1η ενημέρωση θα ακολουθήσουν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε παράσταση, εδώ στην “Κ”
Δυναμικά ξεκινά η σεζόν Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζουν σημαντικές διεθνείς παραγωγές, συναυλίες μουσικών παγκοσμίου φήμης, όπερα, χορός, ενώ συνεχίζονται εκδηλώσεις – θεσμοί, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το Φεστιβάλ Μπαρόκ και οι εμφανίσεις της Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ «MOYSA».
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου βιολονίστα Leonid Kogan. Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, η Victoria Mullova και ο Augustin Handelich μαζί με κορυφαίες ορχήστρες, τιμούν τον μοναδικό αυτόν μουσικό με συναυλίες και εκδηλώσεις στις αίθουσες του Μεγάρου.
Παράλληλα, «Συγγραφείς από όλο τον Κόσμο Ταξιδεύουν στο Μέγαρο» για μία ακόμη φορά, για να συστηθούν στο αναγνωστικό κοινό και να δώσουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να τους γνωρίσουν καλύτερα.
Οι σημαντικές συνεργασίες με την Κρατική Ορχήστρα και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός μας ενώ το Μέγαρο θα συμπλεύσει φέτος και με τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ, τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.
Το Μέγαρο πιστό στην δύναμη της συμπερίληψης, παρουσιάζει, στο πλαίσιο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, για πρώτη φορά στην βόρεια Ελλάδα σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότηταςτην όπερα ‘’La Traviata”από την Εθνική Λυρική Σκηνή ενώ και στους «Συγγραφείς του Κόσμου» παγιώνεται πλέον η διερμηνεία για τους μη ακούοντες συμπολίτες μας και εκείνους με σοβαρά προβλήματα ακοής.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Συνταγογράφησης» με την παράσταση του Νίκου Ξανθούλη «Τα Παπούτσια του Άλλου» στην οποία συμμετέχουν άτομα με ψυχικά νοσήματα. Επιπλέον, την έναρξη του φετινού προγράμματος σηματοδοτεί συναυλία στο πλαίσιο του «Eye Harp», μιας ξεχωριστής μουσικής σύμπραξης καλλιτεχνών με άτομα με αναπηρίες.
Τέλος, τα Χριστούγεννα Στο Μέγαρο θα είναι και φέτος φαντασμαγορικά! «Καρυοθραύστης» από το Ballet Arabesque, ο «Μικρός Πρίγκηπας» σε μια παραμυθένια παραγωγή του Broadway Entertainment Group αλλά και γιορτινές συναυλίες θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024
ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
08/09 και 09/09 SASHA WALTZ & GUESTS: InC
Το 2021, η Γερμανίδα χορογράφος Sasha Waltz ανέπτυξε ένα χορογραφικό σύστημα βασισμένο στην επαναστατική ανοιχτή παρτιτούρα «In C» του Terry Riley (1964). Η χορογραφία είναι ένα παιγνιώδες σύστημα 53 χορογραφικών μορφών για έναν δομημένο αυτοσχεδιασμό με κανόνες και νόμους. Μέσα σε αυτό το σύνολο κανόνων, ο μεμονωμένος ερμηνευτής έχει δημιουργική ελευθερία, αλλά πάντα σε σχέση με την ομάδα. Έτσι, το «In C» είναι μια δημοκρατική διαδικασία: είναι ένα κομμάτι σχετικά με το άτομο ως μέρος μιας ομάδας και αντικατοπτρίζει τη δυναμική σχέση μεταξύ των μοναδικών αποφάσεων και των επιλογών των πολλών. Παίζει με τους συνεχώς μεταβαλλόμενους ρόλους του ακόλουθου, του καθοδηγητή και του ενδιάμεσου των δύο, δημιουργώντας ένα οριζόντιο δίκτυο δημιουργίας. Το “In C” έκανε πρεμιέρα σε ζωντανή μετάδοση από το Radial system του Βερολίνου και έκτοτε έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από το κοινό διεθνώς.
19/09 και 20/09 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ – BABAE & DUENDE (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
Α’ Μέρος Joy Alpuerto Ritter: “Babae”
Ένα σόλο έργο διάρκειας 30 λεπτών εμπνευσμένο από το «αριστούργημα της παραξενιάς», τον Χορό των Μαγισσών της Mary Wigman. Μεγαλωμένη και κλασικά εκπαιδευμένη στη Γερμανία, η Joy εξετάζει κληρονομικά λεξιλόγια, αναδιαμορφώνοντας τι σημαίνει να καλείς τη δύναμη και τις μυστικιστικές πρακτικές της γυναίκας ως μάγισσα. Συνδυάζοντας τους φιλιππινέζικους παραδοσικούς χορούς, που αποτελούν και τις ρίζες της, την κλασική της εκπαίδευση και το χιπχοπ & voguing, το Babae είναι μια αλληλεπίδραση μιας γυναίκας ανάμεσα στις ζωώδεις και αισθησιακές ιδιότητες της τελετουργίας και της δύναμης.
Β’ Μέρος Dickson M bi: “Duende”
Αυτό το εικοσάλεπτο σόλο, σε πρωτότυπη μουσική του Roger Goula, συνδυάζει διαισθητικά αναμνήσεις από την προγονική αφρικανική κληρονομιά του Dickson, τις ελίτ δεξιότητές του στο popping και την εκπαίδευσή του στον σύγχρονο χορό. Ένα ταξίδι, μια ανάμνηση, ένας προβληματισμός, μια τελετουργία και μια προσωπική αφήγηση του Dickson. Το Duende είναι μια αποκάλυψη της ψυχής, που σπάει τη συνήθεια να κρύβουμε αυτό που είμαστε και, αντιθέτως, να βρίσκουμε την αυτοπεποίθηση να εκθέτουμε την ψυχή μας, την ιστορία της και τα συναισθήματά μας. Ο DicksonMbi δημιουργεί ένα απόκοσμο παραμύθι που ζωντανεύει τα συναισθήματα που αποκαλύπτονται σε αυτές τις στιγμές φωτός.
22/09 ΚΑΙ 23/09 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ TALAASH…THE SEEKING! &ATMA (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
A’ Μέρος Aditi Mangaldas: TALAASH…The Seeking!
Δύο μικρά αποσπάσματα μιας ολοκληρωμένης παραγωγής σε χορογραφία της Aditi Mangaldas. Το πρώτο είναι ο κλασσικός ινδικός παραδοσιακός χορός Kathak και το δεύτερο σύγχρονος χορός βασισμένος στο Kathak.
Β’ Μέρος Danae & Dionysios: Atma
Δύο νέοι καλλιτέχνες εκφράζουν τη δική τους άποψη σχετικά με την πρωτόγονη πάλη ανάμεσα σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που ήμασταν κάποτε. Μια καταρρακτώδης ροή εικόνων για τη συμπληρωματικότητα της ανθρώπινης και της θηριώδους φύσης. Ατελείωτες μεταμορφώσεις του σώματος. Αναστάσιος Κουκουτάς
14/10 (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ) ΝOMADICS
Στο έργο Nomadics οκτώ χορευτές εξερευνούν πώς να δώσουν φωνή στη φύση, σε μια σύλληψη που αναζητεί να επικοινωνήσει με τους θεατές και να επεκτείνει τη συνείδησή τους μέσω μιας πεζοπορίας, που προηγείται της παράστασης.
Έτσι, το κοινό γνωρίζει τους χορευτές και οι χορευτές γνωρίζουν το κοινό τους, δημιουργούν σχέσεις και μαζί διασχίζουν μέρος της φύσης, της πόλης και τέλος της σκηνής, μέχρι την έναρξη της παράστασης. Οι ερμηνευτές απεικονίζουν πώς η φύση κοιτάζει πίσω τον άνθρωπο και υποφέρει τα βήματά του. Ενσαρκώνουν πώς ανακτά τη θέση της και ανταποδίδει. Αυτό γίνεται από μια ανεπαρκή – ανθρώπινη- αλλά και μολυσματική και ιδιότροπη φαντασία. Το Nomadics επιτρέπει στους χορευτές να γίνουν ένα (διερχόμενο) μαινόμενο τοπίο. Άλλοτε είναι δέντρα, άλλοτε είναι γρασίδι. Αυτή η συνεχής μεταμόρφωση έχει ως αποτέλεσμα την ομορφιά, καθώς και την τριβή: υπάρχει ένταση στον αέρα. Αλλά όπως μας δείχνει η φυσική: η τριβή οδηγεί τελικά σε ζεστασιά, επιβράδυνση ή αλλαγή. Ή πάλι: μέσα από τον αγώνα, οι χορευτές στο Nomadics αναζητούν σύνδεση, τόσο με τη φύση, όσο και μεταξύ τους. Στην πορεία, η πολύ ιδιαίτερη environ mental techno μουσική σύνθεση βρίσκεται σε έντονη συμβίωση με τον χορό.
08/11 και 09/11 ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ
Η νέα χορογραφική δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη υπόσχεται μια δυναμική και βαθιά εκφραστική εξερεύνηση των μπαρόκ θεμάτων μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου χορού και της μουσικής. Το έργο αυτό τονίζει τη σύγχρονη ζωτικότητα, την ταχύτητα και την εκρηκτική εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει εκείνη την περίοδο, ενώ ταυτόχρονα διεξάγει έναν διάλογο με τη δική μας εποχή.
Στη χορογραφία του, ο Φωνιαδάκης αντλεί έμπνευση από την αρχή του κοντραπούντο και την εφαρμόζει στην κίνηση. Κάθε χορευτής, σαν ένα όργανο σε μια μπαρόκ φούγκα, εισάγει το δικό του μοτίβο, το οποίο εμπλέκεται με αυτά των άλλων για να σχηματίσει ένα συνεκτικό, αλλά πολύπλοκο σύνολο. Αυτή η προσέγγιση δεν ακολουθεί απλώς τη μουσική, αλλά δημιουργεί έναν διάλογο μαζί της, με κάθε χορευτή να προσθέτει τη δική του “φωνή”, διαμορφώνοντας τη δική του αφήγηση μέσα στη συνολική σύνθεση.
Χορεύουν οι: Christian Denice Rosario Guerra TerraKell Lou Andre Pier-LoupLacour
08/09 ΟΛΟΙ …ΜΑΖΙ! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EYEHARP
Εκδήλωση συμπερίληψης
Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση
Απτική Έκθεση Ζωγραφικής Δημητρίου Καπετάνου
18.00 – 19.30 (Μ2 – Φουαγιέ)
Συναυλία
20.00 (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Η εκδήλωση «Όλοι …Μαζί» τοποθετεί τον επισκέπτη στη θέση του «άλλου», καλεί όλους τους ανθρώπους να «αγγίξουν» την διαφορετικότητα μέσα από το «χρώμα». Ένα ταξίδι διάδρασης ξεκινά! Ο Δημήτρης Καπετάνου παρουσιάζει σε 12 απτικούς πίνακες το χρώμα όπως το έχουν φανταστεί άνθρωποι με οπτική αναπηρία. Τα έργα αποδίδονται στη γραφή Braille και γίνονται προσβάσιμα στο ευρύ κοινό μέσα από τις περιγραφές εθελοντών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αισθάνονται τα έργα απτικά και να συναισθάνονται τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Το περιεχόμενο των πινάκων αποδίδεται ταυτόχρονα και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για τους κωφούς θεατές από την Ανδρομάχη Βλάχου. Για τους επισκέπτες με οπτική αναπηρία, θα δίνεται η δυνατότητα απτικής ξενάγησης στη σκηνή της αίθουσας Αιμίλιος Ριάδης, που θα υλοποιείται από την Access4all, ώστε να κατανοήσουν τον χώρο που θα δοθεί η συναυλία.
Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία τέχνης που παρουσιάζει τον άνθρωπο πέρα από κάθε όριο ως μέλος μιας κοινωνίας του «Αύριο», όπου όλοι θα είναι «Μαζί».
Συντονισμός – Παρουσίαση εκδήλωσης Μαρία Βαρσαμά. Δημήτρης Καπετάνου απτική έκθεση ζωγραφικής Λουκία Κασαμάκη σύνθεση, πιάνο, τραγούδι Μαθητές Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών &Βαρηκόων Θεσσαλονίκης νοηματική απόδοση πινάκων MoMUS& τραγουδιών Θανάσης Παπαϊσίου πιάνο Ευτυχία Βενιωτά πιάνο Δημήτρης Καπερνάρος dj
Βασίλης Λέκκας τραγούδι Ερήνη τραγούδι Αλεξάνδρα Κερλίδου Μουσική με τα μάτια
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
13/09 ΡΩΣΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ D. Shostakovich: Εορταστική Εισαγωγή σε λα μείζονα, έργο 96
P.I. Tchaikovsky: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23
S. Prokofiev: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Σουίτα αρ. 2, έργο 64
20/09 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ – ΜΕΞΙΚΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ A. Copland: El Salón México
M. Ponce: Concierto del Sur
S. Revueltas: La Noche de los Mayas
VojinKocić Κιθάρα. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκη. ςMartin Lebel Διεύθυνση Ορχήστρας
27/09 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ WILLIAM HERSCHEL
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B. Franklin: Κουαρτέτο για 3 βιολιά και τσέλο σε φα μείζονα (διασκευή για ορχήστρα εγχόρδων)
W. Herschel: Συμφωνία αρ.17 σε ντο μείζονα
W. Herschel: Συμφωνία αρ.14 σε ρε μείζονα
J. Haydn: Η Δημιουργία, Hob. XXI: 2
Γεώργιος – Ιούλιος Παπαδόπουλος Παρουσίαση ΣιρανούςΤσαλικιάν Σοπράνο Ηλέκτρα Μανούση Μέτζο σοπράνο Mihail Mihaylov ΤενόροςΤάσος Αποστόλου ΜπάσοςΧορωδία Φιλαρμονικής Κοσσυφοπεδίου Hajrullah Syla Διδασκαλία χορωδίας Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρη Κωνσταντινίδου Διδασκαλία χορωδίας
11/10 (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ) ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DavidBruce: Σύνθεση αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
(Παγκόσμια πρεμιέρα)
D. Shostakovich: Συμφωνία αρ. 8 σε ντο ελάσσονα, έργο 65
06/12 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βιολοντσέλο: Nil Kocamangil Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας Sand artist: Katerina Barsukova
Πρόγραμμα: Φέριτ Τουζούν (1929-1977): Anatolian Candle Dance Αχμέντ Αντνάν Σαϊγκούν (1907-1991): Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα, έργο 74 Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ (1844-1908): Σεχραζάντ, έργο 35
MOYSA
25/09 ΣΥΝΑΥΛΙΑ MOYSA – MARTINO TIRIMO (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
J. Sibelius: Valsetriste, έργο 44/1
J. Sibelius: Winterbild, έργο 114, αρ.2 (από τα Πέντε Σκίτσα για πιάνο)
ενορχήστρωση: Νίκος Χριστοδούλου
L.v. Beethoven: Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα αρ. 4, έργο 58
Β’ Μέρος
R. Wagner: Το Ειδύλλιο του Siegfrid, WWV 103
S. Prokofiev: Συμφωνία αρ. 1 σε ρε μείζονα, έργο 25, “Κλασική”
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ LEONID KOGAN
1 έως 6 Οκτωβρίου
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, του σπουδαίου Leonid Kogan. Υπήρξε ίσως ο επιδραστικότερος ερμηνευτής όλων των εποχών στην τέχνη του βιολιού και ένας εκ των μεγαλύτερων αστέρων της μουσικής τέχνης του 20ου αιώνα στον τομέα της μουσικής εκτέλεσης.
Η τέχνη του, μία τέχνη που επηρέασε γενιές ολόκληρες μουσικών εγχόρδων οργάνων σε όλον τον κόσμο, αποτελεί ένα κορυφαίο ορόσημο στην ιστορία της μουσικής ερμηνείας και μία παρακαταθήκη μοναδική για την παγκόσμια μουσική κληρονομιά.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να τιμήσει τη μέγιστη αυτή μουσική προσωπικότητα και την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του, διοργανώνοντας ένα μεγάλο επετειακό αφιέρωμα. Το αφιέρωμα θα συγκεντρώσει τους μεγαλύτερους αστέρες του βιολιού παγκοσμίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στο κοινό της βόρειας Ελλάδας μία ανεπανάληπτη εμπειρία μουσικής τέχνης εφάμιλλη με αυτή των μεγαλύτερων φεστιβάλ κλασικής μουσικής του εξωτερικού.
Οι κορυφαίοι βιολονίστες Λεωνίδας Καβάκος, Viktoria Mullova και Augustin Hadelich θα λαμπρύνουν τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τρεις ανεπανάληπτες συναυλίες, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του μουσικόφιλου κοινού.
ΤΡ 1 Οκτωβρίου
Λεωνίδας Καβάκος – Cluj Philharmonic Orchestra
ΤΕ 2 Οκτωβρίου
Viktoria Mullova –Cluj Philharmonic Orchestra
ΠΕ 3 Οκτωβρίου
Διάλεξη – συζήτηση για τον L. Kogan
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν
ΚΥ 6 Οκτωβρίου
Augustin Hadelich- Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
7/10 Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ
O Georgi Gospodinov (Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ) γεννήθηκε το 1968. Είναι ένας από τους πιο μεταφρασμένους Βούλγαρους συγγραφείς μετά το 1989, ενώ συγκαταλέγεται στους πιο εφευρετικούς και τολμηρούς λογοτέχνες της Ευρώπης.
Το 2023 κέρδισε το International Booker Prize, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο στον αγγλόφωνο κόσμο. Το πρώτο του βιβλίο Φυσικό μυθιστόρημα (Ίκαρος, 2020) κυκλοφόρησε το 1999, έγινε διεθνές μπεστσέλερ, μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και χαρακτηρίστηκε από το New Yorker ως ένα «πρωτοποριακό-πειραματικό ντεμπούτο». Το δεύτερο μυθιστόρημά του Περί φυσικής της μελαγχολίας (Ίκαρος, 2018) κέρδισε πολλά λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ άλλων το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2013), το ελβετικό βραβείο JanMichalskiPreis (2016) και το πολωνικό βραβείο Angelus (2019). Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Το τρίτο του μυθιστόρημα Χρονοκαταφύγιο (Ίκαρος, 2021) κυκλοφόρησε το 2020. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2021) καθώς και με το βραβείο StregaEuropeo (2021).
4/11 Εντουάρ Λουί
Ο Εντουάρ Λουί γεννήθηκε στην Αλλενκούρ της Γαλλίας το 1992 με το όνομα Εντύ Μπελγκέλ. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στην École Νormale. Το πρώτο του βιβλίο, Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ (μτφρ. Μιχάλης Αρβανίτης, 2018), προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, μεταφράστηκε σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διασκευάστηκε για το θέατρο, όπως και όλα τα επόμενα έργα του. Από τους αντίποδες κυκλοφορούν επίσης σε μετάφραση Στέλας Ζουμπουλάκη η Ιστορία της βίας (2019), το Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου (2020), οι Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας (2021) και η συζήτηση ανάμεσα στον Εντουάρ Λουί και τον ΚενΛόουτς, Διάλογος για την τέχνη και την πολιτική (2021).
4/12 Ρέα Γαλανάκη
Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Για το σύνολο του έργου της έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2023. Έχει τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο (Μυθιστορήματος 1999 και Διηγήματος 2005). Eπίσης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου HρακλείουKρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού KέντρουBιβλίου (2006). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά, αλβανικά, καταλανικά και ουκρανικά.
ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
09/10 Contrasts/Αντιθέσεις
Το Contrasts/Αντιθέσεις είναι ένα πρόγραμμα με τέσσερα έργα για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο, γραμμένα την περίοδο του μεσοπολέμου από μεγάλους συνθέτες όπως ο Aram Khatchaturian, οIgor Stravinsky, ο Alban Berg και ο Béla Bartók.
- A. KhatchaturianΤρίο για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο σε σολ ελάσσονα
- I. Stravinsk Σουίτα από το TheSoldier’sTaleγια βιολί, κλαρινέτο και πιάνο
- A. Berg Adagio από το Kammerkonzert για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο
- B. Bartók Contrasts για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο, Sz.111
Δημήτρης Χανδράκης βιολί Κώστας Τζέκος κλαρινέτο Νίκος Κυριόσογλου πιάνο
18/10 150 ΧΡΟΝΙΑ ARNOLD SCHÖNBERG – ARON QUARTET & ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΑΝΤΟΣ (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α. Schönberg: OdetoNapoleon, op. 41
G. Mahler: Κουαρτέτο για πιάνο σε λα ελάσσονα
A.v. Webern: Κουιντέτο για πιάνο
L.v. Beethoven: Κουαρτέτο αρ. 11 σε φα ελάσσονα, έργο 95
21/10 ΡΕΣΙΤΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / DOUBLE PORTRAIT: TAKEMITSU – TAKAHASHI (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
Η μουσική και η αισθητική των Tōru Takemitsu και Yūji Takahashi μέσα από τα έργα τους για φλάουτο και πιάνο. Η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Παύλος Αντωνιάδης προσεγγίζουν το έργο δύο πρωτοπόρων συνθετών της μεταπολεμικής Ιαπωνίας παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που διερευνά διαστάσεις της δημιουργίας τους και επιχειρεί μια ιχνογράφηση της σχέσης τους.
Ο TōruTakemitsu αφομοίωσε τη φιλοσοφία της Ανατολής και της Δύσης, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις (σιωπή-ήχος, φως-μισοσκόταδο, παράδοση-καινοτομία) και τις δυνάμεις της φύσης ως δομικά στοιχεία του έργου του. Η διαμόρφωση ενός άκρως προσωπικού, αλλά με οικουμενική απεύθυνση, μουσικού ιδιώματος αποτέλεσε υπαρξιακό ζήτημα για τον Takemitsu.
22/10 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΦΕΤΣΑΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δύο χαρισματικοί σολίστ ερμηνεύουν κορυφαία έργα του ρεπερτορίου για τσέλο και πιάνο. Στο επίκεντρο της βραδιάς είναι η δημοφιλέστατη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 3 του Ludwigvan Beethoven, η πρώτη στην οποία ο σπουδαίος μουσουργός αποδίδει ισότιμο ρόλο στα δύο όργανα, και η Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 1 του Alfred Schnittke, μία από τις πλέον σπαρακτικές και ερεβώδεις συνθέσεις του μεγάλου δημιουργού του 20ού αιώνα. Στις επιλογές του Κωνσταντίνου Σφέτσα και του Στέφανου Θωμόπουλου για το πρόγραμμα της συναυλίας τους συμπεριλαμβάνονται επίσης το μελωδικό Ροντό σε σολ ελάσσονα του Antonín Dvořák, ευρύτερα γνωστό κυρίως από την ορχηστρική του εκδοχή, και το Pezzo capriccioso σε σι ελάσσονα του PyotrIlyichTchaikovsky, αντιπροσωπευτικό έργο υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
14/10 ΜΑΖΙ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ- ΜΑΝΩΜΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
Το πρώτο τραγούδι στη δισκογραφία της Μαρίας Φαραντούρη είναι το Ματωμένο φεγγάρι σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Aκολουθούν άλλα τρία τραγούδια των δύο δημιουργών, του 1965. Στη συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον λόγο του ποιητή με μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σε τέσσερα έργα: Τα παράλογα, Εφιάλτης της Περσεφόνης, Σκοτεινή μητέρα και Αμοργός.
Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Νίκο Γκάτσο το 1969 με το πασίγνωστο τραγούδι Μ’ ένα παράπονο σε μουσική Δήμου Μούτση. Στη συνέχεια, ο Γκάτσος θα γράψει πολλά τραγούδια για να τα ερμηνεύσει πρώτος ο Μανώλης Μητσιάς, σε μουσική του Δήμου Μούτση, ή του Λουκιανού Κηλαηδόνη, κυρίως όμως σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους δίσκους: Της γης το χρυσάφι, Αθανασία, με τον Γιάννη τον φονιά να έχει ταυτιστεί με τον ερμηνευτή και Χειμωνιάτικος ήλιος. Συνυπολογίζοντας Το τραγούδι του παλιού καιρού σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου και το Ορατόριο Μέρες Επιταφίου σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Ο Μητσιάς έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση πάνω από ογδόντα τραγούδια σε στίχους Γκάτσου, διεκδικώντας τον τίτλο του βασικού ερμηνευτή του. Με αυτή την παρακαταθήκη, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρία Φαραντούρη, αποφάσισαν να σας ξεναγήσουν Μαζί, στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου. Κοντά τους η Αγαθή Δημητρούκα και επτά καταξιωμένοι μουσικοί
13/11 ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ’30’ με τον ΑΛΚΙΝΟΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Μια συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Α’ ΜΕΡΟΣ: «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ»
Β’ ΜΕΡΟΣ: 19 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΙΑΣ «ΑΛΛΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ»
23/10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΦΩΝΗ & ΠΙΑΝΟ
ΤΖΟΥΛΙΑ ΣΟΥΓΛΑΚΟΥ – ΣΟΦΙΑ ΤΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (59α ΔΗΜΗΤΡΙΑ)
Μία περιδιάβαση σε τραγούδια για φωνή και πιάνο ορισμένων από τους σημαντικότερους συνθέτες της λόγιας ελληνικής μουσικής, όπως ο Σαμάρας, ο Καλομοίρης, ο Κωνσταντινίδης, ο Ριάδης και ο Σπάθης. Τα τραγούδια και τους κύκλους τραγουδιών ερμηνεύουν δύο σημαντικές καλλιτέχνιδες, η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, μία από τις διακεκριμένες ερμηνεύτριες της γενιάς της, και η πιανίστα Σοφία Ταμβακοπούλου, εξειδικευμένη στη συνοδεία φωνής.
ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
27/10, 20/10, 01/11 G. VERDI – LA TRAVIATA (59αΔΗΜΗΤΡΙΑ)
Όπερα σε τρεις πράξεις. Σε λιμπρέτο του Francesco Maria Piave
Η όπερα Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα της Βιολέττας Βαλερύ, μιας εταίρας, με τον Αλφρέντο Ζερμόν, γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις.
Philippe Forget Διεύθυνση Ορχήστρας. Νίκος Πετρόπουλος. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί Αγγέλα – Κλεοπάτρα Σαρόγλου Αναβίωση σκηνοθεσίας. Βασιλική Καραγιάννη Βιολέττα Βαλερύ θ.α. ΑλφρέντοΖερμόν. Δημήτρης ΠλατανιάςΤζόρτζιο Ζερμόν Χρυσάνθη Σπιτάδη Φλόρα Μπερβουά Γιάννης Καλύβας Γκαστόνε. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΑΡΟΚ
18/11, 20/11, 22/11,23/11 Η Εποχή των Πειραμάτων
Κάτω από τον τίτλο Η Εποχή των Πειραμάτων, εστιάζει στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και ευφάνταστη μουσική του 17ου αιώνα, η οποία διακατέχεται από ασυγκράτητη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία, και διάχυτο πνεύμα νεωτερικότητας, αναζήτησης και πειραματισμού. Είναι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα που μπαίνουν οι βάσεις και γεννιούνται τα χαρακτηριστικά όλης της μετέπειτα δυτικής κλασικής μουσικής. Τότε εμφανίζονται και εξελίσσονται οι διάφορες μουσικές φόρμες (η όπερα, η καντάτα, η σονάτα, η σουίτα, το κοντσέρτο, η συμφωνία), οι οικογένειες των οργάνων, η τεχνική τους ανάπτυξη καθώς και η ίδια η έννοια της δεξιοτεχνίας, και τότε αναπτύσσεται το δυτικό τονικό σύστημα και η αρμονία. Το φεστιβάλ παρουσιάζει τις πιο σημαντικές κι ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της υπέροχης μουσικής περιόδου, διατρέχοντας τον 17ο αιώνα σε τέσσερις συναυλίες με διακεκριμένους και κορυφαίους μουσικούς της ευρωπαϊκής και ελληνικής μπαρόκ σκηνής.
Καλλιτεχνική διεύθυνση φεστιβάλ Δήμος Γκουνταρούλης
Πρόγραμμα:
1η συναυλία, Δευτέρα 18/11 Mad Songs, τα τραγούδια της τρέλας – Αγγλία, 2ο μισό του 17ου αιώνα
2η συναυλία, Τετάρτη 20/11 ArcangeloCorelli, op.5 – 1700, το τέλος μιας εποχής
3η συναυλία, Παρασκευή 22/11 ‘Κάθε λογής σπάνιες και μοντέρνες εφευρέσεις’ – οργανική μουσική από την Ιταλία του Γαλιλαίου
4η συναυλία, Σάββατο 23/11 HeinrichIgnaz Franz Biber – Οι Σονάτες των Μυστηρίων
3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
19/11 TRIO ZIMBALIST
Το Trio Zimbalist έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ακρίβεια και την πυρετώδη ένταση, τη ζωντάνια και το σθένος των ερμηνειών του. Το 2021 υπήρξε ensemble in residence στις “Νύχτες Κλασικής Μουσικής” στο Φεστιβάλ της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα. Τα μέλη του τρίο, ο βιολονίστας Josef Špaček, ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Petrin και ο πιανίστας George XiaoyuanFu, είναι όλοι διακεκριμένοι απόφοιτοι του CurtisInstitute of Music στη Φιλαδέλφεια. Περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως σολίστ και ως μουσικοί δωματίου, αποτελούν ένα απαράμιλλο σύνολο, με ρεπερτόριο που εκτείνεται από ρομαντικά αριστουργήματα, μέχρι τους πιο διάσημους συνθέτες του σήμερα.
25/11 QUATUOR MODIGLIANI
Το Κουαρτέτο Modigliani ιδρύθηκε το 2003 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο περιζήτητα κουαρτέτα του σήμερα, με τακτικές εμφανίσεις σε εξέχουσες διεθνείς συναυλίες και στις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου. Εκτός από τις ετήσιες περιοδείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία, οι πολυάριθμες ευρωπαϊκές περιοδείες του κουαρτέτου το έφεραν σε αίθουσες όπως το WigmoreHall, η Philharmonie de Paris, το Théâtre des Champs-Elysées, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Vienna Konzerthaus, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και το Elbphilharmonie στο Αμβούργο.
3/12 INTERNATIONAL MENUHIN SOLOISTS
Oleg Kaskiv, Κοντσερτίνο Και Διεύθυνση Stefan Milenkovich, Βιολί Γιώργος Δεμερτζής, Βιολί Σίμος Παπάνας, Βιολί Χρίστος Γαλιλαίας, Βιολί
- Vivaldi: Concerto for 4 violins in B minor
- Vivaldi: Concerto for 2 violins in A minor
- S. Bach: Concerto for 2 violins in D minor
- Mendelsohn: String Symphony No. 9 in C major “Swiss”
09/12 ZEHETMAΙER QUARTETΤ
Πρόγραμμα: Shubert: Quartettsatz C minor D703
Brahms: String Quartet in C minor op.51 No.1
Sibelius: Voces Intimä
Συντελεστές: Thomas Zehetmair – violin 1 Jacub Jakowicz – violin 2 – viola Christian Elliot – cello
05/12 Ν. ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ – Μ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ: ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για δεύτερη φορά το αλληγορικό μουσικό παραμύθι «Τα Παπούτσια του Άλλου» στο πλαίσιο του ενταγμένου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» έργου «Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης» του Υπουργείου Πολιτισμού.
«Τα Παπούτσια του Άλλου», το νέο σκηνικό έργο του αγαπημένου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και της ταλαντούχας λιμπρετίστα Μαριβίτας Γραμματικάκη, είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε με αγάπη, ευαισθησία και ενσυναίσθηση ειδικά για τους ωφελούμενους του έργου των Πιλοτικών Δράσεων της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης. Επαγγελματίες από το χώρο της Τέχνης, της Ψυχικής Υγείας και ψυχικά ευαίσθητοι συμπολίτες μας συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μία γιορτή της μουσικής, σε μία γιορτή της Τέχνης. Η καταλυτική δύναμη της Τέχνης μέσω του μουσικού παραμυθιού αποδεικνύει με μετρήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα την θεραπευτική της διάσταση για την ψυχή των ανθρώπων χαράσσοντας τον δρόμο για την έναρξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στη χώρα μας.
Ελάτε να γίνουμε όλοι συνταξιδιώτες σε αυτό το πολύτιμο σκηνικό και να συμμετέχουμε στο πραγματικό ταξίδι της συμπερίληψης, της συμβολικής αναζήτησης του αληθινού μας εαυτού και του δικαιώματός μας στη δική μας αλήθεια μπαίνοντας στα «Παπούτσια του Άλλου».
Νίκος Ξανθούλης Συνθέτης. Μαριβίτα Γραμματικάκη Λιμπρέτο, Γιάννης Διδασκάλου Σκηνοθεσία. Μίλτος Τσιάντος Χόρδεθ. Πέτρος Παπαζήσης Βασιλιάς Ραφαέλα Τσομπανούδη Αριέττα Γιώργος Χρυσικός Πιού Δημήτριος Φλάρης Λόργκεν
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
12-15/12 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
Οι πολυαγαπημένες και πολυδιαβασμενες ιστορίες του Μικρού Πρίγκιπα από το ταξίδι του στους πλανήτες μετατρέπονται σε ένα εξωπραγματικό σόου, 75 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου.
23/12 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ MOYSA– ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ
Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, με βαθιά γνώση τής ιστορίας της μουσικής, με σημαντικό, μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που έχει βραβευθεί δεκάδες φορές εντός και εκτός Ελλάδας, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, το 2024!
Στις αφιερωματικές συναυλίες που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, παρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με τραγούδια που είναι στη βιωμένη μνήμη μας, τα αγαπούν όλες οι γενιές ακροατών και έχουν συνοδεύσει ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας.
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSΑ θα ερμηνεύσει πολυαγαπημένα θέματα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, αλλά και μεγάλες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα.
Μαζί της οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δημήτρης Μπάσης, Εύη Σιαμαντά και Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Ορχήστρα «Μίμης Πλέσσας».
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα.
26-27/12 ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ- VIENNA MAGIC
Η Θεσσαλονίκη γίνεται ο τόπος όπου ο θεσπέσιος ήχος της κλασσικής μουσικής συναντά την μαγεία των γιορτών. Με μια παράδοση περισσότερων από 15 ετών στην Ελλάδα, μία από τις πιο πολυαναμενόμενες χριστουγεννιάτικες συναυλίες από τους εξαίρετους μουσικούς, της ορχήστρας του JOHAΝN STRAUSS ENSEMBLE, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με μια νέα προσέγγιση, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες συναυλίες, το κοινό θα απολαύσει μια μοναδική γιορτή της κλασσικής μουσικής.
JohannStrauss Ensemble – Διεύθυνση Ορχήστρας: Russell Mc Gregor
28-30/12 ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ- P.ITCHAICOVSKY
«Ο Καρυοθραύστης», η παράσταση των διάσημων BalletArabesque κεντρίζει το ενδιαφέρον με την σύγχρονη και ταυτόχρονα μαγευτική ερμηνεία των χορευτών καταφέρνοντας να μας μεταφέρουν στην μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα των ημερών.
Το κεντρικό μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι συντελεστές είναι ότι όλοι πρέπει να μπορούμε να αφήνουμε ελεύθερη την φαντασία μας, να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.