Διευκρινίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ

1037 Views
Διευκρινίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ Διευκρινίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ

 «Πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο φέρει την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να παύει το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ και να τη ΔΕΚΟποιεί, ελέγχεται, τουλάχιστον, ως παντελώς ανακριβές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Κυριακή το Υπουργείο Πολιτισμού, διευκρινίζοντας ότι «κατόπιν αιτήματος όλων των σωματείων των Δημιουργών προς την υπουργό Πολιτισμού να περιληφθούν στο υφιστάμενο Εποπτικό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των Εκδοτών Μουσικής, η υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους ρυθμίζοντας το θέμα νομοθετικά».

«Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ για πρώτη φορά στα πολλά χρόνια λειτουργίας της ΑΕΠΙ θεσπίστηκε με τον νέο νόμο 4481/2017 και μεταξύ άλλων προνοιών του νέου νόμου αποτελεί σημαντικό στοιχείο ελέγχου των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ), όπως η ΑΕΠΙ, ώστε να προληφθούν στο μέλλον ανάλογες σκανδαλώδεις καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι, κατόπιν αιτήματος όλων των σωματείων των Δημιουργών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να περιληφθούν στο υφιστάμενο Εποπτικό Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των Εκδοτών Μουσικής, η Υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους ρυθμίζοντας το θέμα νομοθετικά. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση του αιτήματος προφανώς το Εποπτικό Συμβούλιο ανασυντίθεται αφού θα περιλαμβάνει και τους Εκδότες μουσικής. 

»Δεν ζήτησε λοιπόν ούτε τις παραιτήσεις των υφιστάμενων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, ούτε νομιμοποιείται να τοποθετήσει μέλη άλλων επαγγελματικών χώρων, ούτε προτίθεται να επιλέξει φίλα προσκείμενους εκπροσώπους, αφού ο ορισμός των νέων μελών θα προκύψει πάλι από τους προτεινόμενους των υφιστάμενων σωματείων των Δημιουργών, συναξιολογώντας τα εκπροσωπούμενα ρεπερτόρια και το πλήθος των μελών των σωματείων τους και ενδεχομένως, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, από Δημιουργούς που δεν εκπροσωπούνται από τα υφιστάμενα σωματεία. Πολύ δε περισσότερο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι επικοινωνιακή αιχμή ότι δήθεν ο ορισμός του Εποπτικού Συμβουλίου μαζί με την Προσωρινή Επίτροπο αλλάζουν τη νομική φύση της εταιρείας και από Α.Ε. την μετατρέπουν σε κρατική ΔΕΚΟ.

»Η ΑΕΠΙ εξακολουθεί να είναι Α.Ε., έχει τη Διοίκησή της με τις τεράστιες διαχρονικά ευθύνες της για τη σκανδαλώδη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των Δημιουργών και για αυτόν τον λόγο ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη. Το Ε.Σ. και η Προσωρινή Επίτροπος, σύμφωνα με τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν ότι οι εισπράξεις από τα δικαιώματα των δημιουργών κατευθύνονται πλέον στους ίδιους τους δικαιούχους και οι χρήστες μουσικής πλέον είναι ήσυχοι ότι πληρώνουν για πνευματικά δικαιώματα που τα λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Στη Δικαιοσύνη επίσης θα αποσταλεί άμεσα και το τελευταίο πόρισμα της εταιρείας ορκωτών για τα έτη 2015-2016, ώστε να συναξιολογηθεί στο πλαίσιο της εξελισσόμενης προκαταρκτικής διερεύνησης του σκανδάλου ΑΕΠΙ. 

»Το θέμα όμως της διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών με τρόπο διαφανή και νόμιμο αποτελεί το ζητούμενο τόσο πρωτίστως των Δημιουργών και των άλλων ενδιαφερομένων (εκδοτών μουσικής και αλλοδαπών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης) όσο και της Πολιτείας που μαζί με τον νέο νόμο για τη συλλογική διαχείριση θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, όπως έκανε έως τώρα, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων με στόχο την προστασία και ανάπτυξη της ελληνικής μουσικής παραγωγής ως συστατικού στοιχείου του πολιτισμού μας, μέσα στο πλαίσιο τόσο της ελληνικής έννομης τάξης όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μουσικά ντεσιμπέλΑΕΠΙ

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη