21 Μαΐου 2025
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο κορυφαίος καλλιτέχνης Max Cooper, από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρονικούς μουσικούς παραγωγούς της εποχής μας, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας παρουσιάσει μία συναρπαστική 3D οπτικοακουστική εμπειρία στις 21 Μαΐου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής.
Ηλεκτρονικός παραγωγός, πολυδιάστατος καλλιτέχνης, ιδρυτής μουσικού label και πρώην επιστήμονας, ο MaxCooper αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Λίγοι καλλιτέχνες έχουν πετύχει να δημιουργήσουν ένα μοναδικό χώρο στον κόσμο της μουσικής και του visualart με εξαιρετικές και πολύπλοκες μουσικές συνθέσεις.
Ο Max Cooper, τα τελευταία 15 χρόνια, έχει διερευνήσει και προωθήσει μέσω της μουσικής, των επαγγελματικών συνεργασιών και του label του, «Mesh», τη σύνδεση μεταξύ εικαστικών τεχνών και επιστημών με εγκαταστάσεις, παραστάσεις, βιωματικές εμπειρίες, διαδικτυακά μέσα, μουσικά βίντεο και liveperformances. Στο επίκεντρο αυτών των εγχειρημάτων βρίσκεται η δημιουργική περιέργεια και η ευαισθησία του, συνδέοντας πώς οι ιδέες και οι μορφές «αισθάνονται», με τρόπο που να είναι προσβάσιμες σε όλους.
«Θέλω να ενθαρρύνω την αποδοχή της ηλεκτρονικής μουσικής ως τέχνη. Το να προωθείς την ηλεκτρονική μουσική και τα αφηρημένα οπτικοακουστικά έργα σε συναυλιακούς χώρους, μουσεία και γκαλερί είναι απελευθερωτικό – ο κόσμος της τέχνης ανοίγει τις πόρτες για να επικοινωνήσεις με τρόπους που δεν είναι δυνατοί οπουδήποτε αλλού.»
Η κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ «OnBeing», δημιουργήθηκε σε διάστημα δύο ετών, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ανώνυμες φράσεις για να χρησιμοποιηθούν ως δημιουργική έμπνευση. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα του MaxCooper να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες του κοινού, ως έμπνευση, για τη μουσική του – αντί να προσπαθεί να επηρεάσει τις εμπειρίες του κοινού με τη μουσική του. «Δεν είχα καταλάβει την επίδραση που θα είχαν οι λέξεις των άλλων σε εμένα.»
Η μετάβαση από την υπολογιστική βιολογία στην ηλεκτρονική μουσική μπορεί να μη θεωρείται ως η πιο φυσική επαγγελματική μετάβαση, αλλά για τον MaxCooper οι ομοιότητες είναι προφανείς: «Και στους δύο τομείς, με έναν τρόπο, είσαι ελεύθερος. Ελεύθερος από τους περιορισμούς του συστήματος, ελεύθερος από τους περιορισμούς του υλικού ήχου. Οι μόνοι περιορισμοί είναι στο μυαλό σου.»
Η Συναυλία στο Ηρώδειο:
Χώρος:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης