Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα | Interview

3547 Views
Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα | Interview Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα | Interview

Οι συνεντεύξεις μας

.

Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς ενώ έχει ερμηνεύσει ως βαρύτονος σπουδαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου σε έργα όπως η Τόσκα, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Τραβιάτα, Φάουστ, Άμλετ, Φάλσταφ, Σιμόν Μποκκανέγκρα, Βότσεκ και πολλά άλλατόσο στην Ελλάδα όσο και στα μεγάλα θέατρα του εξωτερικού. Ωστόσο δε σταμάτησε μόνο στην ερμηνεία των έργων αλλά μπήκε και στη δημιουργία αυτών, με τη σύνθεση των μιούζικαλ Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός πρίγκιπας, των μπαλέτων On the Road, Labyrinth, των κύκλων τραγουδιών E.E.Cummings, Thomas Moore, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από τη γαλλική Ακαδημία Σαρλ Κρο ως «Καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών».

Μόλις μιλήσει κανείς μαζί του αντιλαμβάνεται αμέσως την ηρεμία και την πραότητα που εκπέμπει. Ακούραστος δεν παύει ποτέ να αναζητά νέες προκλήσεις και δρόμουςτόσο στην τέχνη του όσο και σε πτυχές της ανθρώπινης ζωής εκφράζοντας τον αγώνα του ανθρώπου προς την πνευματικότητα.

  
Ο λόγος για τον Έλληνα βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, γνωστό διεθνώς ως Tasis Christogiannis, που με αφορμή τη συμμετοχή του στο «Άξιον Εστί» στις 27/10 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μιλά αποκλειστικά στην «Κουλτουρόσουπα» και τη Μαρία Γρηγοριάδου.

«Στην όπερα.. ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται και μπορούμε να επικοινωνήσουμε βαθύτερα…»



  • Τι σημαίνει η Μουσική για εσάς; 
Η μουσική είναι τρόπος ύπαρξης, επικοινωνίας, έκφρασης, σχέσης μεταξύ των ανθρώπων. Σε ένα πλαίσιο ευρύτερο του λόγου ανοίγεται στο χώρο των αισθήσεων, των συναισθημάτων, του πνεύματος. Κινείται και διατρέχει όλες τις περιοχές της ανθρώπινης ζωής. Ενδεχομένως και της θεϊκής.

  • Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τραγουδιστή, ενός βαρύτονου; Έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις; Είναι πρωταθλητισμός η ενασχόληση με την κλασική μουσική ;
Είναι πρωταθλητισμός όχι με την έννοια ή το ζητούμενο της πρωτιάς. Η ενασχόληση σε επαγγελματικό επίπεδο ζητά και χρειάζεται καθημερινή άσκηση, σωματική, συναισθηματική, πνευματική, ψυχική. Χρειάζεται προσοχή στο πώς εκτίθεται κάποιος στις εξωτερικές συνθήκες του καιρού γιατί για παράδειγμα ένα κρύωμα για έναν τραγουδιστή είναι πολύ σημαντικότερη δυσκολία από ότι για έναν οδηγό. Το σώμα, η αναπνοή, χρειάζεται εξάσκηση για να αποδίδει, οι μύες επίσης. Είναι απαραίτητη η αποσαφήνιση της πρόθεσης για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ένας τραγουδιστής δεν είναι απλώς τραγουδιστής. Είναι ένα όργανο διαμέσου του οποίου περνά πολύ ισχυρή ενέργεια. Οφείλει λοιπόν να διατηρεί εαυτόν καθαρό και ικανό για αυτό στο μέτρο πάντα του δυνατού.

  • Όπερα, ένα απαιτητικότατο είδος μουσικού θεάτρου. Τι σας τράβηξε και σας συγκίνησε σ’ αυτό;
Τα έχει όλα! Μουσική, λόγο, θέατρο, χορό, κίνηση, ζωγραφική, αρχιτεκτονική τα συναντά κανείς σε μια σκηνή όπερας και ταυτόχρονα πέραν της αισθητικής συγκίνησης που αυτά προσφέρουν εμπεριέχει και κάτι το ιερό, το μυστικιστικό. Στην όπερα με τη χρήση της μουσικής ο χρόνος και χώρος διαστέλλονται και μπορούμε να επικοινωνήσουμε με βαθύτερα και υψηλότερα πεδία της ύπαρξης. Η εμπειρία στην όπερα έχει μεγαλύτερο μέγεθος από την καθημερινότητα.



  • Ποια είναι η γνώμη σας για την Όπερα, κλασική ή και σύγχρονη (όσο γράφονται τέτοια έργα) στην Ελλάδα;
Παρότι η όπερα γεννήθηκε ως προσπάθεια αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, στην Ελλάδα έφτασε ως αντιδάνειο από τη δυτική Ευρώπη τον 19ο αιώνα ενώ ο τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων αυτού του τόπου είχε αναπτυχθεί σε διαφορετικούς δρόμους και τρόπους. Παρόλα αυτά συγκίνησε και συγκινεί διότι αγγίζει με έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο τις ψυχές των ανθρώπων. Σήμερα η κοινωνία και η ζωή μας είναι πολύ διαφορετική και η όπερα είναι μια γλώσσα περασμένων εποχών για αυτό και τα κυριότερα έργα της είναι των προηγούμενων αιώνων. Παραμένει πάντα ένα ανοικτό πεδίο δημιουργίας αλλά με μικρότερη δυνατότητα αποδοχής. Αφορά πολύ λιγότερους ανθρώπους σήμερα αλλά ευτυχώς τους αφορά ακόμα.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για την παραγωγή Πολιτισμού στη χώρα μας;
Αν με την φράση «παραγωγή πολιτισμού» εννοούμε την παραγωγή καλλιτεχνικών έργων, η χώρα μας είναι πλούσια σε αυτό με διακυμάνσεις βέβαια ποιοτικές. Έχουμε πλούτο παραγωγών και έργων με άλλα να είναι καλύτερα και άλλα λιγότερο καλά. Αν πολιτισμό εννοούμε την πρόταση ζωής ενός λαού και ενός τόπου, την πρόταση κοινωνίας εκεί μάλλον υστερούμε. Χωρίς να έχει χαθεί κάθε ελπίδα οι προτάσεις είναι κυρίως ατομικές και λιγότερο κοινωνικές. Είναι προτάσεις ατόμων και όχι κοινωνίας ατόμων. Είναι μεμονωμένες προτάσεις σχέσης και λιγότερο βιωμένη στο σύνολο της κοινωνίας εμπειρία σχέσης.
 
  • Έχετε ταξιδέψει κι εργαστεί στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, όμως το κέντρο σας είναι πάντα η Ελλάδα; Τι σας κρατάει στην Ελλάδα, τι σας συγκινεί στη χώρα;
Εδώ γεννήθηκα, εδώ έμαθα να μιλάω. Είναι η γλώσσα μου και η μουσική της, ο τόπος μου και οι μουσική του και οι άνθρωποι που αγαπώ και η μουσική τους. Εδώ είναι η εκκλησία μου και η μουσική της, εδώ είναι η θάλασσα μου και η γη μου και οι μουσικές τους. Ακόμα και αν κάποιες φορές με πληγώνει, με πονάει, με αδικεί, με στενοχωρεί, με θλίβει, η σχέση μας είναι ζωντανή.

  • Έχετε συναντήσει και συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς. Τι κρατάτε από τον καθένα τους;
Την τιμή και την ευλογία να τους γνωρίσω από κοντά, να σχετιστώ βαθιά με κάποιους, την χαρά να τραγουδήσω τη μουσική τους, να μάθω δίπλα τους, να συγκινηθώ μαζί τους, με δυο λόγια να συνυπάρξουμε. Άλλος υπήρξε πληθωρικός, άλλος γοητευτικός, άλλος δύστροπος, άλλος επηρμένος, άλλος νάρκισσος, άλλος ευγενής, άλλος μειλίχιος, όλοι μοναδικοί όμως και πολύ συναρπαστικοί.


  • Ασχολείστε ταυτόχρονα και με τη σύνθεση. Μιλήστε  μας γι’ αυτό το βήμα σας. Πώς από την εκτέλεση θέλατε να εκφραστείτε μέσω της δημιουργίας ;
Δεν ασχολούμαι στον βαθμό που το κάνω με το τραγούδι. Ήταν και είναι ένας ακόμα τρόπος επικοινωνίας και σχέσης μέσω της μουσικής. Κάποιος ζητά ένα κομμάτι ή μουσική για ένα έργο και τότε πολύ ήσυχα  και απλά κάθομαι στο πιάνο ή στο γραφείο και γράφω… Ούτως ή άλλως ο Δημιουργός είναι Άλλος, ο συνθέτης από κάπου τα ακούει, τα προσλαμβάνει, τα καταγράφει και τα συνθέτει, δεν τα δημιουργεί.

  • Ποια είναι η σχέση σας  με τα κείμενα, την ποίηση, τη λογοτεχνία; Τι απολαμβάνετε να διαβάζετε συνήθως;
Εν αρχή ην ο Λόγος λέει ο ευαγγελιστής και το ίδιο ισχύει και για τον τραγουδιστή. Το κείμενο είναι η αρχή και η βάση της τραγουδιστικής έκφρασης. Το ίδιο η ποίηση και η λογοτεχνία. Περισσότερο προσωπική σχέση αισθάνομαι με τον Ελύτη, τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τους Έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους, την Αγία Γραφή τους Πατέρες της Εκκλησίας, τους σύγχρονους στοχαστές όπως ο Γιανναράς, τους Γάλλους κλασικούς όπως ο Μολιέρος, ο Βολταίρος, ο Ουγκώ καθώς και τους μεγάλους Ρώσους Ντοστογέφσκι και Τολστόι και πολλούς ακόμα σε έναν μακρύ κατάλογο.



  • «Άξιον Εστί», Ελύτης και Θεοδωράκης, ποίηση και μουσική. Τι είναι αυτό που αγγίζει γενιές και γενιές σ’ αυτό το έργο;
Η μεγαλοφυΐα των δύο αυτών μεγάλων, πολύ μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών που μιλά για πολύ βαθιά έως και άρρητα πεδία της ζωής με μια αμεσότητα σάρκινη που σε αρπάζει από την πρώτη συλλαβή και από την πρώτη νότα. Η μοναδική σύλληψη του Θεοδωράκη να συνενώσει κλασική και λαϊκή μουσική και ορχήστρα και να συγκινεί σε πολλαπλά πεδία τον ακροατή με την ιδιοφυή χρήση του Λόγου που αποτύπωσε και φανέρωσε ο μέγας Ελύτης.

  • Πως νιώθετε που θα παρουσιάσετε το «Άξιον εστί» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μαζί με την ΚΟΘ, τη Μικτή Χορωδία και τον Κώστα Μακεδόνα μουσικούς συνοδοιπόρους; 
Πολύ μεγάλη χαρά, συγκίνηση, ευτυχία. Έχουμε όλοι ξαναβρεθεί και κάθε μας συνάντηση είναι απόδειξη ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται με ειλικρίνεια και σεβασμό του άλλου στη σχέση τότε η εμπειρία είναι αποκαλυπτική για όλους.

  • Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Συνεχίζω να τραγουδάω είτε στην όπερα με Φάλσταφ στην Λυρική Σκηνή και στη Γαλλία, με Βέρθερο στην Ουγγαρία είτε σε συναυλίες με Καλομοίρη και Λιλιπούπολη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με οπερέτα τον Βαφτιστικό στο Θέατρο Ολύμπια, είτε μελετώντας βυζαντινή μουσική και ψέλνοντας στην εκκλησία, ενώ παράλληλα παρακολουθώ και το δεύτερο έτος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και πάει λέγοντας…
.
Σας ευχαριστώ πολύ!
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τις Τέχνες και κυρίως τη μουσική ενώ μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Έχοντας ασχοληθεί με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μια πρόσφατη αγάπη που ανακάλυψα είναι τα εικαστικά και η ιερή στιγμή που πρέπει να αποκωδικοποιήσεις την επικοινωνία σου με ένα έργο τέχνης. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου τόσο για τη μουσική όσο και για την τέχνη, πώς μπορούμε να τις βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να σας παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες, παραστάσεις, δρώμενα ή και εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.Emailεπικοινωνίας: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2194 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο