Για πολλούς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την Τσικνοπέμπτη, η οποία φέτος πέφτει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
Παραμονές του «φεστιβάλ της χοληστερίνης» όπως το αποκαλούν πολλοί, δύο αμείλικτα ερωτήματα ζητούν επείγουσα απάντηση:
«Τι θα φάμε;» και «που θα πάμε;».
Για αυτούς που δεν βολεύονται στο σπίτι, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, μπιστρό κεντρικά ή συνοικιακά, αναλαμβάνουν να δώσουν τη λύση, ενώ ακόμη και έξω από πολλά μπαράκια ή café, ειδικά σε όσα διαθέτουν πεζόδρομο, θα στηθούν πρόχειρες ψησταριές για περαστικούς και θαμώνες.
Τι γίνεται όμως με όσους έχουν επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση στη διατροφή τους;
Τι επιλογές έχουν εκείνοι που αγανακτούν στη σκέψη της υπερπροσφοράς των ναών του κρέατος και στη γεμάτη τσίκνα ατμόσφαιρα;
Τι τύχη έχουν εκείνη την ημέρα οι χορτοφάγοι;
Σουβλάκια από τόφου με λαχανικά, σουτζουκάκια από όσπρια και πίτα με γύρο από σόγια, ευφάνταστα πιάτα από ψητά λαχανικά συνδυασμένα με τυρί, πατάτες στα κάρβουνα, ρεβυθοκεφτέδες, φάβα και (για τους πιο τολμηρούς) κεμπάπ από… σόγια, είναι ορισμένα μόνο από τα εναλλακτικά πιάτα της Τσικνοπέμπτης, για τους vegans και vegetarians.
4 συνταγές του διάσημου σεφ Άκη Πετρετζίκη, για αυτούς που ακολουθούν μία χορτοφαγική και αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Επιλογές που ακόμα και όσοι είναι κρεατοφάγοι ενδεχομένως θα ήθελαν να τις προσθέσουν στη διατροφή σας την συγκεκριμένη μέρα.
Σουβλάκι Μανιταριών
Πέρα του ότι είναι ένα πεντανόστιμo σουβλάκι, είναι ταυτόχρονα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ενώ περιέχει μανιτάρια τα οποία είναι πλούσια στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και πιο συγκεκριμένα περιέχουν το 40 % της ημερήσιας πρόσληψης σε παντοθενικό οξύ. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο, φυτικές ίνες και θεωρούνται υψηλής διατροφικής αξίας. Φαίνεται να έχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μιας και οι ιδιότητες τους βοηθάνε στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, στη μείωση της χοληστερόλης σε υπέρβαρα άτομα και στη μείωση της παχυσαρκίας. Υπάρχουν ακόμα θετικές ενδείξεις ότι μειώνουν την πιθανότητα απόκτησης διαβήτη τύπου 2.
Σουβλάκι με ανανά και τόφου
Ένα πολύ ιδιαίτερο σουβλάκι, που σίγουρα λόγω του ανανά δίνει μια γλυκιά γεύση σε ένα θεωρητικά αλμυρό φαγητό. Το τόφου είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες. 100 γρ. τόφου θα δώσουν στον οργανισμό το 44% της ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο και 38% σε σίδηρο. Επίσης, η πρωτεΐνη της σόγιας από όπου προέρχεται το τόφου φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στη μείωση της κακής χοληστερόλης λογω των ισοφλαβόνων που έχει η συγκεκριμένη τροφή. Για δοκιμάστε και αυτό το σουβλάκι και περιμένω να ”ακούσω” τις εντυπώσεις σας.
Σουβλάκι με μελιτζάνες και ταχίνι
Αυτό το σουβλάκι περιέχει ταχίνι – το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά – και μελιτζάνες – οι οποίες είναι πλούσιες σε βιοτίνη και κάλιο και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Μία μελιτζάνα περιέχει μόλις 59 θερμίδες και βοηθάει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους και μιας ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL, πράγμα πολύ σημαντικό για τα άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα αυτής της λιποπρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη πρόκληση καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών.
Σουβλάκι Λαχανικών
Ίσως να έχετε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο αλλά σίγουρα όχι με αυτόν το συνδυασμό λαχανικών. Περιέχει πατάτες baby, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, κρεμμύδι, κίτρινη και πράσινη πιπεριά και μανιτάρια. Για τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών και της μελιτζάνας σας μίλησα παραπάνω για τα κολοκυθάκια όμως, ξέρετε; Είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνη A, C, θειαμίνη, κάλιο και ιώδιο, ενώ έχει μόλις 26 θερμίδες στα 100 γρ. Όμοια και οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6.