In Tempo με τον Γιάννη Γεώργα: «Πίσω από τα πληκτρολόγια βρίσκονται ψυχές που θέλω να αγγίξω με τη μουσική μου».

5489 Views
In Tempo με τον Γιάννη Γεώργα: «Πίσω από τα πληκτρολόγια βρίσκονται ψυχές που θέλω να αγγίξω με τη μουσική μου».  In Tempo με τον Γιάννη Γεώργα: «Πίσω από τα πληκτρολόγια βρίσκονται ψυχές που θέλω να αγγίξω με τη μουσική μου».

 

In Tempo: Κάθε 20 του μηνός στην "Κ"

 
                               
Πρόκειται για έναν νέο πολλά υποσχόμενο καλλιτέχνη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι με τίτλο «Άνεμος θα γίνω». Μοιράζεται μαζί μας τα όνειρά του, τα σχέδια του για το μέλλον αλλά και τις ανησυχίες του για την αντιμετώπιση των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
 
Υποδεχόμαστε στο InTempo τον Γιάννη Γεώργα.
 
-Πες μου λίγα λόγια για σένα. Τι σε χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη;
Κάθε φορά που τίθεμαι απέναντι από αυτό το ερώτημα, αυτομάτως μου έρχεται στο νου ο στίχος του Άλκη Αλκαίου για την "ανάγκη που γίνεται ιστορία". Η τέχνη λοιπόν για μένα αποτελεί μια εσωτερική ανάγκη, αποτελούμενη από χαρά, έρωτα, αγωνίες και πάθη, που φωλιάζουν στην ψυχή μου, ψάχνοντας παράλληλα να βρουν το λιμάνι τους και να γράψουν τη δική τους μικρή ή μεγάλη ιστορία, μέσα από μία σύνθεσή μου, ένα στίχο μου ή ένα τραγούδι που θα ερμηνεύσω. Συνοψίζοντας λοιπόν θα έλεγα ότι καλλιτέχνη με έχρισε η ανάγκη εξωτερίκευσης των πιο περίπλοκων αλλά και ουσιαστικών μου συναισθημάτων.
 
-Εδώ και λίγες μέρες άνοιξε πάλι η εστίαση όμως η ζωντανή μουσική συνεχίζει να απουσιάζει. Πώς κρίνεις αυτή την απόφαση;
Δεν είμαι εδώ για να κρίνω την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αυτή είναι δουλειά των ειδικών. Αυτό που με ενόχλησε βαθύτατα ήταν η απάντηση που δόθηκε από τους ιθύνοντες, ότι η θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου έγινε "γιατί σε χώρους με ζωντανή μουσική ο κόσμος μιλάει δυνατά διασπείροντας, ευκολότερα τον ιό", ξεγυμνώνοντας την πολιτισμική έλλειψη της κοινωνίας συλλήβδην. Σε ελεύθερη μετάφραση η μουσική δεν υπάρχει για να την απολαμβάνουμε και να την ακούμε, αλλά για να οχλαγωγούμε παράλληλα με αυτήν και πού και πού λέμε και από κανένα ρεφρέν. Δε νομίζω ότι τιμά ούτε μουσικούς, ούτε κοινό, ούτε φυσικά τους έχοντες την εξουσία η παραπάνω άποψη.
 
 
-Θα έλεγες ότι η καραντίνα ενίσχυσε τη δημιουργικότητα σου; Σου δόθηκε χρόνος για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου;
Η καραντίνα λειτούργησε ευεργετικά αναφορικά με το συνθετικό μου κομμάτι. Έγραψα μία σειρά από τραγούδια έχοντας το χρόνο και την ηρεμία να το κάνω. Με θυμάμαι να ακούω στο σπίτι μουσικές από όλο τον κόσμο, να διαβάζω βιβλία, να βελτιώνω συνολικά τον εαυτό μου μουσικά. Όλο αυτό ακόμα και ασυναίσθητα ενίσχυσε τη δημιουργικότητά μου.
 
 
-Πρόσφατα κυκλοφόρησες το νέο σου τραγούδι «Άνεμος θα γίνω». Τι αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία του;
Η ζωή κρύβει εκπλήξεις που με τη σειρά τους γεννούν συναισθήματα, άλλες φορές δυσάρεστα και άλλες ευχάριστα. Προσωπικά,τα ομορφότερα τραγούδια μου τα έχω γράψει σε στιγμές που ένιωθα ευτυχισμένος, ασχέτως του στιχουργικού τους περιεχομένου. Ο άνεμος είναι ένα τραγούδι που μιλάει για έναν έντονο χωρισμό, τον οποίο όντως βίωσα. Ωστόσο η λεπτομέρεια κρύβεται, στο ότι όταν το έγραψα είχε προϋπάρξει η επανασύνδεση, με την εν λόγω γυναίκα. Με τον καιρό λοιπόν διαπιστώνω ότι ως καλλιτέχνης δε χρειάζομαι πόνο και καταστροφή για να δημιουργήσω, αλλά έντονο πάθος και δυνατές στιγμές ευτυχίας, ανεξαρτήτως του τί γεννάει τα παραπάνω.
 
 
-Δε μπορώ να μην αναφερθώ στο πολύ προσεγμένο βίντεο κλιπ που συνοδεύει το τραγούδι σου. Ήταν εύκολο να γυριστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες; Ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελες να περάσεις;
Ήταν το πρώτο μου βίντεο κλιπ το οποίο επιμελήθηκα μαζί με τρεις φίλους και εξαιρετικούς συνεργάτες. Θα έλεγα ότι ήμουν πολύ τυχερός καθώς τη μέρα που κάναμε το εξωτερικό γύρισμα, έτυχε να φυσάει ένας πολύ δυνατός άνεμος, σαν να τον είχα παραγγείλει για τις ανάγκες του βίντεο κλιπ, πραγματική τύχη ή και σημάδι. Η διαδικασία γυρισμάτων πάντως ήταν ευχάριστη και οι συνθήκες καραντίνας δε θα έλεγα ότι δυσκόλεψαν υπερβολικά τη δουλειά μας. Το μήνυμα επαφίεται στην φαντασία και στο συναίσθημα του καθενός από τους ακροατές. Εγώ θα πω ότι τον άνεμο και τον έρωτα, δε μπορείς ούτε να τους αγγίξεις ούτε να τους σταματήσεις, μόνο να νιώσεις την αύρα τους.
 
-Γράφεις τόσο στίχους όσο και μουσική. Τι σε ευχαριστεί περισσότερο; Να συνθέτεις ή να ερμηνεύεις; 
Ιδανικά θα έλεγα να ερμηνεύω τα δικά μου τραγούδια. Η δημιουργία κρύβει μία μυσταγωγία και αναμφίβολα πλέον έχω την καλλιτεχνική και ψυχική ανάγκη να συνθέτω. Ωστόσο ποτέ δε πρόκειται να πω όχι σε κάποιο έργο άλλου δημιουργού, που θα αγγίξει τα αυτιά και την ψυχή μου.
 
 
-Πώς φαντάζεσαι την πρώτη σου εμφάνιση στη σκηνή μετά τον κορονοϊό;
Έχω εισπράξει θετικές κριτικές για το τραγούδι μου και ανυπομονώ να κάνω την πρώτη του live εκτέλεση, μετά την κυκλοφορία του. Μου έλειψε πάρα πολύ η θετική αύρα του κόσμου και η άμεση επαφή, η ενέργεια που έπαιρνα από αυτό ήταν ανέκαθεν τεράστια. Ωστόσο ας μη γελιόμαστε οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες. Απαιτείται η δέουσα υπομονή και προσοχή.
 

 
-Έχεις αρχίσει και ένα νέο εγχείρημα στο YouTube τις «Μουσικοϊστορίες». Τι σε οδήγησε στη δημιουργία αυτών των βίντεο; Με τι συχνότητα θα προβάλλονται;
Οι μουσικοϊστορίες ήταν κάτι που πάντα ήθελα να κάνω και επιτέλους πραγματοποίησα. Κάθε τραγούδι κρύβει τα δικά του μυστικά και είναι κατάθεση ψυχής του δημιουργού του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακαλύπτω περιστατικά που με εντυπωσιάζουν, για το πώς γράφτηκε τελικά ένα τραγούδι. Ο στόχος μου είναι να φιλοξενήσω μία σειρά από μουσικούς που ο καθένας θα προσθέσει το λιθαράκι του. Αναγκάστηκα λόγω επαγγελματικού φόρτου να τις κρατήσω λίγο πίσω, ωστόσο θα επανέλθουμε πολύ άμεσα με πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.
 
-Προωθείς αρκετά τη δουλειά σου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε έχουν βοηθήσει να γίνεις γνωστότερος στο ευρύ κοινό;  
Είναι κάτι που τώρα ανακαλύπτω και μπορώ να πω πως μου αρέσει. Στις μέρες μας ο μουσικός χρειάζεται να είναι στο ξεκίνημά και manager του εαυτού του, γνωστής τεχνικών marketing, καθώς και άλλων λέξεων που δεν σε σχετίζονται άμεσα με τη μουσική ορολογία. Πίσω από τα πληκτρολόγια βρίσκονται αυτιά και ψυχές, που θέλω να αγγίξω με τη μουσική μου. Επομένως, ναι θα έλεγα ότι είναι χρήσιμα και με έχουν βοηθήσει αρκετά στην γνωστοποίηση της δουλειάς μου.
 

 
-Δέχεσαι την κριτική; Προσπαθείς να διορθώνεις τις αδυναμίες σου;           
Η κριτική για μένα είναι σαν ένα τραπέζι, όταν αυτό είναι στρωμένο έχει χίλια ελαττώματα όταν είναι άδειο κανένα. Επομένως δικαίωμα στην κριτική παραχωρώ αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν που ταυτόχρονα με αυτήν έχει διάθεση να με βοηθήσει και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Με αντίστοιχο τρόπο ωστόσο αντιμετώπιζα και την επιβράβευση. Δε μου αρκεί το μπράβο, αλλά και το γιατί αυτό μου πιστώνεται.
 

 
-Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο καλύτερος σου σύμβουλος;
Σαφώς ο πιο αυστηρός και αντικειμενικός, δηλαδή ο χρόνος. Άλλωστε είναι ο μόνος κριτικός και σύμβουλος χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία.
 
-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σου βήματα; Πού στοχεύεις;
Υπάρχουν πολλά τραγούδια μου που αναμένουν την κυκλοφορία τους και ανυπομονώ να τα μοιραστώ με τον κόσμο. Η διαρκής εξέλιξη του εαυτού μου αποτελεί σίγουρα κάτι που δε θα σταματήσω ποτέ. Σε δεύτερο χρόνο η γνωστοποίηση της δουλειάς μου στο ευρύ κοινό, αποτελεί σίγουρα βασικό στόχο και στο σημείο αυτό οφείλω να σας ευχαριστήσω για την συνεισφορά σας και προσωπικά εσένα Βένια. Κατά τα άλλα δουλειά, δουλειά, δουλειά...
 
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας; 
Να αγαπάνε τον εαυτό τους και τους γύρω τους, να σέβονται και να συγχωρούν. Το βασικότερο όμως που θα ήθελα να τονίσω με αφορμή την προηγούμενη ερώτηση είναι, να μη φοβούνται την αποτυχία όταν στοχεύουν ψηλά αλλά την επιτυχία σε έναν υπερβολικά χαμηλό στόχο.
 
Ευχαριστούμε! 

 
.
Γιάννης Γεώργας sosial medial YouTube Facebook Instagram

.
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Εργάζομαι ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και λατρεύω τη μουσική! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις της πόλης! Επίσης, θα γνωρίζουμενέους καλλιτέχνες και θα συνομιλούμε μαζί τους στις στήλες μου «InTempo»και «ΙnTempoThess». Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης: veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Μάκης</strong>
    Μάκης
    Ωραίος γκόμενος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή