Δεν θες να ξέρεις πόσα δέντρα κόβει ο άνθρωπος κάθε χρόνο;

517 Views
Δεν θες να ξέρεις πόσα δέντρα κόβει ο άνθρωπος κάθε χρόνο; Δεν θες να ξέρεις πόσα δέντρα κόβει ο άνθρωπος κάθε χρόνο;

 ΣΟΚ: Δεν θες να ξέρεις.. πόσα δέντρα κόβει ο άνθρωπος κάθε χρόνο; ….

Τα δέντρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαιώνιση της ζωής στη Γη διότι παράγουν οξυγόνο και απορροφούν τον σημαντικότερο ρύπο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα.
Παρόλα αυτά, λίγα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον αριθμό των δέντρων που αναπνέουν στον πλανήτη και για τη διακύμανσή του «πληθυσμού» τους.
,
Η υλοτομία ευθύνεται για την απώλεια των μισών σχεδόν δέντρων του πλανήτη σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.
.
Ειδικότερα, η Γη φιλοξενεί περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια δέντρα. Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση του αριθμού τους καθώς πριν από 12.000 χρόνια εκτιμάται ότι στη Γη υπήρχαν περί τα έξι δισεκατομμύρια δέντρα.
.
Ο άνθρωπος κόβει περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο με συνέπεια τα δέντρα του πλανήτη να έχουν μειωθεί κατά 46% από την «ανατολή» του ανθρώπινου πολιτισμού και μετά.
.
Οι περισσότερες απώλειες εντοπίζονται σε τροπικά δάση, όπου δεσπόζουν τα αρχαιότερα και ψηλότερα δέντρα της Γης. «Η χαρτογράφηση των δέντρων σε παγκόσμια κλίμακα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν ως μέρος του μηχανισμού συντήρησης της ζωής στη Γη» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Τόμας Κράουδερ, ερευνητής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ που πλέον εργάζεται στο Ινστιτούτο Οικολογίας της Ολλανδίας.
Τα ευρήματα της μελέτης εξήχθησαν από νέες δορυφορικές παρατηρήσεις που συνδυάστηκαν με μαθηματικά μοντέλα σε έναν υπερυπολογιστή.
.
Τουλάχιστον, το ευχάριστο είναι ότι τα δέντρα του πλανήτη είναι οκτώ φορές περισσότερα από αυτό που έδειχναν προηγούμενες μετρήσεις που έκαναν λόγο για μόλις 400 δισεκατομμύρια δέντρα.
Τα νέα δεδομένα συλλέχθηκαν από επίγεια όργανα στις έξι ηπείρους του πλανήτη και στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από 15 χώρες.
econews

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη