InTempo με τους ΣέκεΜέ Πατιρντί | Interview

3751 Views
InTempo με τους ΣέκεΜέ Πατιρντί | Interview InTempo με τους ΣέκεΜέ Πατιρντί | Interview

  

Facebook Instagram

Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

            
Αυτό τον μήνα στο InTempo φιλοξενούμε ένα ταλαντούχο μουσικό τρίο το οποίο αγαπά το έντεχνο τραγούδι και δημιουργεί δικές του διασκευές από αγαπημένα κομμάτια.

Ο λόγος για τους ΣέκεΜέ Πατιρντί (Ευελίνα Γκιώση: Βιολί, Φωνή, Σάββας Σκοπελίτης: Cajon, Φωνή, Γιώργος Τσουκάλης: Κιθάρα, Φωνή),που όπως λένε, δημιουργήθηκαν μέσα από τα σπλάχνα της σαλονικιώτικης ομίχλης και ο ήχος τους σχίζει το κενό του ανέραστου Έν-τεχνου,ενώ ταυτόχρονα σπάει τα καλούπια μιας αραχνιασμένης παράδοσης.
 

-Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε την μπάντα σας;
Είμαστε ένα ακουστικό Trio, αποτελούμενο από Βιολί, Cajon, κιθάρα, και τρεις φωνές. Συνταχθήκαμε το Μάιο του ’22, με κοινή επιθυμία να κινηθούμε στα σύγχρονα μουσικά μονοπάτια της Θεσσαλονίκης. Πώς ξεκινήσαμε; Επιστρέφοντας από τις φοιτητουπόλεις τους, ο Σάββας και ο Γιώργος, έχοντας κοινό μουσικό παρελθόν, συνάντησαν την Ευελίνα, μια ταλαντούχα βιολίστρια από τις Σέρρες. Έτσι λοιπόν, με μεράκι και ενθουσιασμό, ξεκινήσαμε το δημιουργικό μας ταξίδι.
 
-Το όνομα ΣέκεΜέ Πατιρντί πώς προέκυψε;
Το νόημα του ονόματος είναι διττό. Το «Σέκεμέ», με τούρκικη και σαλονικιώτικη χροιά, είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στη σαλονικιώτικη αιτιατική και τη σαρκαστική λαϊκή φράση «Σικιμε…». Ενώ το «Πατιρντί» ερμηνεύεται ως σαματάς, θόρυβος, αλλά ταυτόχρονα και γλέντι, αναβίωση του πανηγυριού με μια σύγχρονη, μελαγχολική διάθεση.
 
-Είστε μια μπάντα που αγαπά το έντεχνο. Τι σας ώθησε σε αυτό το είδος;
Το Έντεχνο μιλάει βαθιά μέσα στις ψυχές μας. Βρίσκουμε μια ασφάλεια σε αυτό διότι με αυτό μεγαλώσαμε, μας καθόρισε ως μουσικούς και ως ανθρώπους, και μας επιστρέφει στην αγνότητα της παιδικής μας ηλικίας και τις πρώτες εφηβικές μας εμπειρίες.
 
-Είστε επηρεασμένοι και από τις παραδόσεις του τόπου. Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να τιμάμε τις παραδόσεις μας;
Ο κάθε μουσικός ξεχωριστά, αφομοιώνοντας τις διαφορετικές πολιτιστικές του καταβολές , φέρνει στο σύνολο στοιχεία της Παράδοσης του τόπου του. Έτσι, δε λείπουν επιρροές από Θρακιώτικα, Μακεδονίτικα κ.α., χωρίς να περιοριζόμαστε όμως σε αυτά. Δε διστάζουμε να δανειστούμε στοιχεία και από ξενόφερτα παραδοσιακά (“δυτικά”) ακούσματα. Γενικότερα, η παράδοση αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παρελθόντος μας ως λαός, ωστόσο πιστεύουμε ότι πρέπει να δίνεται νέα πνοή σε αυτή. Να εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να συνεχίσει να επιβιώνει.

-Στηρίζουν οι Θεσσαλονικείς τα νέα μουσικά σχήματα; Έχετε συναντήσει εμπόδια;
Οι Θεσσαλονικείς αγκαλιάζουν ένθερμα νέα σχήματα και ακούσματα. Ωστόσο, στη μουσική σκηνή της πόλης, οι νέοι μουσικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι ακρόασης, ή είναι συχνά ανεπαρκείς. Εκτός αυτού, τα νεοσύστατα σχήματα (και εμείς μέσα σε αυτά) καλούνται να βρουν τρόπους να ανταπεξέλθουν στη διαρκή ανάγκη προώθησης του έργου τους, πράγμα που παρεμβαίνει στη δημιουργική τους φύση ως καλλιτέχνες.
 
 .
-Με βάση ποια κριτήρια αποφασίζετε τι τραγούδια θα εντάξετε στο ρεπερτόριό σας;
Κατά κύριο λόγο επιλέγουμε τραγούδια με βάση το γούστο του καθενός από εμάς, προσαρμόζοντας τα ακούσματα στην ταυτότητά μας ως σχήμα. Φυσικά υπάρχουν και τεχνικές ιδιαιτερότητες που βασίζονται στις δυναμικές και τις δυνατότητες των μουσικών οργάνων αλλά και των φωνών μας.
 
-Υπάρχουν κομμάτια που δε λείπουν ποτέ από τις εμφανίσεις σας;
Από τα Live μας δε λείπουν ποτέ διασκευές που είναι καθαρά δικής μας έμπνευσης και μας προσδιορίζουν ως μουσικούς, αλλά και κλασικά κομμάτια, αντιπροσωπευτικά του είδους που πρεσβεύουμε.
 
-Σκέφτεστε να γράψετε και κάποιο δικό σας τραγούδι;
Φυσικά. Έχουμε ήδη κάποιες ιδέες στα σκαριά, ωστόσο θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή παραγωγή, που να μας εκφράζει στο μέγιστο βαθμό.

-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Τα σχέδια της επόμενης περιόδου περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις από πρωτότυπες διασκευές που έχουν προκύψει από διάφορα Live και αξίζει να “μείνουν”, καθώς και νέα κομμάτια και προσεγγίσεις.Φυσικά και εμφανίσεις σε μουσικά φεστιβάλ όταν ανοίξει ο καιρός.
 
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Σε τελική ανάλυση και πέρα από τα γραφόμενα, η ουσία εκφράζεται ολοκληρωτικά όταν οι άνθρωποι συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται βιωματικά. Οπότε, αν μπορεί να περαστεί ένα μήνυμα, ας αφήσουμε τη μουσική μας να το κάνει για μας. Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε παρέα. Επόμενη στάση: To SpitiMou Bar, την Τρίτη 21 του Μάρτη.
 
Ευχαριστούμε!
  

 ΣέκεΜέ Πατιρντί : Facebook - Instagram

 -Δείτε όλα τα τελευταία άρθρα της Βένιας Αδαμάκου με μια ματιά εδώ

Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Εργάζομαι ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και λατρεύω τη μουσική! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» κάθε μήνα θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις της πόλης και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες. Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε στο μέιλ: veniaadamakou@outlook.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2194 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο