Η σεξουαλική υγεία των οροθετικών ανδρών υπό αντιρετροϊκή αγωγή

1363 Views
Η σεξουαλική υγεία των οροθετικών ανδρών υπό αντιρετροϊκή αγωγή Η σεξουαλική υγεία των οροθετικών ανδρών υπό αντιρετροϊκή αγωγή

Περίπου το 1/3 των οροθετικών ανδρών υπό αντιρετροϊκή αγωγή (ART), παρατηρούν σεξουαλικά προβλήματα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine. 


Τα προβλήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις και κακή ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι θετικοί στον HIV, και σχεδόν οι μισοί είναι άνδρες. Η αντιρετροϊκή αγωγή βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής αυτών των ανδρών και κάποιοι από αυτούς ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν οικογένεια. Όμως δυστυχώς η σεξουαλική υγεία αυτής της πληθυσμιακής ομάδας δεν μελετάται επαρκώς και δεν διερευνάται όσο θα έπρεπε.

Στην παρούσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αρκετές πλευρές της σεξουαλικής υγείας σε ομάδα 87 οροθετικών ανδρών υπό σταθερή αντιρετροϊκή αγωγή.

Κάθε άνδρας υποβλήθηκε σε εξονυχιστική κλινική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών ελέγχων ορμονών και σπέρματος, ελέγχων για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και υπερήχων. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια γύρω από το ιατρικό τους ιστορικό, την σεξουαλική τους λειτουργία και τυχόν συμπτώματα υπογοναδισμού και προστατίτιδας.

Αυτές οι αξιολογήσεις διενεργήθηκαν στο επίπεδο αναφοράς και σε επανεξέταση μετά από 12 μήνες. Κατά την διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης οι άνδρες απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τυχόν αλλαγές στην υγεία τους.

Αποτελέσματα στο σημείο αναφοράς 

Οι συμμετέχοντες ήταν από 38 έως 49 ετών. Λίγο πάνω από τους μισούς βρίσκονταν σε σχέση και οι περισσότεροι ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Είναι οροθετικοί για χρονική περίοδο από 3 έως 10 χρόνια και υπό ART για χρονικές περιόδους που κυμαίνονταν από 2 έως 9 χρόνια.

Τα ευρήματα στο σημείο αναφοράς είχαν ως εξής:

Ο HIV ανιχνεύτηκε στο 10% των δειγμάτων αίματος και στο 11% των δειγμάτων σπέρματος. Περίπου το 8% των συμμετεχόντων έπασχαν από βακτηριακές, σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ήταν κάτω από το 5ο χαμηλότερο εκατοστημόριο για περίπου το ¼ των ασθενών. Σχεδόν οι μισοί άνδρες είχαν μορφολογικές παραμέτρους σπερματοζωαρίων χαμηλότερες του 5ου χαμηλότερου εκατοστημορίου.

Αποτελέσματα στην επανεξέταση
Τα αποτελέσματα στην επανεξέταση ήταν γενικά σταθερά μετά από 12 μήνες. Πάνω από το 25% των ανδρών λάμβαναν αγωγή για ανδρολογικές διαταραχές. 23 άνδρες δήλωσαν ότι η σεξουαλική τους επιθυμία μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ενώ 17 ανέφεραν ότι αυξήθηκε. Βακτηριακές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αναφέρθηκαν από το 17% των ανδρών.

Επίσης κατά την επανεξέταση, ο HIV ανευρέθηκε στο 16% των δειγμάτων αίματος και στο 11% των δειγμάτων σπέρματος.

Επτά άνδρες είχαν ξεκινήσει νέες σχέσεις και τέσσερις είχαν αποκτήσει παιδί. Δυο δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να κάνουν παιδί. Οι παράμετροι του σπέρματος ήταν σταθερές εκτός από το pH και την ελαστάση κατά τον επανέλεγχο.

Συνολικά, κρίθηκε ότι σχεδόν το 1/3 των ανδρών είχαν κακή σεξουαλική υγεία.
Η ερευνητές καταλήγουν: «Η μελέτη μας παρέχει ενδείξεις ότι η σεξουαλική υγεία θα πρέπει να αποτελεί θέμα συζήτησης στην τακτική συνάντηση με τον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή και είναι επιθυμητή μια διεπιστημονική προσέγγιση στην περίπτωση που παρουσιαστούν σημάδια ή συμπτώματα προβλημάτων σεξουαλικής υγείας».

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023: Θεατρικές & μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου κ.ά. (πρόγραμμα)
4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2023: Θεατρικές & μουσικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου κ.ά. (πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 3451 Views

....περιλαμβάνει 23 συναυλίες, 11 θεατρικές παραστάσεις και 3 performances. 4ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού Δήμου Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη