Συνέντευξη για την Κουλτουρόσουπα.
Πού μπορεί να σε οδηγήσει η αγάπη για τους Louis Armstrong, Freddie Green, Charlie Christian και τη τζαζ μουσική; Στη δημιουργία ενός μουσικού σχήματος που υμνεί τη τζαζ και αποδίδει τους πρώιμους ήχους της όπως πρωτοακούστηκαν στη Νέα Ορλεάνη.
Το Τρίο Ορλεάνη ή αλλιώς οι Θοδωρής Προύσαλης (Φωνή),Πάνος Καρνούτσος (Ηλ. Κιθάρα) και Στράτος Αποστολίδης (Ακ. Κιθάρα) μιλούν στην "Κ" λίγο πριν τη σημερινή τους εμφάνιση στο Καφωδείο.

-Πεiτε μου λίγα λόγια για εσάς. Πότε και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε το σχήμα σας;
Π.Κ. Η ιδέα όπως και οι πρώτες ενορχηστρώσεις είχαν γινει αρκετά παλαιότερα καθώς προσπαθούσα με τη χρήση looper (ειδικό εφέ που ηχογραφεί και αναπαράγει real time) να παίξω ταυτόχρονα το ρυθμό και τη μελωδία κάποιων τζαζ κομματιών. Το αποτέλεσμα θύμιζε τις ενορχηστρώσεις που είχαν τα παλιά ρεμπέτικα όπου ο ρυθμός περιορίζεται σε μια κιθάρα, ενώ το μπουζούκι αναλαμβάνει το μελωδικό κομμάτι. Το 2019, αφού ωρίμασε η ιδέα, πρότεινα στον Στράτο να αναλάβει την ρυθμική/ακουστική κιθάρα και στον Θοδωρή να τραγουδήσει και δέχτηκαν, με μεγάλη τους χαρά θέλω να ελπίζω. Τόσο ο Θοδωρής όσο και ο Στράτος είχαν εμπειρία από τη ρεμπέτικη αλλά και την ροκ/μπλούζ μουσική, οπότε ήταν οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι. Έμενε να το ρίξουν λίγο στην τζαζ!
-Το όνομα Τρίο Ορλεάνη πώς προέκυψε;
Π.Κ. Ε… βασικά είμαστε τρεις! Και η βάση της μουσικής που παίζουμε είναι η πρώιμη τζαζ που γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη. Επίσης, το όνομα παραπέμπει και σε Ελληνικά ρετρό συγκροτήματα τηε δεκαετίας του '50 (Τρίο Κιτάρα, Τρίο Μπελκάντο, Ντούο Χάρμα).
-Είστε μια μπάντα που αγαπά τις ζωντανές εμφανίσεις. Πώς αντιμετωπίσατε την περίοδο της απαγόρευσης της μουσικής στα μαγαζιά;
Θ.Π. Η περίοδος του κορονοϊού ήταν μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για εμάς τους μουσικούς, αλλά για όλους μας. Οι μουσικοί και γενικά ο καλλιτεχνικός χώρος είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων καθώς για πολλά χρόνια ζουν στην επισφάλεια, αναγκαζόμενοι να κάνουν δύο και τρεις δουλειές παράλληλα. Παρόλ' αυτά, θεωρώ ότι για πρώτη φορά έγινε μια πιο ουσιαστική και συνειδητή προσπάθεια για κοινωνική και πολιτική δράση της καλλιτεχνικής κοινότητας συνολικά.
Εμείς ως μπάντα ήμασταν ιδιαίτερα άτυχοι, καθώς την ίδια περίοδο που είχαμε τελειώσει μια σειρά προβών και νοιώθαμε έτοιμοι να παίξουμε ζωντανά και να γνωριστούμε με το κοινό της Θεσσαλονίκης, χάσαμε αυτή την ευκαιρία. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω...

-Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στους Louis Armstrong, Freddie Green και Charlie Christian;
Σ.Α. H μαγεία της μουσικής της Νέας Ορλεάνης! Το γκρουβ, το κέφι, ο χορός και ταυτόχρονα ο πόνος, τα προβλήματα, τα βάσανα και η καταπίεση μιας εποχής που αποδόθηκε υπέροχα από αυτούς τους μεγάλους μουσικούς. Η αναφορά στους τρεις συγκεκριμένους μουσικούς γίνεται καθώς ήταν πρωτοπόροι στα όργανα που χρησιμοποιούμε κι εμείς στο Τρίο Ορλεανη, δηλαδή το τραγούδι, την ρυθμική/ακουστική κιθάρα και την ηλεκτρικά ενισχυμένη κιθάρα.
-Mε βάση ποια κριτήρια αποφασίζετε τι τραγούδια θα εντάξετε στο ρεπερτόριο σας;
Σ.Α. Τα τραγούδια που παίζουμε προέρχονται από το κλασικό swing jazz ρεπερτόριο μαζί και με κάποιες λιγότερο κλασικές επιλογές που θεωρούμε ταιριαστές. Το βασικό κριτήριο είναι να μπορούμε να αποδώσουμε όμορφα ένα τραγούδι με την κάπως ιδιαίτερα “λιτή” ενορχήστρωση που διαθέτουμε, αλλά πάνω από όλα, θα πρέπει να είναι ένα τραγούδι που αγαπάμε πολύ.
-Υπάρχουν κομμάτια που δε λείπουν ποτέ από τις εμφανίσεις σας;
Σ.Α. Υπάρχουν κάποια κομμάτια που έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξή μας μουσικά και κατά κάποιον τρόπο έχουμε ταυτιστεί μαζί τους. Το “All of me” που είναι και το πρώτο κομμάτι που ηχογραφήσαμε ή το “After you΄ve gone” που έχει μια πολύ δική μας προσέγγιση δεν λείπουν από μια συναυλία μας.
-Έχετε φτιάξει ήδη ένα CD με τις ηχογραφήσεις σας. Πώς ανταποκρίθηκε το κοινό σας σε αυτή την κίνηση;
Π.Κ.Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα demo cd το οποίο αποτελεί μια συλλογή ηχογραφήσεων από πρόβες που κάναμε την πρώτη χρονιά που παίζαμε μαζί και οι τρεις. Ο σκοπός των ηχογραφήσεων αρχικά ήταν να ακούσουμε τα λάθη μας για να βελτιωθούμε, ενώ παράλληλα αποτελούσε και κίνητρο για να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τη μελέτη του εκάστοτε κομματιού. Η ανταπόκριση ήταν θετική, ακούσαμε όμορφα λόγια και ζεστή κριτική για την προσπάθεια μας και έτσι πήραμε κουράγιο ώστε να προχωρήσουμε το όλο εγχείρημα.

-Σκέφτεστε να γράψετε και κάποιο δικό σας τραγούδι;
Θ.Π. Είναι κάτι το οποίο δε μας έχει απασχολήσει ακόμη. Προς το παρόν συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε διασκευές τραγουδιών ωστε να αποκτήσουμε ένα πλούσιο ρεπερτόριο και να καταφέρουμε να “κλειδώσουμε” τον ήχο μας. Είναι μια αρκετά δημιουργική διαδικασία καθώς προσπαθούμε να μεταφέρουμε το κλίμα μιας πολυμελούς ορχήστρας με μόνο δύο κιθάρες. Αργότερα, όταν αλλάξουν οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες το ξανασυζητάμε
-Έχετε προγραμματίσει νέες εμφανίσεις;
Θ.Π.Την Κυριακή 10 Απριλίου θα παίξουμε στο “Καφωδείο down stairs” στη Θεσσαλονίκη. Χαρά μας να παρευρεθείτε και να γίνουμε μια ωραία παρέα!!!
-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Σ.Α. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τα στέκια μας, χώρους όπου θα έχουμε τακτικές εμφανίσεις και ένα οικείο κοινό. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε πάνω σε κάποια projects με guest φίλους μουσικούς από τα οποία είναι πιθανό να προκύψουν κάποια όμορφα βίντεο και ηχογραφήσεις.
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Σ.Α Τώρα που η ζωή μας αρχίζει σιγά σιγά να σταθεροποιείται είναι η ώρα να επανέλθουμε και εμείς στις αγαπημένες μας συνήθειες, στις εξόδους, τις παρεές και τις νύχτες και φυσικά στη μουσική. Να περνάμε τέλος πάντων και πάλι ωραία, γι΄αυτό διασκεδάστε το!!!
Ευχαριστούμε!
.
.