Ως ένα “Aphrodite child” εμφανίστηκε η Lady Gaga στο ΟΑΚΑ.
Πήγαμε!!! Είδαμε!!! Ακούσαμε!!! Σχολιάζουμε!!!
Βρεθήκαμε στην πολυδιαφημισμένη συναυλία της Lady Gaga στο ΟΑΚΑ μαζί με πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας (είδαμε και μαμάδες με μωρά) και ετερόκλητης, τουλάχιστον εμφανισιακά, κουλτούρας. Σαφώς και το Ολυμπιακό στάδιο ΟΑΚΑ είναι δύσκολο να το “γεμίσεις” ωστόσο η εν λόγω κυρία ή για να ακριβολογούμε Λαίδη κατόρθωσε να συγκεντρώσει μια σεβαστή πληθώρα κοινού. Η είσοδος/πρόσβασή μας στην αρένα ήταν εύκολή και η διοργάνωση εξαιρετική αν εξαιρέσουμε τον ελλιπή φωτισμό περιφερειακά του Ολυμπιακού σταδίου.
Η αναμενόμενη είσοδος της ταλαντούχας Lady Gaga στη σκηνή έγινε με την καθυστέρηση του ακαδημαϊκού τέταρτου (είχε προηγηθεί ένα δυνατό warming up με μια εξαίρετη Dj) με την ίδια να υπερίπταται, φορώντας χρυσά φτερά σε στιβαρά αντρικά μπράτσα. Και με μια λέξη θα λέγαμε από την όλη της παρουσία ότι περισσότερο χάρηκε η ίδια που ήταν στην Αθήνα /Ελλάδα παρά εμείς που μένουμε σε αυτήν !

Και τι δεν μας είπε από σκηνής για το ελληνικό μας κύτταρο και πόσες φορές δεν ακούσαμε τα “σας αγαπώ”, “σε αγαπώ Αθήνα” με το δικό της φουριόζο (furiozo) τρόπο.
Το σκηνικό πίσω της ήταν μινιμαλιστικό εμπνευσμένο από τα εξωκλήσια/στέγες του Αιγαίου σε απόλυτο λευκό (ανάλογα και το φωτισμό) και περιμετρικά υπήρχαν “πλόκαμοι χταποδιού” ή ας το πούμε εξαντλώντας τη φαντασία μας ,σχηματισμοί κυμάτων. Ευφυής σκηνική σκέψη αν σκεφτείτε την πληθώρα κουστουμιών και χρωμάτων που άλλαξε η σταρ και το σύνοδο χορευτικό της γκρουπ.
Το ρεπερτόριο που ερμήνευσε γνωστό και αγαπημένο κυρίως από τα παλιά της και κατά διαστήματα έκανε και μια επίκληση στην Aphrodite (στο α΄ μέρος του show) την ελληνική θεά, αφού πρώτα μας πληροφόρησε ότι γενικά την απασχολούμε περί τα επτά συναπτά έτη.
Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι είχε δουλέψει σε ελληνικά εστιατόρια και ότι είχε δεσμό και με Έλληνα άρρεν. Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι η ίδια μελετάει πολύ και είναι και πρωτίστως μουσικός, πιστεύουμε ότι οι επικλήσεις και οι εμφανίσεις της ως άλλο Aphrodite child (με κοχύλια στα στήθη) κάποια “σχεσιακή γραμμή” θα πρέπει να έχουν με το ιστορικό συγκρότημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου και την τότε δράση του.
Σκηνοθετικά δεν υπήρχε κανένα «κενό» αλλά ούτε και υπερβολές από αυτές που η ίδια μας έχει συνηθίσει, ενώ η περισσότερο συγκινητική στιγμή της ήταν όταν η ίδια κάθισε στο πιάνο ερμηνεύοντας μια ακόμα επιτυχία φορώντας διαρκώς την ελληνική σημαία. Κύριο χαρακτηριστικό της σκηνικής της παρουσίας εκτός της εκκεντρικής μεταμόρφωσης, είναι η συχνή χρήση των «ζωντανών ταμπλό» που κάνει συνήθως μετά το τέλος κάθε τραγουδιού, τεχνική που σαφώς με την όλη της «οργανική ακινησία» αποτυπώνεται ευθέως στο ασυνείδητο.
Εν κατακλείδι…
…είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις ένα show της Lady Gaga, ωστόσο είναι σίγουρο ότι είναι πολλά περισσότερα από αυτά που δείχνει εννοώντας φυσικά το ταλέντο της. Και αν χρησιμοποιείται επί σκηνής και ως μανιέρα της μια δραματική (οιστρινονική ) περσόνα, όπως και σε άλλο μας κείμενο έχουμε υποστηρίξει, η καλλιτεχνική της αξία και είναι πολυφασική (πολλά είδη μουσικής) με σαφέστατη και σίγουρη την ανιούσα.
Προσωπικά αλλά και καθολικά από ότι παρατηρήσαμε, μας συγκινεί η συνεχής υπεράσπιση που κάνει από σκηνής αναφορικά με την ανοχή στη διαφορετικότητα. Την διαφορετικότητα κάθε είδους που συμπεριλαμβάνει από την απενοχοποιημένη σεξουαλικότητα μέχρι την όποια «παραμόρφωση» και το φέρει μέχρι στιγμής τουλάχιστον λυρικά/ σκηνοθετικά και επί σκηνής χρησιμοποιώντας πολλά από τα ρηξικέλευθα καλλιτεχνικά κινήματα. Τούτο μπορεί να μην είναι ένα θεμέλιος λίθος στη μουσική ωστόσο παραμένει μια διαχρονική καλλιτεχνική ανησυχία και για αυτήν της την υπενθύμιση σαφώς και την ευχαριστούμε.
Ναι την Lady Gaga θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε!
Φωτογραφικό υλικό