Χτύπησε κόκκινο η ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, 4ώρες(και κάτι) από 32 καλλιτέχνες στο Θέατρο Βράχων. Πήγαμε, είδαμε, ακούσαμε, σχολιάζουμε…
Ατελείωτος χορός, παραδοσιακά κρητικά όργανα, υπέροχοι μουσικοί, καταπληκτικοί τραγουδιστές, και πλήθος κόσμου κατέφθασε από νωρίς στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη για να απολαύσει το αφιέρωμα στην Κρητική μουσική, που με μεράκι, κέφι και άψογο επαγγελματισμό διοργανώσανε οι άνθρωποι του ραδιοσταθμού στο Κόκκινο 105.5. Μια βραδιά που οι φίλοι της Κρητικής μουσικής (και όχι μόνο)έσπευσαν να απολαύσουν, ξεχνώντας για τέσσερις ώρες(και κάτι) σκοτούρες και προβλήματα, που τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και έχουν οδηγήσει πολλές συναυλίες και θεατρικές παραγωγές….στον Καιάδα.
Ένα μοναδικό μουσικό γεγονός, όπου 32 καλλιτέχνες για πρώτη φορά ένωσαν τις δυνάμεις τους και γνώμονα την αγάπη τους για την παραδοσιακή Κρητική μουσική μας ταξίδεψαν από την Σητεία, στον Ψηλορείτη και από εκεί στα Λευκά Όρη, έχοντας σαν «όπλα» βιολιά, λαούτα, λύρες, θιαμπόλια και μαντολίνα. Την συναυλία προλόγισε ο δ/ντης του ρ/σ Στο Κόκκινο, Κώστας Αρβανίτης, ενώ την βραδιά παρουσίασε ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης (γιος του αξέχαστου τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη), ο οποίος όχι μόνο στάθηκε αντάξιος των περιστάσεων, αλλά με τον ενθουσιασμό, το χιούμορ, και την αμεσότητα του, κατάφερε να κάνει μία από τις ωραιότερες παρουσιάσεις που έχουμε δει ποτέ σε συναυλία

Ώρα Ελλάδος 8:45.Τα φώτα σβήνουν και η βραδιά αρχίζει με τον ήχο της ασκομπαντούρας του Θανάση Σταυρακάκη, ο οποίος εμφανίζεται μπροστά στην σκηνή περνώντας μέσα από τον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει το αφιέρωμα στην Κρήτη παρουσιάζοντας στους θεατές το παλαιότερο κρητικό μουσικό όργανο. Στην συνέχεια στην σκηνή ανεβαίνουν ο Αστρινός Ζαχαρουδιάκης (λύρα)με τον γιο του Αντώνη , και τον Δημήτρη Σκουλά (λάουτο).Και με τι άλλο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πέρα από συρτά του Σκορδαλού, του Νίκου Ξυλούρη, και του Κώστα Μουντάκη, τιμώντας έτσι τους τρεις πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής. Με τις πρώτες νότες ξεκινάει ο χορός δειλά-δειλά από τρεις κοπέλες, και μέσα σε λίγα λεπτά ο, αποκλειστικά, γυναικείος κύκλος του χορού ολοένα και μεγαλώνει, και στο τέλος καταλαμβάνει τον χώρο μπροστά από την σκηνή. Το γλέντι μόλις ξεκίνησε.
Η σειρά του Κάρολου Κουκλάκη με το μπουγλάρι του, το οποίο κατεξοχήν ήταν όργανο που ακουγόταν στις αστικές περιοχές και ήταν και το βασικό όργανο των Ταμπαχανιώτικων τραγουδιών. Μαζί του η Ειρήνη Δερέμπεη στη φλογέρα και το τραγούδι και ο Βασίλης Τζορτζίνης στο κοντραμπάσο. Οι τρεις τους παρουσίασαν μια διαφορετική και πιο σύγχρονη ματιά της κρητικής μουσικής.
Και ήρθε η ώρα του βιολιού. Το βιολί παίζεται στις δύο άκρες της Κρήτης. Ανατολικά στις περιοχές Σητείας και Ιεράπετρας και δυτικά στις περιοχές Κίσσαμου και Σέλινου. Η μία περιοχή υμνεί τον έρωτα και την αγάπη, η άλλη την επανάσταση και την μάχη. Έτσι στην ανατολική πλευρά της σκηνής στάθηκε ο Βαγγέλης Βαρδακάκης στο βιολί με τον Μανώλη Λιαπακάκη στο λάουτο και τον Γιάννη Γενειατάκη στην κιθάρα, ενώ στην δυτική πλευρά βρισκόταν ο Αντώνης Μαρτσάκης στο βιολί μαζί με το συγκρότημα του. Τον Νίκο Μαρεντάκη και τον Κανάκη Κοζονάκη στα λάουτα και τον Φραγκίσκο Μπαλτζάκη στο νταουλάκι. Οι δύο ορχήστρες παίζουν εναλλάξ και ο χορός και το κέφι άναψαν για τα καλά.
Η σειρά του Ross Daly και της ομάδας του. Στο τραγούδι ο Βασίλης Σταυρακάκης, στην λύρα η Κέλλυ Θωμά, στο λαούτο ο Γιώργης Μανωλάκης, κρουστά ο Γιάννης Παπατζάνης και ασκομπαντούρα ο Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής). Ξεκίνησαν με τις μελωδίες του Ross Daly και συνέχισαν με κλασικά κρητικά τραγούδια, δείχνοντας έτσι στους 4.000 θεατές και λάτρεις της κρητικής μουσικής και παράδοσης που τους αποθέωσαν, ότι η κρητική μουσική παραμένει ζωντανή και εξελίσσεται, κάτι που προφανώς παρατήρησε και ο Ross Daly στα ταξίδια του και τον έκανε να σκαλώσει στην Κρήτη και να γίνει και αυτός ένα κομμάτι της μουσικής της.
Η ανωγειανή παρέα ξεπροβάλλει πίσω από την σκηνή. Είναι η σειρά του μαντολίνου να πάρει την σκυτάλη. Ο Γιώργης Βρέντζος (Κάτης), ο Χαράλαμπος Χεραίτης (Βούριας),ο Βασίλης Δραμουντάνης, ο Λευτέρης Μπέρκης, ο Γιώργος Νταγιαντάς και ο Μανώλης Σκουμπάκης, τραγουδώντας τις μαντινάδες τους, ανεβαίνουν σιγά-σιγά στη σκηνή, και έτσι μάθαμε και ακούσαμε το όνειρο του Γιώργη Βρέντζου και τους παλιούς γλεντζέδες των Ανωγείων.
Το λαούτο εκτός από συνοδευτικό είναι και σολιστικό όργανο και δύο από τους καλύτερους δεξιοτέχνες του είναι ο Αντώνης και ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης. Οι δυό τους ανέλαβαν να μας παρουσιάσουν τις δυνατότητες αυτού του οργάνου, και φυσικά να ξεσηκώσουν τον κόσμο παίζοντας την «Θλιμμένη Χαραυγή», μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης Κρητικής μουσικής.
Και έφτασε η ώρα του Ψαραντώνη. Δίπλα του η Νίκη Ξυλούρη στα κρουστά και το τραγούδι, και ο Λάμπης Ξυλούρης με τον Γιώργο Στιβακτάκη στα λαούτα. Ο Ψαραντώνης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της Κρητικής μουσικής και με τον τρόπο και το ύφος του έχει αφήσει το δικό του στίγμα πάνω σ αυτή. Κάτι που έκανε και αυτή την βραδιά. Μόνο που δεν πρόλαβε να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες και πολλοί από τους θεατές μείνανε με το παράπονο ότι δεν καταφέρανε να ακούσουν το τραγούδι που θέλανε. Υποσχέθηκε όμως να το κάνει την επόμενη φορά, οπότε έχουμε έναν καλό λόγο να περιμένουμε την επανάληψη άλλης μια τέτοιας βραδιάς γιατί σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα και καλλιτέχνες που δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν σε ένα βράδυ. Αλλά και γιατί τα παιδιά του σταθμού στο Κόκκινο 105.5, είναι πλέον σίγουρο ότι ξέρουν να διοργανώνουν και να κάνουν ωραία αφιερώματα και εκπληκτικές μουσικές βραδιές.
Υγ. Ευχαριστώ τον Μανώλη Βολιώτη για την πολύτιμη βοήθεια του και τις μουσικές του γνώσεις που μου πρόσφερε.
Φωτογραφικό υλικό