Από τη στήλη Kif Express του Ιωάννη Κυφωνίδη.
Ο λυρικός ερμηνευτής Αλέξανδρος Τζοβάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε κλασικό τραγούδι στη Βιέννη, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε σκηνές της Αυστρίας και της Γερμανίας.
Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά σε πολλές μουσικές κατευθύνσεις, με κύριο άξονα την αγάπη του για την ελληνική έντεχνη μουσική των μεγαλύτερων συνθετών των περασμένων δεκαετιών, καθώς και τη μεσογειακή μουσική. Σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου των σχετικών έργων των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Σπανό, Σ. Κραουνάκη, Γ. Χατζηνάσιο, Δ. Λάγιο, κ. ά.
Εμφανίστηκε ως σολίστ σε σημαντικές σκηνές της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, όπως στο φεστιβάλ όπερας της Opera Klosterneuburg, το Μέγαρο Μουσικής της Στουτγκάρδης (LiederhalleStuttgart), την Όπερα Μουσικής Δωματίου της Κολωνίας, την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, την Ehrbar Hall, το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Πάρ αθίν αλός κ.α.
.

.
Το 2017 εκδόθηκε και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα”. Ειδικοί κ μη εκτιμούν πως ο Τζοβάνης είναι ένας συνδυασμός κλασικότροπης προσέγγισης της μουσικής που απορρέει από την ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα και πως οποία ταμπέλα και να του βάλουν θα τον αδικήσουν.
Το 2017 εκδόθηκε και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα”. Ειδικοί κ μη εκτιμούν πως ο Τζοβάνης είναι ένας συνδυασμός κλασικότροπης προσέγγισης της μουσικής που απορρέει από την ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα και πως οποία ταμπέλα και να του βάλουν θα τον αδικήσουν.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το κλασικό τραγούδι θέλει σπουδές στο εξωτερικό, γιατί εκεί ευνοείται η εμβάθυνση της τεχνικής του τραγουδιού και η διαμόρφωση της λεγόμενης κλασικής παιδείας.
Βέβαια δεν είναι μόνο μουσικός αλλά και ποιητής, καθώς δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τις νότες και τη φωνή του , αλλά και με τις λέξεις και την αρμονία τους.
Ο ίδιος έχει κατά καιρούς δηλώσει πως ένας καλλιτέχνης δε χρειάζεται παρά μόνο μία στιγμή, ένα τοπίο, μία μελωδία για να εμπνευστεί ή ακόμη και από τα τα μάτια των ανθρώπων που συναντά καθώς είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Μαζί με την υπερταλαντούχα Μέλα Γεροφώτη έχουν δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση αρκετών ειδών που απολαμβάνει μέσω των μουσικών παραστάσεων ο κόσμος.
Πρόσφατα παρουσίασε μαζί με τη Μέλα Γεροφώτη μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με τίτλο ” Μετά τον έρωτα” με επιτυχία, ενώ συμμετείχε και στη θεατρική παράσταση Premiera του Γιώργου Οικονομίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βασιλειάδη.
Περισσότερα: https://tzovanis.com/
.
Φωτογραφικό υλικό