Μότσαρτ και Πουτσίνι στην Αίθουσα Τελετών

1464 Views
Μότσαρτ και Πουτσίνι στην Αίθουσα Τελετών Μότσαρτ και Πουτσίνι στην Αίθουσα Τελετών


Με πολυβραβευμένους σπουδαστές και νέους απόφοιτους του Κρατικού Ωδείου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και με έργα των Μότσαρτ και Πουτσίνι, την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 21.00 στην Αιθ. Τελετών του ΑΠΘ.


Στο α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο του W.A. Mozart «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα». Ένα έργο που συνέθεσε ο Μότσαρτ το 1791, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, για τον αυστριακό κλαρινετίστα Anton Stadler και αποτελεί το τελευταίο του ορχηστρικό έργο. Λέγεται και «Φθινοπωρινό», εξαιτίας του λυρικού του αντάτζιο, που αποτελεί το πιο γνωστό τμήμα του κοντσέρτου. Σολίστ στο κλαρινέτο είναι o Παναγιώτης Ανδρέου που έλαβε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2023, το δίπλωμά του στο κλαρινέτο με « Άριστα Παμψηφεί». Eρμηνεύει το συγκεκριμένο κοντσέρτο αναδεικνύοντας τον όμορφο και γεμάτο ήχο του κλαρινέτου αλλά και την δική του ερμηνευτική ικανότητα.


Στο β’ μέρος της συναυλίας σπουδαστές της Σχολής Μονωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν γνωστές άριες από τις όπερες Le Nozze di Figaro και Don Giovanni του  W.A. Mozart και Gianni Schicchi και La Bohème του G. Puccini. Οι μονωδοί που συμμετέχουν είναι: Δημήτρης Καλούμενος (μπάσο-βαρύτονος), Ελίνα Σάντοβα (σοπράνο), Ερμής Μιχαήλ  Αθανασόπουλος (βαρύτονος) και Έμμα Ορφανουδάκη (σποράνο).


Η όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ σε τέσσερις πράξεις είναι μια από τις πιο πολυπαιγμένες όπερες και ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου, που γράφτηκε το 1786. Σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου θα ερμηνεύσουν τις άριες: Cinque, dieci, venti... (Figaro, Susanna), Se vuol ballare (Figaro), Non piu andrai, farfallone amoroso (Figaro) και Canzonetta sull'aria (Susanna, Contessa).


Ακολουθούν άριες από την αριστουργηματική όπερα Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο σε δύο πράξεις αναμειγνύει τραγικά και κωμικά στοιχεία και αποτελεί ένα από τα ορόσημα του οπερετικού ρεπερτορίου. Σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου θα ερμηνεύσουν τις άριες Notte giorno faticar (Leporello), La ci darem la mano (Don Giovanni, Zerlina), Deh, vieni alla finestra (Don Giovanni).
Το κοινό της συναυλίας εύκολα θα αναγνωρίσει το "O Mio Babbino Caro", μία από τις πιο δημοφιλείς άριες στο χώρο της όπερας από την κωμική μονόπρακτη όπερα Τζιάνι Σκίκι (Gianni Schicchi) του Τζιάκομο Πουτσίνι εμπνευσμένη από τη "Θεία Κωμωδία" του Δάντη. Η όπερα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 1918 και υπόθεσή της βασίζεται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον Τζιάνι Σκίκι ντε Καβαλκάντι, τον οποίον, ο Δάντης τοποθέτησε στην Κόλαση ως κιβδηλοποιό.


Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την άρια Quando m'en vo (Musetta, Marcello, Alcindoro, Mimi) από την όπερα La Bohème του Τζιάκομο Πουτσίνι. Ένα  από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του βερισμού, η  La Bohème (Λα Μποέμ) είναι η τέταρτη κατά σειρά όπερα του  G. Puccini . Το libretto της είναι στα ιταλικά και αποτελείται από τέσσερις πράξεις, γεμάτες τραγικότητα, αλλά και κωμικές στιγμές. Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό έργο, όπου χωρίς να ακολουθείται μια καθιερωμένη φόρμα, συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία το ρεαλισμό και την καθαρή ιταλική μελωδία.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr  (
https://www.viva.gr/tickets/music/synaulia-s-o-d-th-k-o-th/ )
Τιμές εισιτηρίων: 8,00 € γενική είσοδος
Δωρεάν είσοδος για τους σπουδαστές των Ωδείων και τους φοιτητών των τμημάτων Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Π.Α.Μ.Α.Κ. με την επίδειξη της σπουδαστικής-φοιτητικής τους ταυτότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΣΗΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεύθυνση Ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Α' ΜΕΡΟΣ
W.A. Mozart: Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα(30')

  • Αλέγκρο
  • Αντάτζιο
  • Ρόντο: Αλέγκρο

Παναγιώτης Ανδρέου, κλαρινέτο

Β' ΜΕΡΟΣ
W.A. Mozart: Le Nozze di Figaro 
*Cinque, dieci, venti... (Figaro, Susanna), Καλούμενος Δημήτρης, Σάντοβα Ελίνα 
Se vuol ballare (Figaro), Αθανασόπουλος Ερμής 
Non piu andrai, farfallone amoroso (Figaro), Καλούμενος Δημήτρης 
Canzonetta sull'aria (Susanna, Contessa), Σάντοβα Ελίνα, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη
 
W.A. Mozart: Don Giovanni 
Notte e giorno faticar ( Leporello), Καλούμενος Δημήτρης 
La ci darem la mano (Don Giovanni, Zerlina), Αθανασόπουλος Ερμής, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη
Deh, vieni alla finestra (Don Giovanni), Αθανασόπουλος Ερμής 
 
 G. Puccini : Gianni Schicchi
O mio babbino caro (Lauretta), Σάντοβα Ελίνα 

 G. Puccini : La Bohème    
Quando m'en vo (Musetta, Marcello, Alcindoro, Mimi), Εμμανουέλα Ορφανουδάκη,  
   Αθανασόπουλος Ερμής, Καλούμενος Δημήτρης, Σάντοβα Ελίνα 


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2507 Views

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη