Ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης, διακεκριμένος πιανίστας, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2016 του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, συνεργάζεται εκ νέου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ως διευθυντής ορχήστρας με κύριο άξονα τον ρομαντισμό μέσα από την «Συμφωνία της Άνοιξης» του Σούμαν.
Οι επερχόμενες συναυλίες υπόσχονται να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους -ανεξαρτήτως εξοικείωσης με την κλασική μουσική- ταξιδεύοντάς τους σε μια εποχή όπου τα κατακλυσμιαία συναισθήματα, σε συνδυασμό με την ιδανική αισθητική ισορροπία, δημιούργησαν διαχρονικά αριστουργήματα που αγγίζουν σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή.
Η μουσική του διαδρομή αποδεικνύει πως ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα που αντιλαμβάνεται τη μουσική ως ενοποιό δύναμη και ως μέσο βαθιάς εσωτερικής έκφρασης που απευθύνεται σε όλους, με κύρια αποστολή τη δημιουργία συναισθημάτων και την ουσιαστική επικοινωνία με όλες τις πλευρές της κοινωνίας.
Ως ένας από τους κορυφαίους ανερχόμενους αρχιμουσικούς της γενιάς του και έχοντας μόλις ολοκληρώσει την θητεία του ως "Conductor in Residence" της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ισλανδίας, εδραιώνει την παρουσία του διεθνώς τόσο στο συμφωνικό όσο και στο οπερατικό ρεπερτόριο.

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του ως τώρα:
-Κατά το διάστημα 2018 - 2020, κατείχε την θέση του Βοηθού Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, ενώ κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017, την αντίστοιχη θέση στη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας. Παράλληλα, συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς ως βοηθός αρχιμουσικός, όπως η Όπερα του Παρισιού, το Teatro Real και την Όπερα του Αμβούργου.
-Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός συνεργάζεται τακτικά μεταξύ άλλων με τις Orchestre Philharmoniquede Radio France, την Iceland Symphony Orchestra, την Russian National Orchestra, την Sinfonia Lahti, την Raanana Symphonette, την SouthDenmark Philharmonic, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
-Από το 2016 μέχρι το 2020 ίδρυσε και ήταν διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου Beethoven Now! της Φινλανδίας, ένα σύνολο με ειδίκευση στη μουσική του Ludwig van Beethoven, παρουσιάζοντας το έργο του υπό το σύγχρονο φως, μέσα από καινοτόμες και ιστορικά ενήμερες ερμηνείες.
-Το 2020 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο Teatro Real (Όπερα της Μαδρίτης) ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός, διευθύνοντας τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ.
-Ανάμεσα στις πρόσφατες κορυφαίες εμφανίσεις του ως αρχιμουσικός συγκαταλέγεται η παρουσία του στο Φεστιβάλ Skrjabin, όπου διηύθυνε την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας στην Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας σε μια συναυλία προς τιμήν της 150ης επετείου του συνθέτη, καθώς επίσης η συνεργασία του με την διεθνούς φήμης σοπράνο Lise Davidsen σε gala με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
-Παράλληλα, ανέλαβε σειρά εκτάκτων αντικαταστάσεων διάσημων μαέστρων τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη εμφάνισή του - αντικατάσταση της Eva Ollikainen - με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ισλανδίας σε συνεργασία με τον θρυλικό πιανίστα Sir Stephen Hough.
-Βραβευθείς στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Mayenne στη Γαλλία, πραγματοποίησε εμφανίσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες εμφανίσεις του ως σολίστ του πιάνου συγκαταλέγονται σειρά ρεσιτάλ με τις τρεις τελευταίες σονάτες του Μπετόβεν, ένα ρεσιτάλ αφιέρωμα στον A.Scrjabin, η συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον Juraj Valčuha στο 1ο κοντσέρο για πιάνο του Ραχμάνινοφ, καθώς και οι πρόσφατες συνεργασίες του σε ρεσιτάλ με τους σπουδαίους βιολονίστες Sergei Krylov και Valeriy Sokolov.
Επίσης, ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης είναι ο εμπνευστής, ιδρυτής και η ψυχή του του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κουφονησίων, το οποίο έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του τόσο στη μικρή κοινωνία του νησιού όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, μέσω του υψηλών-προδιαγραφών προγραμματισμού του, όσο και των πολλαπλών εκπαιδευτικών δράσεων για τα παιδιά του νησιού.
Αναλυτικό Πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα των συναυλιών στην Θεσσαλονίκη:
-Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, 9μμ.
Πρόγραμμα:
Ζόλταν Κόνταλι (1882-1967): Χοροί της Γκαλάντα
Γκαλίνα Ουστβόλσκαγια (1919-2006): Κοντσέρτο για πιάνο, έγχορδα και τύμπανα
Γκαλίνα Ουστβόλσκαγια (1919-2006): Κοντσέρτο για πιάνο, έγχορδα και τύμπανα
Σολίστ: Λόλα Τότσιου
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 ("Συμφωνία της Άνοιξης").
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 ("Συμφωνία της Άνοιξης").
Διεύθυνση Ορχήστρας: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
-Στις 8,9,10 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ:
Συναυλίες για σχολεία
Τετάρτη, 8 Μαρτίου, ώρες 10:00 και 11:30
Πέμπτη, 9 Μαρτίου, ώρες 10:00 και 11:30
Παρασκευή, 10 Μαρτίου, ώρες 10:00 και 11:30
Τετάρτη, 8 Μαρτίου, ώρες 10:00 και 11:30
Πέμπτη, 9 Μαρτίου, ώρες 10:00 και 11:30
Παρασκευή, 10 Μαρτίου, ώρες 10:00 και 11:30
Πρόγραμμα:
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 ("Συμφωνία της Άνοιξης")
-Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ:
Οικογενειακή Συναυλία (7μμ)
Πρόγραμμα:
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 ("Συμφωνία της Άνοιξης")
Διεύθυνση ορχήστρας: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Επιμέλεια - Παρουσίαση: Κωσταντίνος Χάρδας
Παραγωγή ΚΟΘ