Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟ ΕΡΩΤΑ ΣΚΥΛΟΥ-ΑΝΘΡΩΠΟΥ

884 Views
Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟ ΕΡΩΤΑ ΣΚΥΛΟΥ-ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟ ΕΡΩΤΑ ΣΚΥΛΟΥ-ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟ ΕΡΩΤΑ ΣΚΥΛΟΥ-ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Τα βιολογικά αίτια πίσω από τα συναισθήματα που πυροδοτούνται όταν ένας σκύλος και ένας άνθρωπος κοιτάζονται στα μάτια αποκαλύπτει μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ζωολόγο Τακεφούμι Κικουσούι, καθηγητή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Αζαμπού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science” υποστηρίζουν ότι όταν ο άνθρωπος και ο σκύλος κοιτάζονται στα μάτια αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνης και στους δύο οργανισμούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανάμεσά τους ένας συναισθηματικός δεσμός με βιοχημική βάση.
Η διαδικασία αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ένταξη των σκύλων στις ανθρώπινες οικογένειες ως αναπόσπαστα μέλη τους.
 
Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Στο πλαίσιο της μελέτης 30 ζεύγη ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) και σκύλων από διάφορες ράτσες εξετάστηκαν στο εργαστήριο όπου μετρήθηκαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης πριν και μετά από μια μεταξύ τους επαφή διάρκειας μισής ώρας.
Στη συνέχεια ουρολογικές εξετάσεις στους ανθρώπους και τους σκύλους έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη τους ακολουθούσε παράλληλη πορεία. Μάλιστα, τα επίπεδα ωκυτοκίνης μεταβάλλονταν σε αναλογία με τη διάρκεια της επαφής. Η ωκυτοκίνη αυξανόταν στους σκύλους κατά 130% περίπου, ενώ στα αφεντικά τους κατά 300%, όταν κοιτάζονταν για αρκετή ώρα στα μάτια.
Η ωκυτοκίνης η οποία είναι η ορμόνη της στοργής και της αγάπης μπορεί να υπερβεί τα σύνορα των βιολογικών ειδών, τουλάχιστον μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, εκκρίνεται από τη υπόφυση και βοηθά στην έναρξη του τοκετού, στη δημιουργία δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος στη διάρκεια του θηλασμού, στη μείωση του στρες, στην αρμονική συνεργασία των μελών μιας ομάδας, στην ενίσχυση του αλτρουισμού, στη σεξουαλική διέγερση κ.ά.
.
Η εξημέρωση του λύκου
Μάλιστα, η νέα έρευνα μπορεί να προστεθεί στις ποικίλες θεωρίες εξήγησης της εξημέρωσης του λύκου και της εμφάνισης του σκύλου ως κατοικίδιο ζώο.
Παρόμοια πειράματα με λύκους (από τους οποίους κάποτε προήλθαν οι σκύλοι) δεν έδειξαν ανάλογη επίδραση στην ωκυτοκίνη, ούτε των ανθρώπων ούτε των λύκων, παρόλο που οι τελευταίοι είχαν ανατραφεί από ανθρώπους ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υποθέτουν ότι κάποια στιγμή μια ομάδα πιο φιλικών λύκων αλληλεπίδρασε με μια ομάδα ανθρώπων με τρόπο τέτοιο που υπήρξε μια αμοιβαία αύξηση της ωκυτοκίνης, κάτι που -μέσω ενός «ενάρετου κύκλου» ανατροφοδότησης- οδήγησε σε πιο στενό δεσμό μεταξύ τους κ.ο.κ.
Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι περιμένουν τα ευρήματα της μελέτης να επιβεβαιωθούν από μια άλλη μεγαλύτερη έρευνα.
econews

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τσιρόγλου Ιωάννης
Τσιρόγλου Ιωάννης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη