Μέρος Α’: Εισαγωγή (επανάληψη, η μητριά της μάθησης)
Έχουμε και λέμε. 14 τραγούδια πέρασαν στον ελληνικό Τελικό για το ποιο θα ξαποστείλει η Ελλάδα στη Γιουροβίζιο. Τα είδαμε στους ημιτελικούς και τώρα θα κάνουμε ανατομία με βάση την επιστημονικότατη μέθοδο Γ.Λ.Ε.Ν.Τ.Ζ.Ε.Σ. που έχω εφεύρει. Κι όταν λέω θα κάνουμε, εννοώ θα κάνω. Με ασυγκράτητη υποκειμενικότητα και χωρίς την παραμικρή ανάγκη δικαιολόγησης του παραμικρού. Αν διαφωνείτε, deal with it.
Να είμαι ειλικρινής, κι εγώ ο ίδιος μετά τη βαθμολόγηση, διαφωνούσα με τον εαυτό μου και σκεφτόμουν ότι κάπου πρέπει να πάω να κοιταχτώ.
Μέρος Β’: Στο ψητό!

- Στεφανία – “Europa”
Όποιος έχει πρόχειρα κάνα δυο αφτιά που λειτουργούν, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μια απ’ τις καλύτερες φωνές και των δυο βραδιών. Δε μιλάμε για τραγούδια, για Γιουροβίζιο, για γούστα ή αισθητικές- μιλάμε καθαρά για φωνητικές ικανότητες, δυνατότητα και ενδιαφέρον κάποιου τραγουδιστή, να δικαιολογήσει-αποδείξει ότι όντως έχει το δικαίωμα να αποκαλείται τραγουδιστής. Κάτι που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, μα καθόλου δεδομένο.
Από πολύ συμπαθητικό έγινε από τα τραγούδια που περιμένω πώς και πώς να ξανακούσω. Άρα, αρχίζω να ανησυχώ μήπως μεταλλάσσομαι σε μελλοντικό θαμώνα παραλιακών, ρίπτη γαρύφαλλων, καταναλωτή μπριζόλων και αλκοόλ, κάτοχο λιγότερων μη-εκφυλισμένων εγκεφαλικών κυττάρων απ’ όσα θα ήθελα να διαθέτω.
Να τονίσω άλλη μια φορά: η ερμηνεύτρια έχει υπέροχα μάτια και ο σκηνοθέτης πρέπει να κάνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΤΙΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ!
Γιουροβιζιονικό: 9 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 10 / 10
Νταμπαντούμπα: 7,5 / 10
Τρελιάρικο: 5 / 10
Ζωηρό: 8 / 10
Ερμηνεία: 9,5 / 10
Σύνθεση: 8,5 / 10
ΣΕΦΤΕΣ = 57,5 / 70. Τουτέστιν: 8,21
Μάντης Τυρεσίας = Το τραγούδι μιλά για την κλοπή της Ευρώπης απ’ τον Δία. Αλλά δε νομίζω κανείς να κλέψει απ’ το τραγούδι μια απ’ τις θέσεις μέση και κάτω.
- Τριανταφυλλιά Mailan – “Άλμα”
Τι σκέρτσο, τι μπρίο, τι ενέργεια… Σίγουρα ένα τραγούδι που δε βρίσκεται σε μόνιμο rotation στις επιμελώς ατημέλητες playlists μου, αλλά κερδίζει ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ πόντους στο live. Άλλη μια αξιολογότατη τραγουδίστρια, που νομίζω ότι πρέπει να συγχαρεί πραγματικά τον εαυτό της για την πρόκρισή της. Τραγούδι που ήταν και δεν ήταν για πρόκριση (Κατά Προγνωστικών Ευαγγέλιο), πέρασε, επειδή εκτίμησε ο κόσμος τη δεξιότητα της ερμηνεύτριας να τραγουδήσει, να ερμηνεύσει και να ξεσηκώσει.
Γιουροβιζιονικό: 8,5 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 8,5 / 10
Νταμπαντούμπα: 8 / 10
Τρελιάρικο: 6 / 10
Ζωηρό: 9,5 / 10
Ερμηνεία: 9,5 / 10
Σύνθεση: 7 / 10
ΣΕΦΤΕΣ = 57 / 70. Τουτέστιν: 8,14
Μάντης Τυρεσίας = Θα χρειαστεί μεγάλο άλμα για να ξεφύγει από μέση και κάτω στην κατάταξη.
- Βαγγελιώ – “Paréa”
Εγώ θα το πω: αν δεν ήταν ο Ακύλας, αυτό το τραγούδι θα ‘ταν ΤΟ φαβορί για εκπροσώπηση της πατρίδος μας. Κάργα γιουροβιζιονικό, όταν σκέφτομαι Γιουροβίζιο, κάτι τέτοιο μου πετιέται σαν διαφήμιση στο μυαλό.
Μια σημείωση: μην της δίνετε άδικα, της κατά τ’ άλλα λαμπερής και χαμογελαστής ερμηνεύτριας, μικρόφωνο στο live και πιάνεται και το χέρι της άδικα και κουράζεται. Αφού έτσι κι αλλιώς περισσότερο ακούγονται το προ-ηχογραφημένα στην εντέλεια (Άγιο Autotune, μεγάλη η χάρη σου) φωνητικά, παρά η ίδια. Όπως πέρσι ένα πράγμα.
Γιουροβιζιονικό: 10 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 10 / 10
Νταμπαντούμπα: 10 / 10
Τρελιάρικο: 9 / 10
Ζωηρό: 10 / 10
Ερμηνεία: 2 / 10
Σύνθεση: 9,5 / 10
ΣΕΦΤΕΣ = 60,5 / 70. Τουτέστιν: 8,64
Μάντης Τυρεσίας = Οι ψηφοφόροι της Γιουροβίζιο είναι κάτι σαν τις κομματικές στρατιές. Οπότε, πιθανή εκπροσώπηση της Ελλάδας από αυτό το τραγούδι.
- Zafti – “ΑΣΤΕΙΟ”
Και φτάσαμε στο αγαπημένο μου… Το τραγούδι που άκουσα άπειρες φορές απ’ όταν βγήκε (στην παρουσίαση των οπτικοποιήσεων των τραγουδιών), τόσες που παρατήρησα ότι η χροιά του ερμηνευτή μοιάζει αρκετά με του Χατζηγιάννη (Χατζηγιάννης τζούνιορ ή Χατζηγιαννάκης, αν θέλετε). Το τραγούδι που έκατσα και μετέτρεψα στο λάπτο μου σε συμφωνία για έγχορδα και πνευστά, γιατί μου κόλλησε χειρότερα κι από ιδέα σε κεφάλι μεσήλικα χωρίς ζωή ή παιδιά να πρήξει.
Υπάρχει χώρος για βελτίωση στο φωνητικό κομμάτι, δε θα πω ψέματα. Αυτός ο χώρος είναι, ας πούμε, ένα… αεροδρόμιο. Αλλά δεν πειράζει καθόλου. Οι eurofans είναι κωφοί (θα ευχόμουν να είναι κωφάλαλοι αλλά πού τέτοια τύχη), οπότε όλα καλά. Μπορεί να ήταν και το άγχος. Πάμε γερά την Κυριακή.
Ο ερμηνευτής είναι η αλήθεια μου προκαλεί μια θαυμάσια αμφιθυμία- απ’ τη μια σκέφτομαι κρατήστε τον μακριά από ποτάμια και λίμνες μη πάει και πνιγεί προσπαθώντας να αγκαλιάσει την αντανάκλασή του. Κι απ’ την άλλη λέει τόσο έγκυρα και υπέροχα πράγματα για την ανόθευτη χαρά της ερμηνείας και τη σχέση καλλιτέχνη-κοινού, που είναι αδύνατον να μην τον συμπαθήσεις κατάβαθα.
Γιουροβιζιονικό: 9 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 10 / 10
Νταμπαντούμπα: 9,5 / 10
Τρελιάρικο: 7,5 / 10
Ζωηρό: 8 / 10
Ερμηνεία: 6 / 10
Σύνθεση: 20 / 10 (για να μη χαλάσει η μέτρηση: 10 / 10)
ΣΕΦΤΕΣ = 60 / 70. Τουτέστιν: 8,57
Μάντης Τυρεσίας = Τραγούδι που δε θα μ’ εκπλήξει είτε βγει πρώτο είτε έβδομο.
- Αττίλας – “Ferto”
Τι Αττίλας ο Ούνος, τι Ακύλας ο Σερραίος- κι οι δυο κατακτητές είναι.
Αυτός ο άνθρωπος θέλω να είναι διάκονος στον γάμο μου. Ή να βαφτίσει το δεύτερο παιδί μου. Ή να τραγουδήσει στην κηδεία μου, τέλος πάντων.
Απλώς, να ανέβει στη σκηνή της Γιουροβίζιον. Αν δεν πάει Βιέννη, μας εύχομαι 40 Οπεκεπέ στο κεφάλι.
Γιουροβιζιονικό: 12 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 1821 / 10
Νταμπαντούμπα: 10 / 10
Τρελιάρικο: 240 / 10
Ζωηρό: 69 / 10
Ερμηνεία: 8,5 / 10
Σύνθεση: 666 / 10
ΣΕΦΤΕΣ = WhatEVER…
Μάντης Τυρεσίας = Σας είπα “Ferto”.
- Leroy, ο Λουλουδάς – “Sabotage!”
Η πιο απιστευτότερη ελληνική πρόκριση όλων των εποχών μετά την πρόκριση της Ελλάδας στο Euro του 2004 στην παράταση με στην Τσεχία.
Αδιανόητο ότι υπάρχουν eurofans που ψηφίζουν ενδιαφέρουσα μουσική…
Επίσης, ο ερμηνευτής έχει υπέροχα μάτια και ο σκηνοθέτης πρέπει να κάνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΤΙΝΑ ΣΕ ΑΥΤΑ!
υ.γ. Η μετάβαση από Ακύλα σε Leroy θα είναι όλα τα λεφτά. Τέτοιο comedic timing, ούτε σκηνοθετημένο να το ΄χαν, θα ΄ναι κινηματογραφικά απότομο το whiplash της μετάβασης.
Γιουροβιζιονικό: 6 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 1 / 10 (δηλαδή ο καλύτερος σ’ αυτήν την κατηγορία)
Νταμπαντούμπα: 4 / 10
Τρελιάρικο: 8 / 10
Ζωηρό: 6,5 / 10
Ερμηνεία: 8 / 10
Σύνθεση: 9 / 10
ΣΕΦΤΕΣ = 42,5 / 70. Τουτέστιν: 6,07
Μάντης Τυρεσίας = Αν δε βγει τελευταίο, θέλω να γνωρίσω αυτούς που το ψήφισαν για να γίνουμε φίλοι. Ή βασικά, μπορεί να είναι τίποτα hyper-hipsters, που βλέπουν Λάνθιμο μη-ειρωνικά, άσ’ το καλύτερα.
- Alexandra Si et I – “The Other Side”
Όπως λέει και το επώνυμο της καλλιτέχνιδος: “Ναι κι εγώ”- λέω σ’ αυτό το τραγούδι. Τσαμπουκαλεμένη, σίγουρη και με μία αντιμετώπιση “Σας έχω” (με την καλή την έννοια), ήταν απ’ τα τραγούδια υποστηρίχθηκαν όπως έπρεπε απ’ τον πρωταγωνιστή τους και βρήκαν αντίκρυσμα στο κοινό αίσθημα.
Γιουροβιζιονικό: 6,5 / 10
Λαοφιλές: ???
Ελληνιάρικο: 6 / 10
Νταμπαντούμπα: 6 / 10
Τρελιάρικο: 6 / 10
Ζωηρό: 7,5 / 10
Ερμηνεία: 8,5 / 10
Σύνθεση: 7 / 10
ΣΕΦΤΕΣ = 46,5 / 70. Τουτέστιν: 6,64
Μάντης Τυρεσίας = Θα βρίσκεται κάπου στο lower side.
Μέρος Γ’: Τελικά..;
Η κατάταξη όπως διαμορφώνεται απ’ τις δογματικές και αμετάκλητες κρίσεις μου είναι η παρακάτω. Απορώ πώς προέκυψε και αν είμαι χρήστης ουσιών. Προφανώς δεν περιμένω να λήξει έτσι ο αγώνας (κι αν κάποιος περίμενε κάτι παρόμοιο, θα τον ρωτούσα πόσο συχνά τον χτυπούσαν στο κεφάλι), γιατί υπάρχουν μεταβλητές που η μέθοδός μου ΕΠΙΤΗΔΕΣ δε μετράει: fan clubs, followers, απρόοπτα, followers, κριτικές επιτροπές, followers. Αν θέλετε να προβλέψετε (σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα) δείτε δυο πράγματα: προβολές στο Youtube (λιγότερο) και ακολούθους στα κοινωνικά δίχτυα (περισσότερο).
Αλλά αυτή είναι η κατάταξή μου. Υπάρχουν πολλές σαν κι αυτήν, αλλά αυτή είναι η δική μου και δεν τη δίνω σε κανέναν. Τα λέμε Μάιο πάλι.
- Ακύλας → Το έφερε
- Evangelia → 8,64
- Ζαφ → 8,57
- Στεφανία → 8,21
- Koza Mostra → 8,14
- Rosanna Mailan → 8,14
- Marseaux → 8
- D3lta → 7,71
- Good Job Nicky → 7,5
- Mikay → 7,5
- Marika → 7,5
- Stylianos → 6,79
- Alexandra Sieti → 6,64
- leroybroughtflowers → 6,07
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Απόφοιτος Γιουροβιζιονολογίας αναλύει- τα ελληνικά τραγούδια που πέρασαν στον Μεγάλο Τελικό (Α’ ΜΕΡΟΣ)





.jpeg)