Κατάθλιψη και πως να την αναγνωρίσετε: Γιατί δεν είναι για όλους χαρούμενες οι γιορτές…
Καλά τα φωτάκια, καλά τα τραγούδια και τα γλυκά, αλλά δεν είναι για όλους χαρούμενες οι γιορτές. Δεν έχουν όλοι ανθρώπους γύρω τους για να μετράνε αντίστροφα την αλλαγή του χρόνου. Και είναι πολλοί αυτοί που ενώ έχουν ανθρώπους, προτιμούν να κλείνονται στον εαυτό τους, στο σπίτι τους και δεν έχουν κουράγιο να κάνουν ούτε τα πιο απλά πράγματα.
Στην καθημερινότητά μας με τον όρο κατάθλιψη, εννοούμε την παροδική μελαγχολία και θλίψη που οφείλεται σε προσωπικούς παράγοντες. Η βασική μορφή κατάθλιψης είναι η κλινική κατάθλιψη. Η κλινική κατάθλιψη κρατάει πάνω από δυο εβδομάδες, την αναγνωρίζει ο ψυχίατρος και σου συστήνει αμέσως φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση, οι φυσικές δραστηριότητες και η σωστή διατροφή, μειώνουν τα επίπεδα κατάθλιψης. Η συμμετοχή σε σπορ βοηθάει στη ρύθμιση του άγχους, ανεβάζει τη διάθεση και αλλάζει την εξωτερική σου εικόνα, βοηθώντας έτσι την αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής σου. Οι καταθλιπτικοί έχουν έλλειψη από πολλών ειδών βιταμίνες (λόγω πολλών στρεσογόνων ορμονών που τις καταστρέφουν) και χαμηλή χοληστερίνη. Γι’ αυτό συνίσταται η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και ιχθυέλαιο.
Πώς να καταλάβετε αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη:
1. Αλλαγή στη διάθεση.
Αν νιώθετε λυπημένος, απογοητευμένος, απελπισμένος, αν κλαίτε ή αγχώνεστε με το παραμικρό ή αν πλέον δε βρίσκετε χαρά σε πράγματα, καταστάσεις και δραστηριότητες που σας ευχαριστούσαν παλαιότερα.
2. Αλλαγές στον τρόπο σκέψης.
Αν νιώθετε μόνοι, αβοήθητοι και ότι δεν αξίζετε, αν το μέλλον φαίνεται αβέβαιο κ ξαφνικά σας απασχολούν πράγματα που ποτέ δε σας απασχολούσαν.
Αν νιώθετε μόνοι, αβοήθητοι και ότι δεν αξίζετε, αν το μέλλον φαίνεται αβέβαιο κ ξαφνικά σας απασχολούν πράγματα που ποτέ δε σας απασχολούσαν.
3. Σωματικές αλλαγές και αλλαγές στη σωματική ευεξία.
Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, νιώθετε υπνηλία όλη μέρα, πονοκεφάλους και ζαλάδα, έχει μειωθεί το βάρος και η όρεξή σας.
4. Αλλαγές στην καθημερινή ζωή.
Αν δεν έχετε πλέον κουράγιο να συναναστρέφεστε με φίλους, αν δε σας νοιάζει να περιποιήστε τον εαυτό σας, βαριέστε και δε θέλετε να μιλάτε.
Η κλινική κατάθλιψη δεν πρέπει να μπερδεύεται με τη μανιοκατάθλιψη. Με πολύ απλά λόγια, οι άνθρωποι που πάσχουν από μανιοκατάθλιψη τείνουν να ζουν τη ζωή τους με «μανία». Υπερεκτιμούν τον εαυτό τους, είναι εκκεντρικοί, θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής και καταπιάνονται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι, όταν δεν καταφέρουν να τα φέρουν όλα εις πέρας, όταν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου, αρχίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους, να τον υποβιβάζουν, να κατακρίνουν τις αποφάσεις τους και έτσι πέφτουν σε μελαγχολία. Ουσιαστικά, το προκαλούν στον εαυτό τους. Ενδόμυχα, «θέλουν» να πέφτουν σε κατάθλιψη. Αυτοί που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, δεν έχουν άλλη λύση. Το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και τα γονίδια τους ακόμα, τους οδηγούν στο δρόμο αυτό.
Tέλος, να τονίσω ότι η κατάθλιψη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι χαλαρό, μόδα ή επιλογή. Είναι ασθένεια του πνεύματος και του σώματος και θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν.
Όμως, όπως είπε και ο συγγραφέας Γουίλλιαμ Γκίμπσον:
«Πριν διαγνώσεις τον εαυτό σου με κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση, βεβαιώσου ότι δεν περιτριγυρίζεσαι από ανόητους ανθρώπους.»
Όμως, όπως είπε και ο συγγραφέας Γουίλλιαμ Γκίμπσον:
«Πριν διαγνώσεις τον εαυτό σου με κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση, βεβαιώσου ότι δεν περιτριγυρίζεσαι από ανόητους ανθρώπους.»
Προσοχή: τα παραπάνω είναι βασικές αρχές της νόσου που βρήκα κατά καιρούς στο ίντερνετ και από προσωπικές εμπειρίες. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν απόψεις ειδικών.
Για λύσεις απευθυνθείτε άμεσα σε ψυχίατρο (ΠΟΤΕ δεν είναι ντροπή!)
Για λύσεις απευθυνθείτε άμεσα σε ψυχίατρο (ΠΟΤΕ δεν είναι ντροπή!)
Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034
Πηγές: katathlipsi.gr, klinikilyrakou.gr, wikipedia
Φωτογραφικό υλικό