Να αποφεύγονται οι στενές επαφές κατά την εκδήλωση του κορονοϊού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.
«Και με το σεξ τι κάνουμε;» O ειδικός παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Πολύδωρος Τόφας, απάντησε στο Sputnik.
Συναγερμό έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο νέος κορονοϊός, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα που προκαλεί στον άνθρωπο θυμίζουν περισσότερο τη συμπεριφορά του ιού της γρίπης, παρά των άλλων συγγενών του κορονοϊών.
Ο Covid-19 προσβάλλει τόσο το άνω, όσο και το κάτω αναπνευστικό, ενώ δύναται να μεταδοθεί και κατά την περίοδο της επώασης. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά ψυχραιμία και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, εφιστώντας την προσοχή, κυρίως, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Στενές επαφές με άτομα που έχουν νοσήσει και μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός πρέπει να αποφεύγονται.
«Και με το σεξ γιατρέ μου;»
Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί στενότερη επαφή από το σεξ; Πρέπει να αποφεύγεται;
«Δεν έχει τεκμηριωθεί ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής», όπως διευκρίνισε. «Ωστόσο, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μέσω της στενής επαφής που αποκτούμε κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής, πιθανή είναι και η μετάδοση του ιού. Ως στενή επαφή ορίζουμε αυτή κάτω των δύο μέτρων.
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για τον νέο κορονοϊό, φαίνεται να έχει μεγάλη περίοδο επώασης, από δύο έως και 14 ημέρες, κατά την οποία είναι εξίσου μεταδοτικός.
Για να προφυλαχθούμε από το ενδεχόμενο μόλυνσης, θα πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν ασθενήσει, καθώς και να αποφεύγουμε χώρους κι εκδηλώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός».
Φωτογραφικό υλικό