Ο γυναίκειος οργασμός συχνά θεωρείται το κέντρο της γυναικείας σεξουαλικής ικανοποίησης, καθώς και ο τελικός σκοπός της σεξουαλικής πράξης. Πολλές γυναίκες όμως δε φτάνουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και ο αριθμός των γυναικών που υποστηρίζουν ότι πάντα ή σχεδόν πάντα φθάνουν στη κορύφωση κατά τη διάρκεια του σεξ διαρκώς μειώνεται.
Οι κοινωνικές προσδοκίες γύρω από το γυναικείο οργασμό μπορεί να προκαλούν έντονο στρες και δυσφορία στις γυναίκες που δεν τον βιώνουν κι όταν μάλιστα ο γυναικείος οργασμός απεικονίζεται στα media το κενό ανάμεσα στην προσδοκία και την πραγματικότητα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
Πρόσφατα ερευνητές από το τμήμα σεξολογίας του πανεπιστήμιου του Québec εξέτασαν με ποιο τρόπο οι γυναικείοι οργασμοί αναπαρίστανται στην πορνογραφία. Σε 50 δημοφιλή βίντεο που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μόνο το 18.3% έδειχναν γυναίκες που έφτανα σε οργασμό και μόνο στο 25% αυτών φαινόταν ο ερεθισμός του αιδοίου ή της κλειτορίδας.
Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι το πως ο γυναικείος οργασμός απεικονίζεται στην οθόνη δε συνεκτιμάται στα ευρήματα αυτά και πως η δημοφιλής πορνογραφία προάγει πολλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με τον γυναικείο οργασμό.
Βάζοντας στην άκρη το στίγμα από τις κοινωνικές προσδοκίες αλλά και το φαντασιακό κόσμο της πορνογραφίας, το ερώτημα είναι τι έχει να πει η επιστημονική έρευνα για τον γυναικείο οργασμό, πόσο μεγάλο ρολό παίζει η κλειτορίδα και το πιο σημαντικό, τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες ως προς την επίτευξη της σεξουαλικής ικανοποίησης.
Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ελσίνκι ρώτησε πάνω από 8000 γυναίκες στη Φινλανδία σχετικά με τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Οι περισσότερες γυναίκες κάτω των 35 που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι είχαν τον πρώτο τους οργασμό μέσω αυνανισμού. Για το ¼ των συμμετεχουσών αυτό συνέβη πριν από την ηλικία των 13 και για το 1/10 πριν από την ηλικία των 10. Η μέση ηλικία ωστόσο κατά την οποία είχαν την πρώτη σεξουαλική επαφή ήταν τα 17 έτη και οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι δε βίωσαν οργασμό. Μόνο το ¼ των συμμετεχουσών μάλιστα δήλωσαν ότι έφθασαν σε οργασμό μέσα στο πρώτο χρόνο από την έναρξη σεξουαλικών επαφών με σύντροφο. Οι υπόλοιπες χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ υπήρχαν και κάποιες που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν σε οργασμό. Πιο συγκεκριμένα το 6% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν πάντα οργασμό κατά τη συνουσία, το 40% σχεδόν πάντα, το 16% δήλωσε ότι είχε οργασμό τις μισές φορές και το 38% ότι είχε σπάνια οργασμό. Συνολικά το 14% των γυναικών κάτω των 35 δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας.
Από το 1999 μέχρι το 2005 ο αριθμός των γυναικών που βιώνει οργασμό σε κάθε ή σχεδόν σε κάθε συνουσία έχει μειωθεί από το 56% στο 46%. Οι ερευνητές λοιπόν θέλησαν να διερευνήσουν τι είναι αυτό που ενισχύει ή απομειώνει την ικανότητα των γυναικών να φτάσουν σε οργασμό.
Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς σχετικούς παράγοντες εντοπίστηκαν η σημασία που δίνεται στην επίτευξη οργασμού, το επίπεδο της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας και της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης της γυναίκας, καθώς και το πόσο ανοιχτή σεξουαλική επικοινωνία είχε με το σύντροφό της. Η σεξουαλική αυτοπεποίθηση περιλάμβανε το κατά ποσό θεωρούσε η γυναίκα καλή τη σεξουαλική της επίδοση. Άλλοι παράγοντες που βρέθηκαν να συμβάλλουν θετικά στη σεξουαλική ικανότητα της γυναίκας ήταν η ικανότητα να συγκεντρωθεί στη στιγμή της πράξης, η διεκδίκηση της σεξουαλικής πράξης στον ίδιο βαθμό με το σύντροφο της, καθώς και η χρήση των κατάλληλων γι’ αυτή σεξουαλικών τεχνικών από το σύντροφο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής γίνεται ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες διαφέρουν πολύ ως προς την τάση και την ικανότητα τους να φτάσουν σε οργασμό. Οι πιο συχνοί λόγοι της αδυναμίας επίτευξης οργασμού που αναφέρθηκαν ήταν η κούραση, το στρες και η δυσκολία συγκέντρωσης Ο συγγραφέας της μελέτης υποστηρίζει ότι οι γυναίκες εκλογικεύουν το σεξ όλο και πιο συχνά εξαιτίας των κοινωνικών προσδοκιών και της επίδρασης των media. Η υπερβολική εκλογίκευση, μάλιστα, είναι γι’ αυτόν ο μεγαλύτερος εχθρός του οργασμού, καθώς ο οργασμός έρχεται μόνο όταν η σκέψη σταματά.
Το πως οι σκέψεις επηρεάζουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση διερευνήθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη οπού συμμετείχαν 926 γυναίκες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν οι γυναίκες είχαν σκέψεις σεξουαλικής αποτυχίας ή μια έλλειψη ερωτικών σκέψεων κατά τη διάρκεια του σεξ αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη οργασμού.
Οι ερευνητές με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου βρήκαν ότι η φαντασίωση του ερεθισμού της κλειτορίδας και των θηλών από το σύντροφο επηρέαζε διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές σε σύγκριση με τον πραγματικό ερεθισμό τους από τη γυναίκα. Όταν ζητήθηκε στις συμμετέχουσες να φανταστούν τον ερεθισμό με τη βοήθεια ενός δονητή, ενεργοποιήθηκαν οι περιοχές του εγκεφάλου που είχαν ενεργοποιηθεί και με τον αυτοερεθισμό και είχαν σαν αποτέλεσμα τον οργασμό. Ο εγκέφαλος είναι το βασικό όργανο που συμβάλλει στη σεξουαλική διέγερση , δεν είναι όμως το μόνο.
Ο επιστημονικός διάλογος σχετικά με τον ρόλο της κλειτορίδας στο γυναικείο οργασμό συνεχίζεται. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το εάν ο οργασμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του κολπικού ερεθισμού και χωρίς τη συμμετοχή της κλειτορίδας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως αν βάλει κάνεις στην άκρη τις ανατομικές και βιολογικές διάφορες των γυναικών, η κάθε μια γνωρίζει το πως η κλειτορίδα συμμετέχει στη δική της οργασμική εμπειρία. Μια μελέτη του 2017 από το πανεπιστήμιο της Indiana μάλιστα βρήκε ότι το 36.6% των γυναικών χρειάζονταν τον κλειτοριδικό ερεθισμό προκειμένου να φτάσουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Επίσης το 36% των γυναικών δήλωσε ότι αν και δε χρειαζόταν τον κλειτοριδικό ερεθισμό αυτός όντως ενίσχυε την εμπειρία του οργασμού, ενώ το 18.4% δήλωσε ότι από μονός τους ο κολπικός ερεθισμός ήταν ανεπαρκής.
Επίσης τα 2/3 των γυναικών προτιμούσαν τον άμεσο κλειτοριδικό ερεθισμό με κινήσεις κυκλικές, πάνω-κάτω, ή από αριστερά στα δεξιά, περίπου μια στις 10 προτιμούσε την άσκηση πίεσης, ενώ οι περισσότερες ήθελαν ελαφρύ άγγιγμα στην περιοχή του αιδοίου. Δεν υπάρχει λοιπόν μια μοναδική απάντηση στο ζήτημα του γυναικείου οργασμού. Οι γυναικείες προτιμήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα κι επηρεάζουν την επίτευξη οργασμού ποικίλουν και οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τις δέκα κορυφαίες:
- Η συνουσία(69.9 %)
- Η αγκαλιά (62.8 %)
- Η συχνή ανταλλαγή φιλιών κατά τη διάρκεια της συνουσίας ( 49.3%)
- Τα γλυκά ρομαντικά λόγια κατά τη διάρκεια του σεξ ( 46.6 %)
- Το μασάζ πριν από τη σεξουαλική πράξη ( 45.9 %)
- Το τρυφερό σεξ(45.4 %)
- Το στοματικό σεξ( 43.3 %)
- Η παρακολούθηση μιας ρομαντικής ταινίας( 41.9% )
- Ένα ρομαντικό άνετο περιβάλλον ( 41.3% )
- Τα ελκυστικά εσώρουχα( 41.2 %)
Παράλληλα ενώ η έρευνα δε βρήκε μεγάλες διάφορες στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες προτιμούν κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, όπως είναι για παράδειγμα το πρωκτικό σεξ, το στοματικό σεξ, καθώς και η θέαση της συντρόφου να βγάζει τα ρούχα της ή να αυνανίζεται. Πώς γίνεται λοιπόν να εναρμονιστούν οι προτιμήσεις των δυο συντρόφων και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο;
Η απάντηση δεν είναι άλλη από την ικανοποιητική σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού Έχει άλλωστε βρεθεί ότι οι γυναίκες που μιλούν πιο ανοιχτά με το σύντροφο τους για το σεξ αναφέρουν περισσοτέρους οργασμούς και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μειωμένη σεξουαλική διέγερση.
Η σύνδεση ανάμεσα στο σεξ και την ευτυχία έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Είναι πολύ σημαντικό οι δυο σύντροφοι να νιώθουν άνετα στο να εκφράσουν τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Η ειλικρινής συζήτηση και ο αλληλοσεβασμός είναι τα απαραίτητα συστατικά για την καλύτερη δυνατή σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού.
Πηγή: andrologia.gr
Φωτογραφικό υλικό