Γράφει η Αννια Κανακάρη για την Κουλτουρόσουπα
Στην αξέχαστη Σοφία Βέμπο, την «τραγουδίστρια της νίκης», όπως την αποκαλούσαν, ήταν αφιερωμένη η μουσικοθεατρική παράσταση «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα» που παρακολουθήσαμε την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός».
Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Αδάμης, ο οποίος προσεγγίζει με σεβασμό το έργο και την πορεία της μεγάλης ερμηνεύτριας αντλώντας υλικό από το βιβλίο «Της Ελλάδος παιδιά…», του Βασίλη Τραϊφόρου.Η αφήγηση ακολουθεί την ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας από τα πρώτα καλλιτεχνικά της βήματα, το 1936, μέχρι το θάνατό της το 1978. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα, εν μέσω πολέμων και αναταραχών.
Η ιστορία της Βέμπο ξεκινά από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, από όπου κατάγεται, συνεχίζεται στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, όπου προωτοεμφανίστηκε και φυσικά εστιάζει στην εποχή του πολέμου (1940), όταν η Βέμπο συνδύασε το όνομά της και την όλη καλλιτεχνική της πορεία με τον αγώνα του έθνους για ελευθερία. Με όπλο τη φωνή της έκανε τη δική της αντίσταση κατά των κατακτητών, με τα τραγούδια της εμψύχωνε τον κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά καιστη Μέση Ανατολή,την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και όπου αλλού ταξίδεψε.
Στον ρόλο της Σοφίας Βέμπο απολαύσαμε επί σκηνής την ταλαντούχα Θεοφανία Παπαθωμά, η οποία ενσάρκωσε με επιτυχία τη σπουδαία ερμηνεύτρια και απέδωσε το τεμπεραμέντο, την σπιρτάδα και την αδάμαστη φύση της.Μαζί της επί σκηνής οι αξιόλογοιηθοποιοί: Άγγελος Κυριακόπουλος, Πηνελόπη Χαλκιά και Κωνσταντίνος Μητράκας, σε διάφορους ρόλους. Στον ρόλο του αφηγητή ο ίδιος ο Βασίλης Τραϊφόρος που περιέγραψε με γλαφυρότητα γεγονότα που ο ίδιος έζησε από την ζωή του θείου του, Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο.
Τα τραγούδια της Βέμπο ερμήνευσε ζωντανά η διακεκριμένη ερμηνεύτρια Σοφία Μάνου, συνοδεία μουσικού συνόλου, που γοήτευσε το κοινό με την φωνή και την εν γένει παρουσία της. Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχηστρωτική επιμέλεια ανέλαβε η σολίστ Δρ. Τατιάνα Παπαγεωργίου, την οποία απολαύσαμε και στο πιάνο. Στην εκδήλωση συμμετείχε η Νεανική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς υπό την διεύθυνση του πατρός Θεοδώρου Τσαμπατζίδη.
Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούσαμε ήταν και τα αγαπημένα: «Η Ταμπακιέρα», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Πόσο λυπάμαι», «Να με παίρνανε τα σύννεφα» «Τσιγγάνα μαυρομάτα μου», «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου» και πολλά άλλα, που με τις υπέροχες μελωδίες τους μας ταξίδεψαν σε άλλες πιο ρομαντικές εποχές.
Συνοψίζοντας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε μια όμορφη καλλιτεχνική εκδήλωση, γεμάτη υπέροχες μελωδίες και ακούσματα.
Μια μουσικοθεατρική παράσταση που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Σοφία Βέμπο, την σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια, αλλά κυρίως τη μεγάλη αγωνίστρια, τη γυναίκα που όρθωσε το παράστημα της απέναντι στον εχθρό και με όπλο την ξεχωριστή φωνή της έδωσε τον δικό της αγώνα για την πατρίδα που τόσο αγάπησε….