Το Climate Hub του 25ου ΦΝΘ - Πρόγραμμα συζητήσεων

1482 Views
Το Climate Hub του 25ου ΦΝΘ - Πρόγραμμα συζητήσεων Το Climate Hub του 25ου ΦΝΘ - Πρόγραμμα συζητήσεων

Στην  Αποθήκη Γ

Στόχος του Φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν η φιλοξενία ταινιών που θίγουν επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας, προσφέροντας στους θεατές το περιθώριο να προβληματιστούν για τον τρόπο ζωής τους. Φέτος εντάσσουμε και μια νέα παράλληλη δράση, το Climate Hub.

Πρόκειται για μια σειρά ομιλιών με τη συμμετοχή σημαντικών οργανισμών, oμάδων και εμπειρογνωμόνων με εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας τα οποία θα συζητηθούν υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στον οπτικοακουστικό τομέα.


Συμμετέχουν οι Electra Energy Cooperative, OnMaterials, InComm On, SKG Makers, Zero Waste Thessaloniki, WWF και Ελένη Στεφάνου (multimedia producer and editor, πρώην συντάκτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του The Guardian). 

 
Σάββατο 4/3
«Χάρτης πορείας προς τη βιώσιμη παραγωγή στις δημιουργικές βιομηχανίες»
Μια ανοιχτή συζήτηση με την πλατφόρμα OnMaterials για να σκεφτούμε συλλογικά και να διαμορφώσουμε μια δημιουργική βιομηχανία που θα μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, βιώσιμα και δημιουργικά. Η πλατφόρμα εστιάζει στον κύκλο ζωής των υλικών εντός δημιουργικών παραγωγών (σε εκθεσιακούς χώρους, μουσεία, θέατρα, κινηματογραφικά σκηνικά και εμπορικές εκθέσεις) και διερευνά πιθανές στρατηγικές δημιουργικής επαναχρησιμοποίησής τους. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αύξηση της κυκλικής συνείδησης στις διαδικασίες παραγωγής και στην ενεργοποίηση ενός δικτύου δημιουργών και πολιτιστικών ιδρυμάτων ώστε να ξεκινήσουν συνεργασίες για νέες στρατηγικές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης δημιουργικής παραγωγής.
Ομιλήτρια: Μαρία Αντέλα Κονόμη - On Materials
 
Κυριακή 5/3
«Κυκλική οικονομία από κάτω προς τα πάνω, επιτρέποντας τη δημιουργία με αντίκτυπο»
Οι SKG Makers αποτελούν μία πρωτοβουλία συνεργατικού πολυχώρου δημιουργίας και εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης που αποσκοπεί στη συσπείρωση, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του κινήματος των δημιουργών. Με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και παρέχοντας πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία, έχει ως στόχο να αναδείξει δημιουργικές και επιχειρηματικές προσπάθειες που μπορούν να είναι βιώσιμες αλλά ταυτόχρονα να έχουν και αντίκτυπο. Ανοίγουμε τη συζήτηση για την κοινωνική περιβαλλοντική καινοτομία, επαναπροσδιορίζοντας τις αντιλήψεις για την επανάχρηση, τον σχεδιασμό, και την ανακύκλωση υλικών με εφαλτήριο τους δημιουργούς της πόλης.
Ομιλητής: Νίκος Τσονιώτης - SKG Makers
 
Δευτέρα 6/3
«Βήματα για μηδενικά απορρίμματα»
Μια συζήτηση και μια εις βάθος έρευνα αναφορικά με την κυκλική οικονομία και τις «λέξεις-κλειδιά» της βιωσιμότητας.
Ομιλήτριες: Αραβέλλα Σαλονικίδου, Λιζέττα Φώτογλου - Zero Waste Thessaloniki
 
Πέμπτη 9/3
«Οι ενεργειακές κοινότητες ως κινητήριες δυνάμεις για μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη κινηματογράφηση»
Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τη δίκαιη μετάβαση σε ένα σύστημα καθαρής ενέργειας. Θα διερευνήσουμε την έννοια της κλιματικής αλλαγής, των ενεργειακών κοινοτήτων και το πώς θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή θα είναι δίκαιη, συμπεριληπτική και δημοκρατική. Ακόμη, θα διερευνήσουμε την έννοια της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της κινηματογράφησης, δηλαδή, την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2 στην παραγωγή ταινιών και θα σκεφτούμε ιδέες για το πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κινηματογραφικών παραγωγών. Τέλος, θα εξετάσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της κοινοτικής ενέργειας και κάποιες κοινοτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.
Ομιλητής: Δημήτρης Κιτσικόπουλος - ELECTRA ENERGY Cooperative
 
Παρασκευή 10/3
«Κλιματική αλλαγή: το ΝΤΟΚουμέντο των βιώσιμων επιλογών»
Πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών και κυκλικών προσεγγίσεων στις διάφορες πτυχές της κινηματογραφικής πραγματικότητας; Μια συμμετοχική συνάντηση επανεξέτασης του θέματος και ανταλλαγής ιδεών και εφαρμογών.
Ομιλητής: Φίλιππος Ναχμίας - InCommOn
 
Σάββατο 11/3
«Αλλάζοντας τις ιστορίες της κλιματικής αλλαγής»
Η κλιματική κρίση αλλάζει τις ζωές όλων μας σε καθημερινή βάση. Οι συνέπειές της είναι πλέον ορατές και οι ιστορίες που την περιβάλλουν είναι ατελείωτες και διαδίδονται σε όλο τον κόσμο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια διαφορετική, διεισδυτική αφήγηση. Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τα κλασικά αφηγηματικά μονοπάτια, να πούμε διαφορετικές ιστορίες για το λεγόμενο «στοίχημα της γενιάς μας» και να προσεγγίσουμε τον πυρήνα του θέματος;
Ομιλητής: Ιάσονας Κάντας - WWF


Όλες οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη