Είδε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σήμανε την έναρξη του νέου έτους με την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όπως κάθε χρόνο η συναυλία πραγματοποιείται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αλλά και στις 2 Ιανουαρίου για να μπορέσει να την απολαύσει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Έτσι και φέτος η ΚΟΘ καλωσόρισε το 2023 με το υπέροχο έργο του Κάρλ Όρφ, την καντάτα “Carmina Burana” σε δυο sold out συναυλίες.
.
Το κοινό δέχτηκε με θέρμη αυτή τη μουσική πρόταση και μέσα στην κατάμεστη αίθουσα Φίλων της Μουσικής, σ’ ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα, όπως κι άρμοζε στις ημέρες, καλωσορίσαμε το 2023 μέσα από τη μουσική και την Τέχνη.
Η συναυλία ξεκίνησε με τους μουσικούς της ΚΟΘ να λαμβάνουν θέση και το βραβευμένο μαέστρο Μαρτίν Λεμπέλ να αναλαμβάνει τη διεύθυνση. Πρώτο κομμάτι ήταν το Βαλς του Μωρίς Ραβέλ, ένα μουσικό κομμάτι με αρκετές διακυμάνσεις με έντονα χαρούμενη, εορταστική διάθεση, που κάπου γινόταν ανάλαφρο και χορευτικό, σαν τα φημισμένα βιεννέζικα βαλς, αλλά και κάπου έκρυβε μια σκοτεινιά και μια ένταση, καθώς το έργο γράφτηκε λίγο μετά τον Πόλεμο.
Έπειτα στη σκηνή ανέβηκαν πέντε χορωδίες της πόλης, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό τη διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου, η χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και το Φωνητικό Σύνολο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό τη διδασκαλία της Μαρίας-Έμμα Μελιγκοπούλου καθώς και η Χορωδία ‘Γιάννης Μαντάκας’ και το Χορωδιακό Εργαστήριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ υπό τη διδασκαλία της Εριφύλης Δαμιανού. Ακολούθως τις θέσεις τους πήραν τρεις ξεχωριστή σολίστ η σοπράνο Αλίνα Βάντερλιν, ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και πλέον μπήκαμε στο Β’ και κύριο μέρος της συναυλίας, στα “Carmina Burana”.

Η έναρξη και το τέλος της καντάτας είναι από τα πιο γνωστά κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου, είναι ένας ύμνος στην τύχη, είναι το γνωστό και πομπώδες “O Fortuna”, το οποίο ερμήνευσαν εκπληκτικά οι χορωδίες και μας εισήγαγαν καθηλωτικά στο έργο. Τα “Carmina Burana” είναι μεσαιωνικά ποιήματα του 12ου και 13ου αιώνα τα οποία ανακαλύφθηκαν σε πάπυρο το 1803 στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Μπόιερν της Βαυαρίας και περιλαμβάνουν 228 ποιήματα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Ο Ορφ μελοποίησε στο έργο του 24 ποιήματα, γραμμένα στα λατινικά και οι στίχοι τους αφορούν αρνησίθρησκους κι αφορισμένους μοναχούς ή περιπλανώμενους τροβαδούρους που μιλούν για την τύχη, τον έρωτα και το κρασί. Η ορχήστρα ανταπεξήλθε αξιοπρεπέστατα στο δύσκολο και ποικιλόμορφο αυτό έργο με το μαέστρο Μαρτίν Λεμπέλ να διευθύνει δεξιοτεχνικά όλους τους μουσικούς, χορωδούς και σολίστ, διατηρώντας μια επιβλητική σκηνική παρουσία αλλά και μια μυστική αμεσότητα μεταξύ των συμμετεχόντων επί σκηνής και του κοινού.
Οι σολίστ ερμήνευσαν με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία τα κομμάτια τους με το Νικόλα Σπανό να μας εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες της φωνής του, το Διονύση Σούρμπη να μας ταξιδεύει με το βάθος και τη ζεστασιά του και την Αλίνα Βάντερλιν να μας γλυκαίνει και να μας γαληνεύει με την ερμηνεία της. Οι χορωδίες μας καθήλωσαν με την ακρίβειά τους, το συντονισμό τους, τη δυναμική τους και το άρτιο αποτέλεσμα που κατάφεραν να βγάλουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι.
.
Συμπερασματικά, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ΚΟΘ για το 2023 ήταν ένας ύμνος στη χαρά, την τύχη, τον έρωτα και την αγάπη όπως δηλώνονται μέσα από τα “Carmina Burana”. Όπως φάνηκε κι από την ανταπόκριση του κοινού ενθουσίασε όλους τους ακροατές οι οποίοι αντάμειψαν τους συντελεστές με το πιο θερμό τους χειροκρότημα ενώ η πρώτη συναυλία μεταδόθηκε απευθείας και μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.
Ήταν ένα σπουδαίο μουσικό εναρκτήριο λάκτισμα για το 2023 που προκάλεσε πολλές προσδοκίες για τις επερχόμενες παραγωγές της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκηςκαι του Μεγάρου Μουσικής.
Ευχόμαστε μια καλή, δημιουργική, χαρούμενη, γεμάτη πολιτισμό, τέχνη και μουσική χρονιά!
Φωτογραφικό υλικό