Ο χαρισματικός Βασίλης Τσικάρας μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Από τη στιγμή που κάνουμε θέατρο ζούμε δραματικές στιγμές»

3149 Views
Ο χαρισματικός Βασίλης Τσικάρας μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Από τη στιγμή που κάνουμε θέατρο ζούμε δραματικές στιγμές» Ο χαρισματικός Βασίλης Τσικάρας μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Από τη στιγμή που κάνουμε θέατρο ζούμε δραματικές στιγμές»

 

.

.

Αποτελεί ένα πρόσωπο, που συνεχώς δηλώνει παρών στα θεατρικά δρώμενα της πόλης, δημιουργώντας παραστάσεις από το μηδέν.

.
Με αφορμή την προσεχή πρεμιέρα της παράστασης «Άδεια πιάτα 2», για τα καλλιτεχνικά του βήματα, τους ρόλους, που έχει ερμηνεύσει, τη θεατρική ομάδα και τον θεατρικό χώρο «Άρατος», που έχει δημιουργήσει, αλλά και τα προσεχή επαγγελματικά του σχέδια, ο Βασίλης Τσικάρας μιλά στον Γιώργο Μπαστουνά για την Κουλτουρόσουπα.

 
 
1. Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Άδεια πιάτα 2» μίλησέ μας για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Τι πραγματεύεται και τι να περιμένουμε;
Είναι το δεύτερο μέρος της παράστασης που ανέβασα το 2015 αποσπώντας τότε το 2ο Βραβείο Κοινού στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα την μετά του lockdown εποχή. Ένα ταβερνιάρης ο Μήτσος, ανοίγει το μαγαζί του με χίλιες δυσκολίες και σε αυτό αρχίζουν να βρίσκουν «καταφύγιο» μοναχικοί άνθρωποι, προβληματικοί χαρακτήρες κτλ.. Μέσα σε αυτήν κατάσταση θα αρχίσουν να φανερώνονται τα προβλήματα της επόμενης μέρες, που δεν είναι απαραίτητα μόνο οικονομικά.
 
2. Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το θέατρο;
Θυμάμαι αρχές της δεκαετίας του ’80, μικρός τότε, να χαζεύω την αφίσα του Νίκου Σταυρίδη κολλημένη σε έναν στύλο στη γειτονιά μου. Είχε έρθει περιοδεία στη Βόρειο Ελλάδα. Ίσως ήταν και η τελευταία του περιοδεία τότε. Επίσης σαν εικόνα, θυμάμαι πολύ έντονα τον Δον Καμίλο με τον Νίκο Φωτόπουλο. Ασπρόμαυρο, στο θέατρο της Δευτέρας. Συμμετείχα σε παιδικές - εφηβικές παραστάσεις στις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ και μετάη… αστρόσκονη, με έφερε στο 2007 - 2008 να είμαι μαθητής του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου και μετέπειτα της Τίνας Στεφανοπούλου.
 
 «Άδεια πιάτα 2»
 
3. Πότε μπήκε μέσα σου το μικρόβιο της ενασχόλησης με την καλλιτεχνική δημιουργία;
Από μικρό παιδί. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη μου παράσταση στο ανοιχτό θέατρο των κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ, στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είχα γράψει ένα έργο στο πόδι, περίπου 12 – 14 σελίδες και έδινα σκηνοθετικές κατευθύνσεις στα παιδιά. Κάθε ομάδα είχε μια θεατρική δράση. Εμείς είχαμε κανονικό έργο. Την πρώτη μέρα ήρθαν να μας δουν λίγα άτομα. Την επομένη το θέατρο ήταν γεμάτο. Αυτό που άκουγες… «Σε λίγο βγαίνει. Είναι ταλέντο ο μικρός. Έχει πολύ πλάκα».
 
 
4. Ποια παράσταση από όσες έχεις μέχρι στιγμής δημιουργήσει ξεχωρίζεις και για ποιους λόγους;
Το έργο που είναι άρτιο από συγγραφικής δομής είναι ο «Κωδικός Σπασίμπα Ντα». Πολύ δύσκολο έργο! Πολύ ατμοσφαιρικό. Κι επειδή πετυχαίνει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, ας πούμε, πως το ξεχωρίζω. Αλλά δεν μπορώ να μην πω και για άλλα έργα μου, με τους χιλιάδες θεατές και τις ατελείωτες ώρες γέλιου. «Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40», «Sorry λάθος κρεβάτι», «Σουτζούκ Λουκούμ», «Σπαγγέτι αλά Γαλλικά», «Ψάρι στα χείλη», «Έχω θέμα».
 
  
«Κωδικός Σπασίμπα Ντα»
 
5. Ποια είναι η γνώμη σου για τις θεατρικές παραγωγές της Θεσσαλονίκης;
Κάθε χρόνο βγαίνουν καλές παραγωγές. Το παλεύουμε γενικώς. Όσοι μπορούμε, όσο μπορούμε και για όσο μας το επιτρέπουν.
 
6. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με τον κορονοϊό; Σε φοβίζει ως προς την προσέλευση του κόσμου στην παράσταση;
Το πρόβλημα είναι η ψυχολογία του θεατή και ο φόβος που έχει προκληθεί. Ανοίγουμε τα θέατρα με δυσμενείς όρους και συνθήκες. Σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι στιγμής πάντως, τις λίγες θέσεις που μας επιτρέπουν οι περιορισμοί θα τις γεμίσουμε.
 
7. Πώς αντιδράς σε μία ενδεχόμενη αρνητική κριτική; Σε επηρεάζει;
Πάει πέρασε αυτή η εποχή. Ελάχιστα πράγματα με επηρεάζουν πλέον. Ωστόσο, έχω μάθει να ακούω και να διαβάζω. Μετά επεξεργάζομαι τα πάντα και προσπαθώ να εντοπίσω αν κάπου κρύβεται κάποια αλήθεια.
 
  
«Σουτζούκ Λουκούμ»
 
8. Εκτός από το θέατρο έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Μίλησε μου για αυτήν την εμπειρία. Εντάσσεις στοιχεία από εκείνη τη εμπειρία στα έργα σου;
Επαγγελματικά δούλεψα συνολικά 17 χρόνια. Είναι αυτό που σπούδασα, αυτό που ήθελα. Περνώντας τα χρόνια άρχισα να ζητώ ανανέωση στη γραφή μου κι έβλεπα πως από μέσα μου έβγαινε ένας…ευθυμογράφος. Με σκότωνε η αναζήτηση ή ανάγνωση της είδησης. Ήθελα σχολιασμό, σάτιρα. Κι έτσι φτάσαμε εδώ. Στα έργα μου έχω πολύ από τη δημοσιογραφία. Από τη γραφή μου μέχρι την έρευνα που κάνω για να αποδώσω ένα θέμα. Τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.
 
9. Μου δίνεις την ευκαιρία να σχολιάσω, πως πέρα από το θέατρο, έντονη είναι και η συμμετοχή σου στον κινηματογράφο με ορισμένες ταινίες. Αλλάζουν οι απαιτήσεις ως προς τον τρόπο της προετοιμασίας μίας κινηματογραφικής ταινίας σε σχέση με μία θεατρική παράσταση;
Βεβαίως. Ο κινηματογράφος είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη υπόθεση. Αν θες και πιο δαπανηρή. Ο κινηματογράφος θέλει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και λιγότερο χρόνο προβών, το θέατρο θέλει λιγότερο χρόνο προετοιμασίας και περισσότερο χρόνο προβών.
.
«Πολιορκία»
 
 
10. Ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης. Πως θα ιεραρχούσες αυτές τις ιδιότητες και γιατί;
Ηθοποιός σημαίνει έκφραση των συναισθημάτων και του σώματος. Σεναριογράφος σημαίνει έκφραση του νου και της σκέψης. Σκηνοθέτης σημαίνει φαντασία και συντονισμός. Όλα είναι ρόλοι για μένα και τα απολαμβάνω εξίσου.
 
 
11. Είσαι ενεργός στη θεατρική παραγωγή της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας αρκετές πρωτογενείς παραστάσεις. Είναι μία συνειδητή επιλογή; Θα ήθελες στο μέλλον να διασκευάσεις κάποιο θεατρικό κείμενο;
Οσονούπω έρχονται και οι διασκευές. Μετά από έναν συγγραφικό οίστρο 14 θεατρικών έργων, έρχονται και κάποιες επιλεγμένες διασκευές.
 
12. Η παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης της ομάδας Άρατος είναι εμφανής, με όλο και περισσότερο κόσμο να την γνωρίζει και να την στηρίζει. Μίλησέ μας για αυτήν. Πόσο δύσκολο είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα;
Η ομάδα Άρατος έχει σχεδόν 10 χρόνια ζωής. Έχει παίξει σε μεγάλα και μικρά θέατρα κι εδώ και 7 χρόνια έχει το δικό της σπίτι. Αριθμεί περισσότερους από 15 ηθοποιούς και δεκάδες μαθητές. Ο κόσμος την έχει αγαπήσει για δύο λόγους. Για την αυθεντικότητα και τη συνέπεια. Είμαστε οικογένεια. Σχεδόν, δεν μαλώνουμε ποτέ!!!
 
«Το ΣΕΞ αρχίζει στα 40»
 
13. Είναι συνειδητή επιλογή ενασχόληση στο θέατρο με το είδος της κωμωδίας; Θα ήθελες να ασχοληθείς και με το δράμα;
Με το δράμα ασχολούμαι! Από τη στιγμή που κάνουμε θέατρο ζούμε δραματικές στιγμές, για να κάνουμε κι ένα επίκαιρο αστείο. Έχω ασχοληθεί με το δράμα κι ασχολούμαι στα Τμήματα Υποκριτικής. Η κωμωδία είναι το είδος που με εκφράζει. Είτε γιατί μέσω αυτής περνάω καλύτερα τα μηνύματά μου είτε γιατί θέλω να κάνω τον κόσμο να γελάει.
 
14. Τι μπορεί να αποτελέσει για σένα πηγή έμπνευσης;
Τα πάντα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις. Και φυσικά η επικαιρότητα.
 
15. Πως αντιμετωπίζεις τον θεατρικό ανταγωνισμό σε μία πόλη, που όλο και περισσότερες θεατρικές ομάδες εμφανίζονται;
Μπορεί στο ξεκίνημά σου να αισθάνεσαι μια μορφή ανταγωνισμού, αλλά σήμερα αυτό που αισθάνομαι είναι η ανάγκη έκφρασης. Η πορεία μέσα στο χρόνο είναι αυτή που σε δικαιώνει. Κι αυτό έρχεται μέσα από το κοινό. Λογικό είναι να εμφανίζονται νέες ομάδες και νέα σχήματα καθώς βγαίνουν και νέοι ηθοποιοί. Χώρο έχει για όλους. Διάρκεια έχει για λίγους.
 
Βίντεο από την βράβευση του Βασίλη Τσικάρα με το βραβείο καλύτερου κειμένου της χρονιάς για το «Sorry λάθος κρεβάτι» στα 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης
 
16. Πες μου μια αστεία ή άβολη στιγμή, που είχες σε κάποια παράσταση.
Η κλασική σκηνή που έχω με τη Χριστίνα Λιόλιου και την Κική Σπύρου στο έργο της Χριστίνας «Δεν ξαναγυρίζω Άρτα». Η Κική με έχει φιλήσει βιαστικά στη… μύτη σχηματίζοντας με το κραγιόν της ένα μεγάλο Ο και ξαφνικά βγαίνει στη σκηνή η Χριστίνα και πεθαίνει στα γέλια με το κοινό να παραληρεί. Εγώ σκέφτομαι «τι έγινε ρε φίλε; Τι έπαθαν όλοι;». Κι αμέσως η Χριστίνα λέει στο κοινό «Τώρα τι να κάνω, πείτε μου». Πηγαίνει φέρνει ένα καθρέφτη και βλέπω μπροστά μου ένα toucan(παπαγάλος με έγχρωμο ράμφος)! Κάναμε 2-3 λεπτά για να συνέλθουμε εμείς και το κοινό! Υπάρχει κι ένα άλλο περιστατικό στο θέατρο της Έδεσσας. Παίζαμε το «Ψάρι στα χείλη» κι ο Νίκος Νικολαΐδης ακούμπησε κατά λάθος την πλάτη του σε ένα κουμπί κι άρχισε να πέφτει η αυλαία. Ξαφνικά όλοι οι ηθοποιοί τα έχασαν! Δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Εκεί να δείτε γέλιο μεταξύ τεχνικού και ηθοποιών. Πάνω κάτω και πλαγίως. Εγώ για εγκεφαλικό! Το κοινό βέβαια το διασκέδαζε!!! Άλλο να σας το λέω κι άλλο να το βλέπατε…
 
17. Εκτός από την ενασχόληση με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών, στο μέλλον με τι θα ήθελες να καταπιαστείς;
Ταινίες, παραστάσεις, παραγωγές, σενάρια, θεατρικά έργα, τμήματα υποκριτικής, μουσική, στίχοι. Δεν νομίζω να μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Διακοπές της προκοπής θα ήθελα να κάνω
 
18. Ποια είναι τα προσεχή επαγγελματικά σου σχέδια;
Προετοιμάζω τις θεατρικές μου παραγωγές για την περίοδο που διανύουμε και σιγά σιγά μπαίνω σε διαδικασία προπαραγωγής των κινηματογραφικών ταινιών που θέλω να γυρίσω μέσα στο 2021. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι τα τέλη του 2020. Δύσκολή και περίεργη περίοδος. Εύχομαι όλα να πάνε καλά για όλους!
 
Σε ευχαριστώ πολύ!

.
Δείτε και αυτό:
 
-k-  
.
AΡΑΤΟΣ
«ΆΔΕΙΑ ΠΙΑΤΑ 2» του Βασίλη Τσικάρα.
 
Ο Δημήτρης ή για τους φίλους του… Μήτσος, είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας, που βρίσκεται σε μια Ελληνική επαρχιακή πόλη. Μότο του είναι «όχι άδεια πιάτα» και γι’ αυτό το λόγο προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη. Η ταβέρνα του αποτελεί σημείο συνάντησης για φίλους, αναξιοπαθούντες και παράξενους χαρακτήρες. Μετά το lockdown λόγω του Κορωνιού προσπαθεί να επαναλειτουργήσει το μαγαζί του, έχοντας να αντιμετωπίσει όμως μια νέα πραγματικότητα.
 
Σκηνοθεσία Βασίλης Τσικάρας.
Ερμηνεύουν: Σοφία Αϊβάζογλου, Μαρία Βαγιωνά, Αναστασία Δημόκα, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Κωνσταντίνα Μυλωνά (διπλή διανομή), Αριστείδης Σιναπίδης, Νάντια Φαλέγκα.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Από Παρασκευή 23 Οκτώβριου. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30 (έως 08/11) 
.

Φωτογραφικό υλικό





Με ετικέτα: Βασίλης Τσικάρας

Αρθρογραφος

Γιώργος Μπαστουνάς
Γιώργος Μπαστουνάς

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νέες κυκλοφορίες | Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας |Τα λόγια του Τσιν.
Νέες κυκλοφορίες | Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας |Τα λόγια του Τσιν.
με 0 Σχόλια 1275 Views

Δεν ξέρω ακριβώς τι κάνει μια ταινία, βιβλίο η δίσκο αγαπημένο κάποιου. Ίσως η ταύτιση, ίσως το νόημα, η ροή, η χρονική στιγμή που αυτός ο κάποιος ασχολήθηκε με αυτό το κάτι, ίσως η ανάγκη Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο