Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα ‘Μανόλης Ανδρόνικος’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού της προγραμματισμού, περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024.
Ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ. Στάθης Γεωργιάδης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων και του Τύπου, αναφερόμενος αρχικά στο πλήθος των συνεργασιών της ορχήστρας με φορείς της πόλης και όχι μόνο, αλλά και ευχαριστώντας το κοινό της Θεσσαλονίκης για το νέο ρεκόρ εισιτηρίων της Κ.Ο.Θ..
Ο Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα ξεκινώντας και αυτός με τις πολλές συνεργασίες της Κ.Ο.Θ., που γίνονται συνειδητά και στοχευμένα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην επιτυχία του CD ‘Iris Roots’ που ηχογράφησε η Ορχήστρα με τον Daniel Hope και άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, για την Deutsche Grammophon και το οποίο ήδη έχει επιτυχημένη πορεία σε όλο τον κόσμο. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της περσινής περιόδου τόνισε πως η αθρόα προσέλευση του κοινού στις συναυλίες της Κ.Ο.Θ. δεν έγινε με καμία έκπτωση στην ποιότητα των προγραμμάτων και υπενθύμισε τον μεγάλο αριθμό πρώτων εκτελέσεων, ενώ αναφέρθηκε στις επιτυχημένες εμφανίσεις της Κ.Ο.Θ. στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας την ορχήστρα μία «πύλη πολιτισμού στην Ελλάδα και μία πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό». Στο τέλος προανήγγειλε την θέσπιση ενός βραβείου Κ.Ο.Θ. στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το οποίο θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, που αναφέρθηκε στις παραγωγές της Κ.Ο.Θ. στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολή Κωνσταντινίδου σχετικά με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του David Bruce για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, η Υπεύθυνη Τμήματος Εξωστρέφειας ΕΚΕΤΑ Ευαγγελία Περπερή για τη συμμετοχή της Κ.Ο.Θ. στη Βραδιά του Ερευνητή, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας για το αφιέρωμα του ΟΜΜΘ στον Leonid Kogan, αλλά και για όλες τις συνεργασίες της Κ.Ο.Θ. με τον Ο.Μ.Μ.Θ., καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. Αλέξανδρος Ευκλείδης που μίλησε για την όπερα ‘Τραβιάτα’. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, με δεδομένη τη συνέχιση των συνεργασιών των δύο φορέων και στο νέο πρόγραμμα, αλλά και εκπρόσωποι του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, που στέκεται και φέτος αρωγός της Κ.Ο.Θ. σε σειρά εκδηλώσεων. Φυσικά η Κ.Ο.Θ. ευχαρίστησε και την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και την άριστη συνεργασία των δύο φορέων.
Στο βήμα κλήθηκαν επίσης η κιθαρίστρια Έλενα Παπανδρέου, που μίλησε για το αφιέρωμα της Κ.Ο.Θ., στο πλαίσιο των Δημητρίων, στον σύζυγό της και θρυλικό κιθαρίστα Oscar Ghilia, η μουσικός Πόπη Μυλαράκη για την έκθεση του αρχείου του πατέρα της και γνωστού δημοσιογράφου Ιωάννη Μυλαράκη, που θα πραγματοποιηθεί επίσης στο πλαίσιο των Δημητρίων, καθώς και ο εξάρχων βιολιστής της Κ.Ο.Θ. Αντώνης Σουσάμογλου που έχει αναλάβει μαζί με τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη τις μεταγραφές τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη για συμφωνική ορχήστρα, που θα ακουστούν στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Θ..
Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΘ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Μέγαρο μουσικής με σολίστ την Άννα Αβραμίδου και μαέστρο τον Έκτορα Ταρτανή.
Επίσης, συνεχίζονται και φέτος οι θεματικοί κύκλοι και συγκεκριμένα ο θεματικό κύκλος Μουσικές από την άκρη της Γης. Μετά την Αρκτική, την Άπω Ανατολή και την Λατινική Αμερική, το αφιέρωμα συνεχίζεται με το Μεξικό στις 20 Νοεμβρίου.
Ένας νέος κύκλος που εγκαινιάζεται θα λέγεται «Στον καιρό του Μότσαρτ» και αφορά όλο το πλέγμα μουσικής δημιουργίας εκείνης της εποχής που στήριξε τη δημιουργία μιας τέτοιας ιδιοφυίας. Ήταν μια εποχή κλασικισμού με αναβρασμό στην έρευνα, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία και την πολιτική επιστήμη με ταυτόχρονες πολύ μεγάλες ανακατατάξεις και στον χώρο της μουσικής. Ο κύκλος διερευνά αυτόν τον χώρο της έντονης δημιουργικότητας και πειραματισμών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί κονσέρτο με γυάλινη αρμονικά από τον σολίστα Thomas Bloch στις 23 Νοεμβρίου με μαέστρο την Ελίζα Γώγου.
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής αφιέρωμα στον βιολιστή Leonid Kogan, η τέχνη του οποίου άγγιξε πολλούς βιολιστές και ενέπνευσε πολλές γενιές και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους βιολονιστες όλων των εποχών.
Η ΚΟΘ συμμετέχει επίσης στο αφιέρωμα στη μνήμη του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. «Είναι καθήκον μας να μεταδίδουμε τη γνώση για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα ξανασυμβούν αντίστοιχα γεγονότα. Η καθημερινότητα μας αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και η ευημερία και πόσο εύκολο είναι ο άνθρωπος να κυλήσει σε κακές καταστάσεις του παρελθόντος» τόνισε ο κ, Παπάνας.
Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα νέο έργο του σπουδαίου σύνθετη Ντέιβιντ Μπρους που παρήγγειλε η ΚΟΘ από κοινού με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο συνθέτης χρησιμοποίησε λόγια από μαρτυρίες στο έργο. «Φτιάχνουμε ένα μνημείο από ήχους που μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε άκρη της γης και να πει την ιστορία του Χορτιάτη παντού» πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Η ΚΟΘ στα 59α Δημήτρια
Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον σολίστα Όσκαρ Γκίλια, ο οποίος έζησε στη Θεσσαλονίκη για πάνω από δέκα χρόνια και ήταν πολύ φίλος της ΚΟΘ. Σύμφωνα με τον κ. Παπάνα, ο Όσκαρ Γκίλια επηρέασε την ιστορία την κλασικής κιθάρας τον 20ο και 21ο αιώνα, Την επόμενη ημέρα οι μαθητές του θα παίξουν έργα που διδάχτηκαν από τον ίδιο ενώ θα προβληθεί και ένα μέρος του ντοκιμαντέρ Oscar’s lesson που προβάλλεται στο Νέτφλιξ.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης η έκθεση αρπών Arpissima, στις 4-5 Οκτωβρίου με ένα ανοιχτό σεμινάριο άρπας και συναυλία δύο αρπιστριών.
Στις 6 Οκτωβρίου θα γίνει μια συναυλία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας με σολίστα τον Κυπριανό Κατσαρή και μαέστρο τον ΥΠΠΟ της Βουλγαρίας Τσβέταν Τοντόροφ ο οποίος μάλιστα θα διευθύνει και την χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ.
Στις 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ροτόντα κονσέρτο μουσικής δωματίου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ζυρίχης.
Θα γίνει επίσης αφιέρωμα στον δημοσιογράφο Ιωάννη Μυλαράκη και το αρχείο του που παραδόθηκε στον ΚΟΘ. «Θα δείτε την ιστορία του πολιτισμού της πόλης μας» σημείωσε σχετικά ο κ. Παπάνας,
Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσιάζεται μια από τις πιο διάσημες όπερες του κόσμου, η Traviata του Βέρντι σε διεύθυνση Φιλίπ Φόρζε.
Τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος συναυλιών «Μαθητές και δάσκαλοι» για τις σχέσεις μαθητών και των μεντόρων τους που άλλες φορές ήταν συγκρουσιακή άλλες αρμονική, Ο κύκλος ξεκινάει με τη σχέση Μπρούκνερ – Κλάισλερ.
Στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Ιστορίες από την Ανατολή». Το πρώτο μισό αφορά την κλασική μουσική της Τουρκίας και το δεύτερο μέρος αποτελείται από τη Σεχραζάτ που θα συνοδευτεί από μια σπουδαία sand artist που θα λέει την ιστορία με έργο από άμμο που θα προβάλλονται από πίσω.
Στις 13 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η Ιστορία της Τετραφωνίας από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με την ΕΛΣ. Διευθύνει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Τερζάκης που κέρδισε το βραβείο κοινού στον διαγωνισμό Δημήτρης Μητρόπουλος.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΚΟΘ με την ΧΑΝΘ με θέμα την ελπίδα. Θα παρουσιαστούν πέντε έργα που με διαφορετικό τρόπο έχουν αναφορά στην ελπίδα. Μαέστρος ο Τσβέταν Τοντόροφ.
Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα είναι ένα αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν ενορχηστρωμένα κάποια τραγούδια του κύκλου της Οδύσσειας του συνθέτη, που έγραψε το 2007. Σολίστ θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ