To ΠαΜακ εγκαινιάζει ένα πιάνο-στολίδι με πολυμορφική εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό

1632 Views
To ΠαΜακ εγκαινιάζει ένα πιάνο-στολίδι με πολυμορφική εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό To ΠαΜακ εγκαινιάζει ένα πιάνο-στολίδι με πολυμορφική εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό

 

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 στις 9 το βράδυ τις πόρτες του Αμφιθεάτρου Τελετών του στο κοινό της Θεσσαλονίκης, σε μια πολυμορφική πολιτιστική εκδήλωση, με την οποία θα εγκαινιάσει το νέο πιάνο της εταιρίας Fazioli που απέκτησε το Ίδρυμα.

Η εκδήλωση, που θα έχει ελεύθερη είσοδο, διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, μαζί με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που ανήκουν στη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 


.

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε το πιάνο με ουρά κορυφαίας ποιότητας από την ιταλική εταιρεία κατασκευής πιάνων Fazioli (model F228), αξιοποιώντας κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ανάπτυξη υποδομών και εξοπλισμών Πανεπιστημίου Μακεδονίας» και έγινε έτσι κάτοχος του καλύτερου πιάνου μουσικής δωματίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το νέο απόκτημα του Ιδρύματος τοποθετήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών, μια αίθουσα εξαιρετικής ακουστικής απόδοσης, η οποία δύναται πλέον να φιλοξενήσει ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις με προδιαγραφές που ικανοποιούν ακουστικά ένα διεθνές αισθητικό επίπεδο και με τον τρόπο αυτόν να αναδείξει το Πανεπιστήμιο σε πόλο έλξης και αναφοράς για το μουσικό γίγνεσθαι της πόλης.


Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, καθώς και ο Paolo Fazioli, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας κατασκευής πιάνων.  Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα: «Η άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας μέσα από την Μουσική. Από την ατομική στην συλλογική έκφραση», με ομιλήτρια την  

 

Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ερμηνεύσουν οι:

·         Kerstin Feltz, βιολοντσέλο

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας

Η Kerstin Feltz παίζει σε βιολοντσέλο του G.B. Guadagnini, Μιλάνο, 1755

·         Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε, βιολί

Βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου, Γερμανία

Η Δανάη Παπαματθαίοu - Μάτσκε παίζει σε βιολί του C. F. Landolfi, Μιλάνο, 1760

·         Ούβε Μάτσκε, πιάνο

Καθηγητής Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο Ούβε Μάτσκε παίζει σε πιάνο Fazioli (model F 228), Sacile, 2022

Θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα έργα μουσικής δωματίου:

·         Τρίο αρ. 1 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο του J. Brahms, στην δεύτερη εκδοχή του, δημοσιευμένη το 1891. Αυτή η εκτενής σύνθεση συγκαταλέγεται στα αντιπροσωπευτικά έργα της εποχής του Ρομαντισμού και χαρακτηρίζεται από νεανική ορμή και αισιοδοξία.

·         Τρίο αρ. 2 του D. Shostakovich. Γραμμένο το 1944 αντανακλά το επίκαιρο θέμα του ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από τον πόλεμο και χρησιμοποιεί στοχευμένα εβραϊκή λαϊκή μελωδία.

 

Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Ούβε Μάτσκε.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2194 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο