Eurovision 2025
Η Κύπρος -που θεωρείτο φαβορί- με τον Theo Evan και το τραγούδι “Shh”, δεν κατάφερε να προκριθεί στο μεγάλο τελικό.
Με εντυπωσιακές σκηνικές παρουσίες, συγκινητικές στιγμές και μια νέα διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ολοκληρώθηκε ο πρώτος ημιτελικός του 69ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2025, στη Βασιλεία της Ελβε τίας.
Η Κύπρος -που θεωρείτο φαβορί- με τον Theo Evan και το τραγούδι “Shh”, δεν κατάφερε να προκριθεί στο μεγάλο τελικό.
Νορβηγία – Kyle Alessandro – Lighter
Αλβανία – Shkodra Elektronike – Zjerm
Σουηδία – KAJ – Bara Bada Bastu
Ισλανδία – VAEB – Roa
Ολλανδία – Claude – C’est la vie
Πολωνία – Justyna Steczkowska – Gaja
Άγιος Μαρίνος – Gabry Ponte – Tutta l’Italia
Εσθονία – Tommy Cash – Espresso Macchiato
Πορτογαλία – Napa – Deslocado
Ουκρανία – Ziferblat – Bird of Pray
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραδιά του Α΄Ημιτελικού επεφύλασσε και αρκετές εκπλήξεις όπως η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή μαζί με τρεις ακόμη εκπρόσωπους της Eurovision 2024: την Jerry Heil από την Ουκρανία, τη Iolanda από την Πορτογαλία και τον Silvester Belt από τη Λιθουανία.
Oλοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους σε μια ξεχωριστή ερμηνεία του εμβληματικού τραγουδιού “Ne Partez Pas Sans Moi”, με το οποίο η θρυλική Σελίν Ντιόν χάρισε την πρώτη θέση στην Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision το 1988.
Την Πέμπτη 15 Μαΐου ακολουθεί ο Β’ Ημιτελικός και η Ελλάδα με την Κλαυδία και το τραγούδι “Αστερομάτα”, θα εμφανιστεί στην 7η θέση.
Επίσης, στον Β’ Ημιτελικό εμφανίζονται και ψηφίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία από τις “Big Five”.
Σημειώνεται ότι η “Αστερομάτα”, φέρει την υπογραφή των Arcade στη σύνθεση και τους στίχους, με τη συμβολή της Κλαυδίας στη μουσική. Creative director της ελληνικής συμμετοχής είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τη δημιουργική ομάδα της σκηνικής εμφάνισης συνθέτουν οι: Χρήστος Μαγκανάς (video artist), Deux Hommes (fashion designer), Γιάννης Μουρίκης (set designer) και Γιώργος Τέλλoς (light designer).
Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 με την Μαρία Κοζάκου και τον Γιώργο Καπουτζίδη να δίνουν το παρών στο σχολιασμό, όπως και στους δύο ημιτελικούς, μεταφέροντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο κάθε στιγμή της βραδιάς.