In Tempo με το πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, Νίκο Τσακαλίδη: «Η μουσική ωριμάζει τους ανθρώπους».

4787 Views
In Tempo με το πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, Νίκο Τσακαλίδη: «Η μουσική ωριμάζει τους ανθρώπους». In Tempo με το πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, Νίκο Τσακαλίδη: «Η μουσική ωριμάζει τους ανθρώπους».

 

Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου

 

Ένας νέος, ταλαντούχος μουσικός που πατάει γερά στα πόδια του και προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Η συνεντευξιακή μουσική στήλη Το In Tempo ρίχνει αυλαία για δεύτερη σεζόν με τον βιολονίστα Νίκο Τσακαλίδη, ο οποίος μάγεψε το κοινό με το σόλο του στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
 
-Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου;
Ονομάζομαι Νίκος Τσακαλίδης και είμαι 22 χρονών. Έχω επίσης μια αδερφή, την Κατερίνα που είναι 23. Από μικρό παιδί ασχολούμαι με τη μουσική και τον αθλητισμό. Στην πορεία αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας μουσικός, έχοντας τον αθλητισμό μόνο για σωματική υγεία και εκτόνωση. Είμαι πρώτο βιολί σην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος. Επίσης, έχω τιμηθεί με βραβείο από έγκριτο διαγωνισμό μουσικής του μουσικού ιδρύματος Gina Bachauer, που έχει την έδρα του στην Αθήνα. Εκεί συμμετείχα και σε εκδήλωση όπου έπαιξαν νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, που είχαν βραβευτεί όπως εγώ στο μουσικό τους όργανο, σε αυτόν τον διαγωνισμό.
 
 
Και η ενασχόληση σου με τη μουσική πώς προέκυψε;
Ο πατέρας μου από μικρός έπαιζε πιάνο, οπότε ίσως από εκεί να πήρα το «μικρόβιο» και ασχολήθηκα και εγώ με τη μουσική. Μεγάλωσα με όλα τα είδη μουσικής, είχα δηλαδή διάφορα ακούσματα, όπως κλασική μουσική, τζαζ, ροκ, λαϊκή μουσική και διάφορα άλλα. Αυτό με βοήθησε, πιστεύω, στο να με κάνει να αγαπήσω όλο και περισσότερο τη μουσική και να θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτήν.
 
Γιατί επέλεξες το βιολί;
Αν και είχα όλα αυτά τα ακούσματα που προανέφερα, ένα μουσικό όργανο μου κίνησε το ενδιαφέρον και αυτό ήταν το βιολί. Έτσι λοιπόν όταν έφτασα στο 6ο έτος της ηλικίας μου άρχισα να ζητάω επανειλημμένα από τον πατέρα μου να με πάει να μάθω βιολί. Μετά από τρία χρόνια, ο πατέρας μου και η μητέρα μου με έγραψαν στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς. Ο πατέρας μου είχε επικοινωνήσει με έναν παλιό συμμαθητή από το ωδείο που σπούδαζε, τον κύριο Αχιλλέα Καπλανίδη, ο οποίος είναι ακόμη και σήμερα ο καθηγητής μου στο βιολί. Τον έχω σαν δεύτερο πατέρα μου. Δώδεκα χρόνια τώρα με καθοδηγεί στη μουσική μου πορεία θέλοντας πάντα το καλύτερο για μένα. Είναι ένας εξαιρετικός καθηγητής και πάνω από όλα άνθρωπος. Μπορεί να είναι αυστηρός, αλλά χωρίς αυτόν δεν θα είχα φτάσει στο επίπεδο που είμαι τώρα και στο επίπεδο που θέλω να φτάσω, διότι, ως γνωστόν, στη μουσική συνεχώς μαθαίνεις και εξελίσσεσαι. Χωρίς καλούς συναδέλφους και καθηγητές δεν μπορείς να πετύχεις.
 
.
Είσαι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος. Θεωρείς ότι έχεις εξελιχθεί ως μουσικός μέσα από αυτήν;
Είμαι ευγνώμων που ο μαέστρος, Ευάγγελος Αραμπατζής, μού ανέθεσε στην ηλικία των 16 ετών να είμαι το δεξί του χέρι σε όλη αυτή την πορεία της ορχήστρας. Θεωρώ ότι έχω εξελιχθεί σε αυτήν την ορχήστρα, διότι κάνουμε συναυλίες. Για κάποιονο οποίος θέλει να γίνει μουσικός, όπως εγώ, οι εμπειρίες που αποκτάς από διάφορα μουσικά σύνολα και ορχήστρες σαν τη ΣΟΝΕ, παίζοντας μαζί με άλλους μουσικούς, έμπειρους ή μη, σε βοηθάνε να εξελιχθείς και ως άνθρωπος και ως μουσικός.
 
Πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που ανεβαίνεις στη σκηνή;
Στην αρχή πάντα με πιάνει ένα άγχος. Εμφάνιση με την εμφάνιση όμως, αυτό το άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικό και πολλές φορές με βοήθησε τελικά να παίξω καλύτερα. Συνήθως όταν περνάει λίγο η ώρα από το ξεκίνημα της εμφάνισης, νιώθω πολύ όμορφα καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να ακουστει και να φανεί το που αφιερώνω τη ζωή μου. Πάντα, βέβαια, είμαι έτοιμος να δεχτώ την καλή και την κακή κριτική, γιατί δε θεωρώ ότι είμαι ο καλύτερος και προσπαθώ να βελτιώνομαι.
 
.
Από πού αντλείς έμπνευση;
Έμπνευση αντλώ από την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τον καθηγητή μου και τους συνεργάτες μου που πάντα με στηρίζουν και με ακολουθούν σε κάθε μου απόφαση και γενικά σε όλη μου τη μουσική πορεία.
 
Όταν δε γράφεις ή δεν παίζεις μουσική, τι μουσική ακούς στο σπίτι;
Ακούω όλα τα είδη μουσικής. Μπορεί εκεί που κάθομαι και χαλαρώνω ακούγοντας κλασική μουσική, ξαφνικά να βάλω να ακούσω λαϊκά ή ροκ ή οτιδήποτε.
 
.
Πολλοί καλλιτέχνες της πόλης έχουν αναγνωρίσει το ταλέντο σου και σε συμπεριλαμβάνουν στο σχήμα τους. Τι πιστεύεις ότι σε ξεχωρίζει από έναν άλλο βιολιστή;
Είμαι ευγνώμων που με εμπιστεύονται καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος ο Τζιαφέττας, ο οποίος τιμήθηκε από τα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκαν από την Κουλτουρόσουπα, με το βραβείο καλύτερης μουσικής. Υπάρχουν και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες που συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα. Κάποιους από αυτούς πλέον τους θεωρώ και πολύ καλούς μου φίλους. Δεν θεωρώ ότι έχω κάτι που με ξεχωρίζει από έναν άλλον βιολιστή, ίσα ίσα που πιστεύω ότι υπάρχουν και καλύτεροι από μένα. Νομίζω πως αυτό που τους έκανε να με εμπιστευτούν είναι η αγάπη και το φιλότιμο που δείχνω σε αυτούς στη συνεργασία μας όσον αφορά τη μουσική.
 
Έχεις όνειρο να συνεργαστείς με κάποιο καλλιτέχνη;
Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη στο μυαλό μου που θα ήθελα να συνεργαστώ. Με χαρά μου θα συνεργαστώ με όποιον καλλιτέχνη με χρειαστεί. Θα ήθελα, βέβαια, να ακολουθήσω μια καριέρα ως βιολονίστας είτε σολιστική, αν τα καταφέρω, είτε να συμμετέχω σε συναυλίες με κάποια ορχήστρα ή με κάποιον καλλιτέχνη.
 
Πρόσφατα έλαβες μέρος στα 9α Θεατρικά Βραβεία που διοργανώνει η Κουλτουρόσουπα κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Αν σου ξαναγινόταν πρόταση να συμμετέχεις, θα δεχόσουν;
Βεβαίως και θα δεχόμουν γιατί ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Πιστεύω πως τέτοιες εμπειρίες σε βοηθάνε στο να ανοίξεις ξεχωριστές πόρτες για το μέλλον σου ως μουσικός και καλλιτέχνης. Όπως η μουσική, έτσι και το θέατρο είναι τέχνη και όταν συνυπάρχουν βγαίνει κάτι μοναδικό!
 

.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι να πάρω επιτέλους το δίπλωμα στο βιολί και να επεκτείνω τις γνώσεις μου σε αυτό με επιπλέον σπουδές. Ιδανικά θα ήθελα να ασχοληθώ με τη σολιστική καριέρα στο βιολί. Αν δεν τα καταφέρω, σίγουρα αυτό δεν θα με ρίξει και θα συνεχίσω να το κυνηγάω επαγγελματικά για να κάνω αυτό που αγαπάω, να παίζω βιολί.
 
Ποιο θα ήταν το μήνυμά σου προς τους αναγνώστες μας;
Η μουσική είναι κάτι μαγικό και υπέροχο. Σε βοηθάει να ωριμάσεις ως άνθρωπος. Σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά, να ξεφεύγεις από ό,τι πρόβλημα και να έχεις και σε βοηθάει μέχρι και να το ξεπεράσεις. Δεν είναι τυχαίο που τόσοι επιστήμονες τονίζουν ότι ένας άνθρωπος πρέπει να ασχοληθεί με τη μουσική έστω και ερασιτεχνικά.
 
Ευχαριστούμε πολύ Νίκο για αυτή τη συνέντευξη!

Βρείτε τον Νίκο Τσακαλίδη στα κοινωνικά δίκτυα.
.
.
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-ΝΕΟ Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ. 
-Εδώ Θεσσαλονίκη: Η πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού 2019.
Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ά. Όλες οι εκδηλώσεις, κλικ εδώ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Εργάζομαι ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και λατρεύω τη μουσική! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» κάθε μήνα θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις της πόλης και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες. Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε στο μέιλ: veniaadamakou@outlook.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2198 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο