Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ή αλλιώς Baby on Board είναι performer, συνθέτης, παραγωγός και εκπροσωπεί την pop, rock και jazz αισθητική. Μαζί του επί σκηνής: Παύλος Μιχαηλίδης, Ιάσων Γερεμτζές, Αγαμέμνων Μάρδας, Παναγιώτης Καρνούτσος, Σαράντης Γελαδάρας, Maria Hristova, Νάνσυ Βελλή. Το 2010 διοργάνωσε το Dissonance Records Festival, ενώ έχει στο ενεργητικό του 4 άλμπουμ.
Οι Baby on Board εμφανίζονται την Τρίτη 16 Απριλίου στο Ολύμπιον στα πλαίσια του νέου Φεστιβάλ Skglive! που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό τη διεύθυνση της Άννας Μυκονίου.
- Πεiτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πότε και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε το σχήμα σας;
Στην πραγματικότητα δεν είμαστε κάποιο σχήμα. Δεν είμαστε μπάντα. Οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζομαι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και συνεργάζονται με τη σειρά τους με όποιον θέλουν. Εγώ απλώς τους καλώ για συναυλίες, ηχογραφήσεις κλπ. Με τους περισσότερους βέβαια είμαστε καλοί φίλοι. Το “Baby on Board” ξεκίνησε το 2006 με την ίδρυση της δισκογραφικής μου εταιρείας “Dissonance Records”.
- Ποιος είναι ο κεντρικός πυρήνας του ρεπερτορίου σας;
Η αγάπη για την ίδια τη μουσική. Η συνειδητοποίηση πως είμαστε συνταξιδιώτες πάνω σε μια σφαίρα που κανείς, μα κανείς, δεν γνωρίζει πως να κυβερνά και αυτό είναι λόγος σοβαρός να το γιορτάσεις. Και σε μια γιορτή κάποιος πρέπει να κανονίσει για μουσική.
- Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης; Από πού την αντλείτε;
Μα που βρίσκεται επιτέλους αυτή η πηγή. Μισό αιώνα την ψάχνω!! Συνήθως, αυτό που μου συμβαίνει, παίρνει τη μορφή τραγουδιού. Θυμάμαι, γύρισα σπίτι μετά από μια τραγική μέρα, κάθισα στο πιάνο και βγήκε το “Nobody loves you!” Έτσι ένιωσα, να μην με αγαπάει κανείς, μετά μου πέρασε. Το τραγούδι “Ο πλανήτης της αγάπης” το έγραψα όταν έγινα μπαμπάς. Όπως όταν μεθάς, όλους τους αγαπάς. Έτσι και γω.
- Mε βάση ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που θα εντάξετε στο ρεπερτόριο σας;
Το ποια τραγούδια θα χρησιμοποιήσω σε μια εμφάνιση είναι κάτι που προκύπτει στις πρόβες. Σπουδαίο ρόλο σε αυτή την επιλογή παίζει η διάθεσή μου, τι θέλω να πω και με τι τρόπο. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το show, οι μουσικοί. Τις περισσότερες φορές την ώρα που κάνω πρόβα μόνος μου με την κιθάρα, αρχίζει σιγά σιγά να “εμφανίζεται” ότι ακριβώς μου χρειάζεται.
- Είναι εύκολο να αναδειχθεί ένας νέος καλλιτέχνης ή συγκρότημα στις μέρες μας; Έχετε συναντήσει εμπόδια που σας αποθάρρυναν;
Ναι, είναι πολύ εύκολο να αναδειχθεί αρκεί να έχει κάτι να πει και αυτό που έχει να πει να αγγίζει τους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μου ήμουν εγώ ο ίδιος.
- Υπάρχουν κομμάτια που δε λείπουν ποτέ από τις εμφανίσεις σας;
Επειδή, συνήθως προωθώ κάποιο άλμπουμ στις συναυλίες, τα τραγούδια που θα ακουστούν, είναι πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχουν όμως και κάποια που ξεχωρίζουν που τα κουβαλάω παντού.
- Αν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με έναν Έλληνα και έναν ξένο καλλιτέχνη που θαυμάζετε, ποιους θα επιλέγατε;
Θα ήμουν άδικος αν ξεχώριζα κάποιον ή κάποια ανάμεσα σε τόσους.
- Τι θύμησες έχετε από την πρώτη, πρώτη, σας ζωντανή εμφάνιση;
Δεν θυμάμαι αν είναι η πρώτη, αλλά είναι σίγουρα από τις πρώτες. Καταστροφική βραδιά. Το πάρτυ του studio Rover με τα συγκροτήματα να εναλλάσσονται το ένα πίσω από το άλλο. Εμείς, πριν από τη συναυλία, ακούγαμε στο αυτοκίνητο το adagio του Albinoni. Στη συναυλία στο τέλος του πρώτου τραγουδιού ανακάλυψα πως δεν έβαλα το βίσμα της κιθάρας στον ενισχυτή την ώρα που ο μπασίστας μου παραπονιόταν πως πρέπει να χαμηλώσω την κιθάρα μου. Τρία πουλάκια!
- Θεωρείτε ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης δίνει ευκαιρίες στα μουσικά σχήματα; Τα αγκαλιάζει;
Το κοινό είναι παντού το ίδιο. Όταν καταλαβαίνει ότι κάτι αξίζει το αγκαλιάζει και το στηρίζει. Το ίδιο κάνει και το κοινό της Θεσσαλονίκης. Όταν αντιληφθεί σε κάποιο σχήμα ή καλλιτέχνη την αφοσίωση τότε κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια.
10. Παρότι «μουσικομάνα» η Θεσσαλονίκη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι έκφρασης;
Πράγματι, “μουσικομάνα” και πιστεύω πως υπάρχουν τόσοι χώροι που δεν προλαβαίνουμε πια να τους επισκεφθούμε. Προσωπικά μου αρέσει να ονειρεύομαι συναυλίες και σε χώρους που δεν είναι “συναυλιακοί”.
11. Δέχεστε την κριτική; Θεωρείτε ωφέλιμη; Ναι, αρκεί όποιος/όποια την υπογράφει να αγαπάει το αντικείμενο περισσότερο από την ίδια την κριτική του/της.
12. Μια βραδιά που παίξατε και έχει χαραχτεί στη μνήμη σας και τι αισθάνεστε κάθε φορά που ανεβαίνετε στη σκηνή;
Στέκι της Φιλοσοφικής με το πρώτο και μοναδικό συγκρότημα της ζωής μου, τους “Happily Ever After”. Η απόλυτη άγνοια κινδύνου. Να παίζεις μπαλάντες στο πιο punk/rock μέρος της Ελλάδος. Υπέροχη βραδιά με ένα τσούρμο παράξενα όντα να μας βεβαιώνουν πως τους άρεσαν τα τραγούδια μας. Εκείνο το βράδυ κατάλαβα πως ήμουν εκεί που έπρεπε να είμαι και αυτό αισθάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στη σκηνή.
13. Τι κλίμα επιδιώκετε να δημιουργήσετε σε κάθε ζωντανή σας εμφάνιση;
Εξαρτάται από το πως νιώθω την συγκεκριμένη περίοδο. Είναι η αφετηρία. Αν νιώθω ζωηρός, θέλω και η συναυλία να είναι ζωηρή. Αν νιώθω ήσυχος, το ανάλογο. Υπάρχουν και οι αντιφατικές περιπτώσεις, όπου θέλω η ατμόσφαιρα να είναι εκρηκτική σε ένα χώρο που δεν ενδείκνυται. Έτσι έγινε στον Ιερό Καθολικό Ναό Θεσσαλονίκης. Ένιωσα πως θέλω να κάνω μια συναυλία σε έναν χώρο έξω από τα δεδομένα. Να συνδυάζει το Rock & Roll, την Pop και την Jazz με το ιερό. Έψαχνα για μια ατμόσφαιρα πιο ηλεκτρισμένη, πιο σκληρή. Που να έρχεται σε αντίθεση με το περιβάλλον, τις εικόνες του Χριστού, την ησυχία, τη γαλήνη. Άλλοτε πάλι έχω την ανάγκη να παίξω σε ένα θέατρο επειδή πιστεύω πως λειτουργεί καλύτερα η σχέση μουσική-κοινό. Τα θέατρα έχουν μια μυσταγωγία που την χρειάζομαι. Δεν θέλω το κοινό να μιλάνε μεταξύ τους, να τρώνε, να πηγαινοέρχονται κλπ. Έτσι, έγινε η συναυλία στο Μελίνα Μερκούρη. Τελικά τα θέατρα με τις εκκλησίες μοιάζουν πάρα πολύ.
14. Γιατί θα λέγατε σε κάποιον να έρθει να σας δει ζωντανά;
Για να χορέψει, να τραγουδήσει, να νοσταλγήσει, να ξεσπάσει, να φορτίσει τις μπαταρίες του. Να νιώσει μέρος ενός συνόλου. Για να βιώσουμε μια ομαδική εμπειρία.
15. Ένα νέο φεστιβάλ γεννήθηκε, το SKGlive! Music Fest από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τι συναισθήματα σας γεννά, τι ελπίζετε και τι προγραμματίζεται για τη βραδιά που θα εμφανιστείτε;
Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια, την επιτροπή, τον Σ.Μ.Β.Ε. και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ευκαιρία που μου δίνουν να λάβω μέρος σε ένα τόσο ξεχωριστό φεστιβάλ. Είμαι πολύ χαρούμενος και ελπίζω να το αγκαλιάσουν όλοι με αγάπη για να γίνει θεσμός. Για την βραδιά που θα εμφανιστούμε έχω ετοιμάσει πρόγραμμα 30 λεπτών. 7 τραγούδια αντιπροσωπευτικά της δουλειά μου ελαφρώς τροποποιημένα για τον υπέροχο χώρο του κινηματογράφου Ολύμπιον.
16. Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Προς τα τέλη Απριλίου τελειώνει μία mini περιοδεία σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά θα ηχογραφήσω καινούργιο άλμπουμ το οποίο ελπίζω να κυκλοφορήσει αρχές Φθινοπώρου.
Επίσης, θα ήθελα να συνεχιστούν οι συναυλίες σε φεστιβάλ σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Αλλά επειδή έχω μάθει καλά πως κάποιος γελάει όταν κάνω σχέδια, θα αρκεστώ μόνο στο να κάνω, μελλοντικά, ό,τι καλύτερο μπορώ.
Ευχαριστώ θερμά.
Αναλυτικές πληροφορίες για το SKGlive! Music Fest, καλλιτέχνες και το πρόγραμμα διαβάστε εδώ