Σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας για το ΑΠΘ

1417 Views
Σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας για το ΑΠΘ Σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας για το ΑΠΘ

Τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας «GreenTech Challenge», που διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατέκτησε η φοιτητική ομάδα Bio Flames.
 
Πρόκειται για σημαντική διάκριση ιδιαίτερα για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς στην ομάδα BioFlames συμμετείχε η φοιτήτρια του Τμήματος Αθηνά Πούπα.
 
Η ομάδα Bio Flames αποτελείται, επίσης, από τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιο Πισμίση και Αστέριο Λούκα.
 
Η ομάδα κατάφερε να διακριθεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, ανάμεσα σε περισσότερες από 130 ομάδες, στην κατηγορία «innovation idea», παρουσιάζοντας ένα επιχειρηματικό πλάνο για την αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ και την παραγωγή βιοκαυσίμων από αυτά. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο ερευνητικό πεδίο «Ενέργεια και Περιβάλλον», με μέντορα τον CO-founder & CEO της EVOTROPIA, Γεώργιο Καρακατσάνη.
 
Όραμα και βασικό πυλώνα λειτουργίας της ομάδας αποτέλεσε η υποστήριξη τριών από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Το επιχειρηματικό πλάνο της ομάδας εστίασε στην υλοποίηση των στόχων 7-«Φθηνή και καθαρή ενέργεια», 11-«Βιώσιμες πόλεις» και 13-«Δράση για το κλίμα».
 
Η ομάδα BioFlames ασχολήθηκε με τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν από τις χιλιάδες καφετέριες, τα υπολείμματα καφέ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Εκατομμύρια τόνοι καφέ καταλήγουν κάθε χρόνο σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, εκλύοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου CH4, ενός αερίου του θερμοκηπίου πολλές φορές πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα CO2. Έτσι, η ομάδα ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό πλάνο για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα αυτά για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων με υψηλή θερμογόνο δύναμη.
 
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για μια ακόμα διάκριση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Για τη βράβευση της φοιτητικής ομάδας BioFlames στη 2η θέση στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτόμων Ιδεών GreenTech Challenge. Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα μέλη της ομάδας και ιδιαίτερα την κυρία Αθηνά Πούπα, προπτυχιακή φοιτήτρια στο 3ο έτος σπουδών του Τμήματος. Εμείς, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας για να τους/τις επιβραβεύουμε και να τους/τις ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο», σημειώνει η Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Κυριακή Κοσμίδου.
 
 
Τι είναι το GreenTech Challenge;
 
Το GreenTech Challenge (
https://greentechchallenge.gr/) είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας. Απευθύνεται σε startups, καινοτόμες ΜμΕ, ερευνητές/ερευνήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις αναφορικά με το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
 
Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών αυτών στις εξής θεματικές:
-Περιβάλλον & Ενέργεια
-Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις
-Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά
-Διαχείριση Ελαστικών
-Ορυκτές Πρώτες Ύλες
 

Συνημμένα αρχεία


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οιδίπους επί Κολωνώ | Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο (και περιοδεύει)
Οιδίπους επί Κολωνώ | Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο (και περιοδεύει)
με 0 Σχόλια 4167 Views

 Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί το αριστούργημα του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ» με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, στην ωριμότερη στιγμή της σπουδαίας του πορείας

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη