)

•  «Με ακαταμάχητη σαφήνεια, η Martha Nussbaum εξηγεί γιατί πρέπει και πώς μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τον πολυειδή κόσμο μας. […] Το βιβλίο είναι μια γιορτή της ανθρώπινης δυνατότητας για αγάπη και αμοιβαιότητα και ένα τραγούδι ελπίδας, αλλά και μια στιβαρή ανάλυση της σκληρής κυριαρχίας μας επί των μη ανθρώπινων ζώων.»

—Amy Linch, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

•  «Βιβλίο προκλητικό. […] Η Nussbaum θέτει τη βάση για τα πολιτικά δικαιώματα των ζώων, και μας καλεί να αναρωτηθούμε πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν τα ζώα μπορούσαν να είναι φίλοι μας. […] Aπαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για το τι οφείλουμε στα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη.»

—Nicolas Delon, καθηγητής φιλοσοφίας και περιβαλλοντικών σπουδών, New College της Φλόριντα

•  «…Η Martha Nussbaum εξετάζει με ειλικρίνεια πώς τα ζώα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον άνθρωπο, και καταρτίζει ένα σχέδιο δράσης για να βοηθήσει μεγάλα και μικρά πλάσματα με σημαντικούς και κρίσιμους τρόπους.»

—Δρ Denise Herzing, Διευθύντρια έρευνας του «Προγράμματος μελέτης της συμπεριφοράς και της επικοινωνίας των άγριων δελφινιών»

•  «…Νηφάλια σκέψη, εποικοδομητικό βιβλίο. […]»

— Επιστήμη

•  «…Το Δικαιοσύνη για τα ζώα αποτελεί μια έγκαιρη και βαρυσήμαντη υπενθύμιση ότι είναι δυνατό ένα θετικό μέλλον και ότι αξίζει να παλέψουμε για αυτό.»

— Ο Φύλακας

•  «Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός πολιτικής ανάλυσης, φιλοσοφικής μελέτης και έκκλησης για δράση. […] Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε.»

— Publishers Weekly
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/dikai-zoa-49650/feed/
<![CDATA[ Δήμος Καλαμαριάς και Ολυμπιονίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους για Καθαρές Ακτές και Ασφαλή Κολύμβηση!]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/kathares--49620/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/kathares--49620/#comments +Tue, 25 Apr 2023 21:01:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/kathares--49620/ ...δράση ]]>  
Στο πλαίσιο δράσεων αθλητικού και κοινωνικού χαρακτήρα που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς για τους μαθητές των σχολείων του, έχει προγραμματίσει δράση με θέμα «Καθαρές Ακτές - Ασφαλής Κολύμβηση» στις 27 & 28 Απριλίου 2023,στην ακτογραμμή της Καλαμαριάς, με σημείο συνάντησης την είσοδο του σινεμά Αύρα στην πλαζ Αρετσούς και ώρα 9πμ- 12 μ.μ.

Η δράση είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Καλαμαριάς, της Αντιδημαρχίας Παιδείας Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, με το 3ο Δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, τη Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το γραφείο αθλητισμού του ΥΝΑΝΠ και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας.
 
Στόχος είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και η συμμετοχή των μαθητών στην πρόληψη της ρύπανσης και την ανάγκη διατήρησης ακτών και θαλασσών καθαρών από απορρίμματα. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να μάθουντους χρυσούς κανόνες της ασφαλούς κολύμβησης για να απολαύσουν την παραμονή τους στη θάλασσα χωρίς απρόοπτα.
«Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τη δύναμη της ομάδας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί η συνεργασία να φέρει» τονίζει ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.
 
Στη δράση συμμετέχουν οι εξής Ολυμπιονίκες και διακεκριμένοι αθλητές των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας: Ο Θωμάς Μπίμης Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, ο Σπυρίδων Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας, ο Γεώργιος Τζελίλης Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, η Μαρία Λουίζα Βρυώνη Ολυμπιονίκης της Πάλης, η Φωτεινή Βαβάτση Ολυμπιονίκης της Τοξοβολίας, η Πολύμνια Σαρέγκου Ολυμπιονίκης της Καλαθοσφαίρισης πρώην Αρχηγός Εθνικής, ο Σωτήριος Ανυφαντής Πανελληνιονίκης στην Ξιφασκία, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης Άρης Γρηγοριάδης, η Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Καλλιόπη Μενελάου πρώην αθλήτρια Καλαθοσφαίρισης Εθνικών κατηγοριών και Αρχηγός της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων. Στη δράση θα συμμετάσχουν και φοιτητές της ΑΕΝ Μακεδονίας με τον Αντιπλοίαρχο ΛΣ Γεώργιο Μ. Μακρή Διοικητή της Ακαδημίας, καθώς και οι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες Κωπηλασίας και Αντιπλοίαρχοι του Λιμενικού Σώματος Ευαγγελία Κοκκίνου και Ειρήνη Ζώρα (παγκόσμια πρωταθλήτρια σωματικής διάπλασης και fitness) και η Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής 3ου ΔΣ Καλαμαριάς Ροζαλία Καμπά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Παγκρατίου.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΑντιπεριφερειάρχηςΨηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρεσβευτής UEFA,  Άγγελος Χαριστέας, ο Διεθνής Ποδοσφαιριστής Euro 2004, Φάνης Κατεργιανάκης και o Διεθνής Ποδοσφαιριστής WorldCupΔημήτρης Σαλπιγκίδης. 
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/kathares--49620/feed/
<![CDATA[Τέλος στο “πράσινο ξέπλυμα” του αερίου και των πυρηνικών: Η Greenpeace μηνύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/0greenpeace-49608/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/0greenpeace-49608/#comments +Mon, 24 Apr 2023 13:25:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/0greenpeace-49608/

Οκτώ γραφεία της Greenpeace κατέθεσαν μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη συμπερίληψη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της ΕΕ, την Ταξινομία, τον Μάρτιο του 2022.
 
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, τα ίδια οκτώ γραφεία απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημο αίτημα για εσωτερική επανεξέταση της απόφασης της συμπερίληψης του αερίου και των πυρηνικών στην Ταξινομία. Η Επιτροπή απέρριψε αυτό το αίτημα στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αναγκάζοντας έτσι την οργάνωση να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης αυτής και την ακύρωση της συμπερίληψης αερίου και πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινομία της ΕΕ.
 
Όσο καταθέτονταν τα απαραίτητα έγγραφα, ακτιβιστές του γραφείου της Greenpeace στο Λουξεμβούργο συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο ώστε να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την “πράσινη” ταμπέλα στο αέριο και τα πυρηνικά. Μαζί τους βρέθηκαν ακτιβιστές από ομάδες στην περιοχή Po Delta της Ιταλίας, ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος στο οποίο η εξόρυξη αερίου έχει προκαλέσει καθίζηση του εδάφους την ώρα που υπάρχουν νέα σχέδια για περισσότερη εξόρυξη αερίου στο κοντινό μέλλον, καθώς και από την περιοχή του Konz στη Γερμανία, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα και στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Cattenom της Γαλλίας.
 
Ο Vanni Destro, από την περιοχή Po Delta της Ιταλίας, δήλωσε: “Η εξόρυξη αερίου είναι μία τεράστια απειλή για την κοινότητά μας στο Po Delta. Το έδαφος βυθίζεται και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Όταν ακούω για αποφάσεις όπως αυτή η γελοία “πράσινη” ταμπέλα στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια, σκέφτομαι ότι η ΕΕ έχει τελείως λάθος προτεραιότητες. Περνούν τον χρόνο τους ψάχνοντας τρόπους να κάνουν τους ρυπαντές πιο πλούσιους και δεν ενδιαφέρονται για τη ζημιά που προκαλείται σε κοινότητες όπως η δική μου.”
 
Οι επίσημοι ενάγοντες στη μήνυση είναι οκτώ γραφεία της Greenpeace σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Τομέας. Το επιχείρημα της Greenpeace είναι ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει πλέον σε έργα ορυκτού αερίου και σε πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας να λαμβάνουν κονδύλια που θα πήγαιναν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λίγο μετά την υιοθεσία της Ταξινομίας τον Ιούλιο του 2022, η εταιρεία κοινής ωφελείας Electricité de France ανακοίνωσε σχέδιο να στηρίξει τη χρηματοδότηση των παλιών και κακοσυντηρημένων πυρηνικών αντιδραστήρων της, εκδίδοντας πράσινα ομόλογα συμβατά με την Ταξινομία.
 
Η υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, από τον ευρωπαϊκό τομέα της Greenpeace, Ariadna Rodrigo, δήλωσε: “Είμαστε σε έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να προλάβουμε την κλιματική και οικολογική κατάρρευση. Απορρίπτοντας την προσπάθεια της Επιτροπή να κάνει “πράσινο ξέπλυμα” στο αέριο και τα πυρηνικά, το Δικαστήριο μπορεί να δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να φτάσει στον τερματισμό. Εντωμεταξύ, οι ρυπαντές ήδη χρησιμοποιούν αυτή την ψεύτικη ταμπέλα ώστε να στρέψουν την πράσινη χρηματοδότηση μακριά από εκεί που είναι απαραίτητη. Αν μαζεύεις χρήματα για πράσινες επενδύσεις, αυτά τα χρήματα μπορεί πλέον να στηρίζουν την επέκταση των βιομηχανιών ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Αυτό είναι απαράδεκτο, και γι’ αυτό πήγαμε στο Δικαστήριο.”
 
Εκπρόσωποι της Greenpeace στην υπόθεση είναι μια νομική ομάδα που περιλαμβάνει τη δικηγόρο Δρ. Roda Verheyen, η οποία είχε σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη συνταγματική προσφυγή εναντίον του Νόμου Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας το 2019, και βασικός ενάγοντας ήταν το γερμανικό γραφείο της Greenpeace. Στην υπόθεση εκείνη, ένα Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι ο Νόμος του 2019 ήταν αντισυνταγματικός και διέταξε τη γερμανική κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τον Νόμο σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015.
 
Η Verheyen δήλωσε: “Η υπόθεση αυτή έχει να κάνει με το να αποδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χάσει τον στόχο της. Η απόφαση για το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια δεν είναι συμβατή με όσα ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ στην Ταξινομία. Το αντίθετο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραβιάσει την ίδια την ιδέα της νομοθεσίας της Ταξινομίας. Αυτό είναι πλέον φανερό, αφού η συμπερίληψη δραστηριοτήτων της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο περιβάλλον, κάτι που απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία.”
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/0greenpeace-49608/feed/
<![CDATA[Ευθανασία προτείνουν οι κτηνίατροι για το λευκό τιγράκι]]> https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/efthanasia-tigr-49461/ https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/efthanasia-tigr-49461/#comments +Thu, 06 Apr 2023 23:08:00 +0300 38 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/efthanasia-tigr-49461/ ...όπως όλα δείχνουν, δεν θα τα καταφέρει.]]> Το μικρό λευκό τιγράκι που βρέθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάτω από κάδο σκουπιδιών, όπως όλα δείχνουν, δεν θα τα καταφέρει. Η κατάσταση της υγείας του είναι αρκετά επιβαρυμένη, με το ζωάκι να υποφέρει καθημερινά.


Σύμφωνα με τη 12μελη ομάδα των κτηνιάτρων που το ανέλαβαν υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, όσο και με τις γνωμοδοτήσεις συναδέλφων τους από το εξωτερικό, η κατάλληλη λύση είναι να γίνει άμεσα ευθανασία.

Η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ», Νατάσσα Μπομπολάκη, τονίζει σε ανάρτησή της: 

«Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.

Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια.

Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ, όπως και η αρμόδια Αντεισαγγελέας του ΑΠ.

Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η Χασίγια.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης μας είπε: "Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος".

Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει "χθες". Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο. 

Η πρόταση του κ. Μπόκαρη θα είναι να αφαιρεθεί στη συνέχεια από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα η το καρφί που υπάρχει στο πόδι της, μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή τη τραγική ιστορία της Χασίγια. 

Συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ, ότι η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρης, είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας κ ήμερης ζωής στη χώρα μας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής, που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους.

Πληροφορούμαστε, ότι γίνεται πολύ κουβέντα στο διαδίκτυο για το αν υπέστη ή όχι ανακοπή/ες το νεαρό ζώο. Ναι υπέστη, όπως και ο κ. Μπόκαρης μόλις μας επιβεβαίωσε αλλά και ο γιατρός μας στη 12μελή. Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο. Άλλου θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας.

Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι».
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/planitis-gh/efthanasia-tigr-49461/feed/