Γιατί το εγκεφαλικό «χτυπά» συνήθως το πρωί;

593 Views
Γιατί το εγκεφαλικό «χτυπά» συνήθως το πρωί; Γιατί το εγκεφαλικό «χτυπά» συνήθως το πρωί;

Γιατί το εγκεφαλικό «χτυπά» συνήθως το πρωί;

Η πιο κοινή ώρα που «χτυπούν» τα καρδιακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά είναι στις 6 και μισή το πρωί.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ πιστεύουν, ότι ανακάλυψαν το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, και δεν είναι άλλος από το… βιολογικό μας ρολόι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα των ανθρώπων που επιβραδύνει τη διάσπαση των θρόμβων βρίσκονται στην κορυφή τους στις 6 και μισή το πρωί.
Η ερευνητική ομάδα από το νοσοκομείο της Βοστόνης Brigham and Women’s Hospital και το πανεπιστήμιο Oregon Health and Science ήθελαν να καταλάβουν για ποιο λόγο τα περισσότερα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν τις πρωινές ώρες.
Μελέτησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών σε 12 υγιείς ενήλικες επί δύο εβδομάδες. Οι εθελοντές αξιολογούνταν, ενώ η καθημερινή τους ρουτίνα αποσυγχρονιζόταν από το βιολογικό τους ρολόι.
Σκοπός αυτού του πειράματος ήταν να καθορίζουν οι ερευνητές αν το βιολογικό ρολόι ενός ατόμου, ή οι δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται προκαλούν τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των πρωτεϊνών.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις αλλαγές που συντελούνταν στα επίπεδα της πρωτεΐνης PAI-1 (αναστολέας ενεργοποιητή πλασμινογόνου 1), η οποία αναστέλλει τη διάσπαση των θρόμβων του αίματος.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το κιρκαδικό σύστημα –ή αλλιώς, το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι- συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών περιστατικών που σημειώνονται τις πρωινές ώρες» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Dr Frank Scheer, στη Daily Mail.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Blood.

medicalnews.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη