
Το φετινό καλοκαίρι της ανήκει καθώς αναμετριέται με ένα μύθο της υποκριτικής, την Μήδεια του Ευριπίδη.
Και είναι ένας ρόλος διαμάντι, ένας ρόλος πρό(σ)κληση για κάθε καλλιτέχνιδα που της δίδεται η μεγάλη ευκαιρία να καταδυθεί σε αυτή την θρυλική προσωπικότητα της παγκόσμιας δραματουργίας. Και της πάει γάντι, όπως και οι περισσότεροι που έχει υποδυθεί στο παρελθόν δημιουργώντας μια τόσο σημαντική και ζηλευτή καριέρα για μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς μας, αναμφισβήτητα.

Στη Μήδεια ο έρωτας ανατρέπει τη λογική, μεταμορφώνει τους ανθρώπους, πολιορκεί ακόμη και τις πιο ιερές σχέσεις όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά της. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην επιτρέψει στην εξουσία να τα δολοφονήσει. Γι΄ αυτό ο Ευριπίδης –παρά την αποτρόπαια πράξη της - στο τέλος, αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει….

Με αυτό το σκεπτικό η νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα φέρνει κοντά μας μια παράσταση που γνωρίζει μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και προσωπικά δεν έχω κρύψει ποτέ την μεγάλη συμπάθεια και εκτίμηση που έχω προς το πρόσωπό της και τον θαυμασμό για τις καλλιτεχνικές της επιλογές όλα αυτά τα χρόνια.
Η σπουδαία Αθηνά Μαξίμου μιλά στον Γιάννη Τσιρόγλου για την «Μήδεια» ζωντανά στην Κουλτουρόσουπα.
Και για μη χαθείτε στη μετάφραση της ηχογράφησης:
-Πάντα πίστευα πως είσαι μια ηθοποιός για τα δύσκολα, εννοώ τους μεγάλους ρόλους σταθμούς στην καριέρα κάθε ηθοποιού, και ιδού η Μήδεια (από την έναρξη)
-....πρεμιέρα, πρώτες εντυπώσεις κοινού, φίλων αλλά και εσάς των ίδιων; (στο 02:31)
-Γιατί λοιπόν Μήδεια και όχι Ηλέκτρα ή Ελένη... (στο 04:01)
-Σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα της Μήδειας και ερμηνεύοντας την, πόσο την κατανοείς, αν δικαιολογείς τις πράξεις της και εντέλει κατά πόσο την συμπαθείς; (στο 05:25)
-Δεν τίθεται θέμα πως.. πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της παιδοκτονίας. Με και χωρίς παραλλαγές το συναντάμε δυστυχώς και σήμερα (στο 09:13)
-Προγενέστερες και μεταγενέστερες εκδοχές του μύθου τονίζουν εμφατικά τον χαρακτήρα της Μήδειας ως βάρβαρης μάγισσας... (στο 10:30)
-Παρακολουθώντας όλα τα ανεβάσματα τα συναισθήματά έναντι της Μήδειας είναι ένα εκκρεμές τον ἔλεον και τον φόβον! (στο 12:17)
-Δικαιολογείς την ανήθικη συμπεριφορά του Ιάσονα έναντι των θείων νόμων (στο 13:50)
-Ο χορός δηλώνει «δεμένος» με τα πάθη του οίκου της Μήδειας; (στο 14:58)
-Ο χορός δηλώνει «δεμένος» με τα πάθη του οίκου της Μήδειας; (στο 14:58)
-Υπάρχει νίκη της Μήδειας; (στο 16:00)
-Δυο λόγια για τους συντελεστές (στο 17:30)
-και 6 γρήγορες ερωτήσεις-απαντήσεις (στο 20:54)
-Ποια είναι η πιο σημαντική αξία που σε έχει διδάξει η ενασχόλησή σου με το θέατρο;
-Αθηνά, με ποια προσωπικότητα που έχεις έρθει σε επαφή ξεχωρίζεις έως σήμερα;
-και ποιος άνθρωπος σε καθόρισε στη ζωή σου;
-και ποιο τα πιο επώδυνο γεγονός που κλήθηκες να διαχειριστείς ποτέ;
-Αθηνά τι αγάπησες περισσότερο στον Αιμίλιο Χειλάκη;

-k-
-ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
«Μήδεια» του Ευριπίδη.

Στη Μήδεια ο έρωτας ανατρέπει τη λογική, μεταμορφώνει τους ανθρώπους, πολιορκεί ακόμη και τις πιο ιερές σχέσεις όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά της. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην επιτρέψει στην εξουσία να τα δολοφονήσει. Γι΄ αυτό ο Ευριπίδης –παρά την αποτρόπαια πράξη της- στο τέλος, αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει.
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας.
Ερμηνεύουν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Αναστάσης Ροϊλός, Γιώτα Νέγκα Μυρτώ Αλικάκη κά.
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 21:30
.
Δείτε & αυτά: