Σημαντική πηγή διοξειδίου του άνθρακα το έδαφος

532 Views
Σημαντική πηγή διοξειδίου του άνθρακα το έδαφος Σημαντική πηγή διοξειδίου του άνθρακα το έδαφος

 Σημαντική πηγή διοξειδίου του άνθρακα το έδαφος.

Περιορισμένες δυνατότητες θα έχει το έδαφος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εφόσον οι τρέχουσες τάσεις χρήσης και μετατροπής της γης συνεχιστούν κατά τον επόμενο αιώνα και θα αποτελέσει μια καθαρή πηγή ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, προειδοποιεί διεθνής ομάδα ειδικών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία, το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο και ινστιτούτα περιβαλλοντικής έρευνας στην Ορλεάνη και την Τουλούζη της Γαλλίας προβλέπουν ότι το 25% του διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται σήμερα στο έδαφος της Γαλλίας μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα κατά τα επόμενα 100 χρόνια. Αυτό θα καταστήσει το χώμα μια καθαρή πηγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Επί του παρόντος, το έδαφος θεωρείται ότι απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και αντισταθμίζει εν μέρει την επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ο ρυθμός των προβλεπόμενων αλλαγών στο κλίμα κατά τον επόμενο αιώνα θα κάνει το χώμα λιγότερο ικανό να αποθηκεύει άνθρακα, ενώ η τωρινή χρήση γης έχει περιορισμένη ικανότητα να αντιστρέψει την τάση αυτή, αναφέρει η έρευνα.

Αν, όπως προβλέπεται, το έδαφος χάσει μία σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά του να παράγει τρόφιμα και να αποθηκεύει νερό, οδηγώντας σε αύξηση της διάβρωσης του εδάφους και των ζημιών από πλημμύρες. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις προβλέψεις για τον 21ο αιώνα, συνδυάζοντας υπολογιστικά μοντέλα για τον άνθρακα στο έδαφος και την αλλαγή χρήσης γης, με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας τη Γαλλία ως παράδειγμα.

Δραματικές απώλειες
Η μελέτη έδειξε ότι το έδαφος κάτω από σχεδόν κάθε χρήση γης θα υποστεί δραματικές απώλειες άνθρακα ως το 2100. Μόνο οι μετατροπές σε δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις με χόρτα θα έχουν ως αποτέλεσμα μία πρόσθετη αλλά περιορισμένη αποθήκευση του άνθρακα στο έδαφος. Δυστυχώς, αυτές οι αλλαγές της χρήσης γης δεν είναι πιθανό να συμβούν σε μεγάλη κλίμακα λόγω ανάγκης για εκμετάλλευση των πόρων της γης από την αστική επέκταση και την παραγωγή τροφίμων. «Η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια άνθρακα από τα εδάφη μας.

Ωστόσο, η προώθηση αλλαγών στη χρήση της γης για την καλύτερη δέσμευση του άνθρακα στο έδαφος παραμένει απαραίτητη, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία των λειτουργιών του εδάφους και την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γιερούν Μέερσμανς.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
με 0 Σχόλια 2742 Views
Mια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη