H Άννα Μυκωνίου μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Απεχθανόμαστε τον ελιτισμό, σεβόμαστε τις μειοψηφίες στην τέχνη» | Interview

11737 Views
H Άννα Μυκωνίου μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Απεχθανόμαστε τον ελιτισμό, σεβόμαστε τις μειοψηφίες στην τέχνη» | Interview H Άννα Μυκωνίου μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Απεχθανόμαστε τον ελιτισμό, σεβόμαστε τις μειοψηφίες στην τέχνη» | Interview

Οι συνεντεύξεις μας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV Sorbonne), πάνω στο σύγχρονο θεατρικό κείμενο και τη λογοτεχνία. Η διδακτορική διατριβή της, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, είχε ως θέμα την σύγχρονη ποίηση του 20ου αιώνα. Από το 1991, ασχολήθηκε στην διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης Ebipe S.A που εδρεύει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Η εταιρία δραστηριοποιείται στον χώρο των εξειδικευμένων προϊόντων πολυαιθυλενίου και έχει επιτυχημένη, ανοδική πορεία μέχρι και σήμερα με εξαγωγικό ως επί το πλείστον προσανατολισμό. Παράλληλα στο διάστημα 1992-2015 δίδαξε Ελληνική, Παγκόσμια και Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος.

Το 2015 ανέλαβε το τιμόνι του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με βασικούς στόχους την οικονομική του εξυγίανση και την επαναδραστηριοποίηση του. Συνεχίζει έως και σήμερα, σαν Πρόεδρος και Καλλιτεχνική ∆ιευθύντρια ενώ το Κέντρο Πολιτισμού, εύρωστο πλέον, αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος στη Περιφέρεια. 

Έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τίτλο «Σουρεαλισμός και Ελύτης» και σημαντικό αριθμό μελετών και άρθρων πάνω στα σύγχρονα λογοτεχνικά κινήματα, την ποίηση και το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο. Έχει επιμεληθεί βραδιές ποίησης και μουσικής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Ανάμεσα σε αυτές, «20 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη» µε τον Κώστα Μακεδόνα το 2016, «Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη» µε τον Κώστα Πρατσινάκη το 2018, «Ο Ελύτης συναντά τον Ελυάρ» απαγγελία Ιουλίτα Ηλιοπούλου το 2019,«Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης» ποιητική βραδιά με την Έφη Σταμούλη το 2020, «Ο Καββαδίας μας ταξιδεύει» το 2021 με τον Γρηγόρη Βαλτινό απαγγελία και τους Χρήστο Θηβαίο και Ρίτα Αντωνοπούλου τραγούδι και το αφιέρωμα στους «Καταραμένους ποιητές» το 2022 στο Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης έχουν τη σφραγίδα της καθώς επιλέγονται και διοργανώνονται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της και την αμέριστη αγάπη της για τον πολιτισμό. Η Τέχνη για την ίδια, σε κάθε της μορφή, είναι ζωή, είναι μέρος της καθημερινότητάς της, της σκέψης της, της ίδιας της προσωπικότητάς της. Αποτελεί ιέρεια του πολιτισμού καθώς πορεύεται με την πεποίθηση της μοναδικότητας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της διατήρησης αλλά και της προώθηση του πολιτιστικού μας πλούτου σε κάθε γωνιά.
 


Συνέντευξη της Προέδρου και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννας Μυκωνίου στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα.
 
Ε.Π.: 5ος χρόνος Φεστιβάλ Επταπυργίου, πώς αισθάνεστε που για άλλη μια χρονιά διοργανώνετε και υλοποιείτε ένα από τους μεγαλύτερους θεσμούς πλέον της πόλης μας; Είναι και δικό σας δημιούργημα, δικός σας «παιδί»….
Πέντε χρόνια κύλησαν σαν νερό. Το 2019 όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε αυτό το Φεστιβάλ, με τον Θανάση Κολαλά και να θέτουμε τους καλλιτεχνικούς μας στόχους δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το κοινό της πόλης μας θα το αγκάλιαζε με τέτοια θέρμη. Γιατί στην ουσία δεν είναι ένα εμπορικό Φεστιβάλ το Φεστιβάλ Επταπυργίου,   δεν είναι ένας χώρος που φιλοξενείται ο πολιτισμός της διασκέδασης, χωρίς να θέλω καθόλου να τον υποτιμήσω.

Οραματιστήκαμε ένα Φεστιβάλ με εκδηλώσεις που θα στήνονται  καλλιτεχνικά από εμάς – δεν θα φιλοξενούνται ούτε  θα αγοράζονται ξένες παραγωγές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι θα έχουμε εμείς  τον καλλιτεχνικό έλεγχο. Οραματιστήκαμε ένα Φεστιβάλ με εκδηλώσεις που θα συνομιλούν με το μνημείο, που θα αξιοποιούν το καλλιτεχνικό δυναμικό μας, που θα έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και θα αγκαλιάζουν μοντέρνες πρωτοποριακές προτάσεις.

Χαίρομαι κάθε χρόνο όταν μπαίνουμε στην τελική ευθεία, αλλά δεν σας κρύβω ότι απολαμβάνω περισσότερο την περίοδο της καλλιτεχνικής ζύμωσης, που κρατάει πολλούς μήνες και τέλος την γέννα, όταν πια οι παραγωγές είναι έτοιμες να παρουσιαστούν στο κοινό μας.

Ε.Π.: Κάνοντας μια αποτίμηση των προηγούμενων ετών, πώς θα αξιολογούσατε τις εκδηλώσεις που έγιναν; Υπήρχαν πράγματα που δούλεψαν και άλλα που παρουσίασαν δυσκολίες; Με βάση αυτή την οπτική έγιναν κάποιες αλλαγές στη φετινή διοργάνωση;
Εγώ και ο Θανάσης είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του Φεστιβάλ. Όταν επιστρέφουμε αρχές Σεπτέμβριου και αφού έχει κατακάτσει ο θόρυβος και η δημοσιότητα παίρνουμε κάθε μια εκδήλωση ξεχωριστά και κάνουμε μια αυστηρή αποτίμηση. Κρατάει μέρες αυτό. Και τα καταγράφουμε όλα. Αυτά που μας δικαίωσαν, μας συγκίνησαν ή μας απογοήτεψαν. Συζητάμε τι πήγε λάθος και εντοπίζουμε την αιτία. Αυτός ο απολογισμός μας βοηθάει να βελτιώνουμε μικρά ή μεγάλα λάθη διοργανωτικά αλλά και καλλιτεχνικά. Πάντα υπάρχουν πράγματα να βελτιώσεις. Γινόμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές συνεργατών, κάνουμε πιο σαφή τα όρια μας, είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί στις πρόβες, μιλάμε πολύ με τους συνεργάτες μας και εξηγούμε που πρέπει να πάει κάθε παραγωγή.

Στον περσινό απολογισμό, για να μιλήσω με παραδείγματα, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ανηφορίζουν παιδιά στο Φεστιβάλ και ξεκίνησε μια δημιουργική συζήτηση ώστε να εντάξουμε εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια. Επίσης, φέτος από 7 μειώσαμε τις παραγωγές σε 6, για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.Ε.Π.: Ας επιστρέψουμε στο φετινό, 5ο Φεστιβάλ Επταπυργίου, τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε;
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει φέτος 6 παραγωγές, όλες στημένες από το Κέντρο Πολιτισμού.
Ξεκινάμε 21, 22 & 23 με την όπερα για παιδιά και νέους «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίστηκε με την σκέψη να κάνουμε άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους. Τα προσκαλούμε λοιπόν, μέσα από δύο παραγωγές, - να γνωρίσουν το μνημείο του Επταπυργίου και να δημιουργήσουν και αυτά μνήμες στην γοητευτική αυλή του. Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 28 & 29 Ιουλίου οι αναμενόμενες πιά βραδιές ποίησης και μουσικής, σε κείμενα -λογοτεχνική μελέτη δική μου. «Οδυσσέας Ελύτης-Με φως ελληνικό». Μια παράσταση λόγου και μουσικής που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα, της Μαρίας Κωστράκη και τις απαγγελίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

3 & 4 Ιουλίου θα «JAZZάρουμε» με μια μπάντα σαξοφώνων και τον Θοδωρή Μαραντίνη, την Ευρυδίκη και τον Μύρωνα Στρατή σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα όλο εκπλήξεις. Με τις δυο αυτές βραδιές ευελπιστούμε να ανηφορίσουν και οι έφηβοι στο Επταπύργιο, σε ένα πάρτι για όλες τις ηλικίες.
.
7 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα “Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Κώστα Ματσίγκο” που υποδέχεται 8 εξαιρετικούς ερμηνευτές σε μια ατμοσφαιρική βραδιά : Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Πρατσινάκης, Έφη Ναβροζίδου, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Νάνα Μπινοπούλου, Μαρίνα Ματσίγκου

11 & 12 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα «ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ», μια μεγάλη συναυλία με ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο της μεγάλης καριέρας της. Εκτός από τη Μαρία Φαραντούρη συμμετέχει και η Εύη Σιαμαντά.

Το Φεστιβάλ μας ολοκληρώνεται 18 & 19 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη που ανηφορίζει στο Επταπύργιο με μια Συμφωνική ορχήστρα, την Jovenata ensemble, το λαϊκό σχήμα «Πριγκηπέσσα» και μια ροκ μπάντα καθώς και δυο χορωδίες. 100 και πλέον καλλιτέχνες σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που τιμά την 40χρονη πορεία του αγαπημένου Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Απεχθανόμαστε τον ελιτισμό,  σε κάθε του μορφή, αλλά σεβόμαστε τις μειοψηφίες στην τέχνη.
.
Ε.Π.: Πώς επιλέγονται οι δράσεις και οι συμμετοχές; Υπάρχουν κριτήρια και αν ναι ποια είναι αυτά;Ποιες είναι οι δικές σας βασικές πεποιθήσεις στην διαδικασία της επιλογής;
Να μια πραγματικά ωραία αλλά δύσκολη ερώτηση. Πως μπορείς να περιγράψεις, με απλά λόγια, τα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής, όταν αυτά ζυμώνονται και επηρεάζονται από  πεποιθήσεις, από την προσωπική μας αισθητική,  ακόμη και το ένστικτο. Ξεκινάω λοιπόν να μοιράζομαι μαζί σας σκέψεις.
Αφετηρία μας είναι οι εκδηλώσεις να συνομιλούν με την αισθητική του μνημείου, όπως ήδη σας είπα. Σημαντικό επίσης  για μας είναι να παρουσιάζονται δρώμενα που λείπουν από την πόλη μας: Όπερα, Βραδιές ποίησης και μουσικής, μεγάλα συμφωνικά έργα με σημαντικούς σολίστες, αφιερώματα σε καλλιτέχνες με πολυπληθή σχήματα και χορωδίες. Μεγάλες παραγωγές.

Δεν είναι πεποίθηση μας, ούτε επιδίωξη μας αυτό που παρουσιάζουμε να αρέσει απαραίτητα σε όλους. Αγαπούμε τις γεμάτες αίθουσες αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις και υποχωρήσεις.

Απεχθανόμαστε τον ελιτισμό, σε κάθε του μορφή, αλλά σεβόμαστε τις μειοψηφίες στην τέχνη. Άλλωστε όλα από αυτές ξεκινούν.

Είμαστε αντίθετοι με κάθε αποκλεισμό στην καλλιτεχνική έκφραση αλλά μένουμε προσηλωμένοι στην ποιότητα του αποτελέσματος, με κάθε κόστος. Προωθούμε τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε διαφορετικά είδη καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς πιστεύουμε ότι αυτή δεν πρέπει να φυλακίζεται σε κατηγοριοποιήσεις και στεγανά.

Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή κοινότητα καλλιτεχνικής δημιουργίας όπου ιδέες και προτάσεις πρέπει να ταξιδεύουν στο χώρο και τον χρόνο. Αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να αναδείξουμε το δυναμικό και τον δυναμισμό του τόπου και του χώρου που είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε. Είναι σημαντικό να δίνουμε βήμα στους καλλιτέχνες μας να δημιουργήσουν και να βιοποριστούν. Παρακολουθούμε όλο το χρόνο σχήματα, χορωδίες, νέες ορχήστρες και αξιοποιούμε  τις ωριμότερες από αυτές.

Προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στον νεωτερικό, συχνά στο ανατρεπτικό. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η τέχνη προχωρά με ανατροπές. Την ίδια στιγμή όμως καλούμαστε να διαφυλάξουμε την παράδοση, από την παροδικότητα του εφήμερου και της μόδας. Αν όλα αυτά σας φαίνονται ακατόρθωτα, ίσως και να είναι, θα πω εγώ, αλλά αξίζει να προσπαθείς και να παλεύεις για να υλοποιήσεις, όσα μπορείς.Ε.Π.: Πώς αποφασίσατε την αξιοποίηση του Επταπυργίου και δεν επιλέξατε κάποιο άλλο χώρο;
Αποτελεί ένα μνημείο, με εξαιρετική αισθητική και μοναδική ακουστική, στο ωραιότερο σημείο της πόλης μας. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά το Επταπύργιο. Και αυτός ο έρωτας,  βοήθησε να λυθούν όλα τα ανυπέρβλητα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχή και που δεν θέλω ούτε να τα θυμάμαι.

«Θα ήθελα στο μέλλον το Φεστιβάλ  να έχει οικονομικά τη δύναμη να παρουσιάζει  ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές».
 
Ε.Π.: Πού θέλετε να φτάσει ο θεσμός του φεστιβάλ; Πώς οραματίζεστε το μέλλον του ΚΕΠΟ;
Το  Φεστιβάλ Επταπυργίου ονειρεύομαι να το δω να ισχυροποιείται κάθε χρόνο. Θα ήθελα να μεγαλώσει σε διάρκεια και να παρουσιάζει δρώμενα και τον Σεπτέμβριο, που είναι ένας γλυκός μήνας για την πόλη μας. Θα ήθελα στο μέλλον να έχει οικονομικά τη δύναμη να παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές. Δεν θέλω να φανεί σαν επαρχιωτισμός αλλά ζηλεύω τις παραγωγές των Αθηνών. Θα ήθελα και εμείς να φτάσουμε κάποια στιγμή να προσφέρουμε αυτό το επίπεδο στην πόλη μας. Της το οφείλουμε. Θα ήθελα να μπορέσει, κάποια στιγμή, το Φεστιβάλ να συμπεριλάβει στον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό χορό αλλά και  μιούζικαλ, γιατί και αυτά τα δυο είδη λείπουν από την Βόρειο Ελλάδα και είναι και τα δύο πανάκριβα, για τοδικό μας προϋπολογισμό.

Έναν άλλο στόχο που θέτω και που επιτυγχάνεται πιο εύκολα- και θα το επιδιώξουμε από φέτος- είναι να ταξιδεύουν οι δικές μας παραγωγές σε άλλα Φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την εξωστρέφεια την οφείλουμε στους καλλιτέχνες μας.

Το ΚΕΠΟ φιλοδοξώ να διατηρήσει την ανοδική του πορεία, να συνεχίσει να συνεργάζεται αρμονικά με τους φορείς της πόλης, γιατί τα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα δημιουργούνται με ισχυρές συνεργασίες. Και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρει να δημιουργήσει αντίστοιχους θεσμούς με το Φεστιβάλ Επταπυργίου και σε άλλα σημεία της Περιφέρειας μας.Ε.Π.: Πώς θα χαρακτηρίζατε πολιτιστικά τη Θεσσαλονίκη; Το κοινό της…
Πιστεύω ότι πολιτιστικά στη Θεσσαλονίκη έχουν ακόμη πάρα πολλά να γίνουν. Χρειαζόμαστε υποδομές – θέατρα, μουσικές σκηνές, Όπερα με σημαντικό προϋπολογισμό ώστε να ανεβάζει 4 τουλάχιστον έργα τον χρόνο- Αντίθετα πιστεύω πολύ  στο  κοινό της πόλης μας. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ εκπαιδευμένο και απαιτητικό και εκτιμά την ποιότητα. 

Ε.Π.: Υπάρχει ικανοποιητική χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται;
Τα χρήματα για τον πολιτισμό δεν είναι ποτέ αρκετά. Έχουμε μάθει όμως να πορευόμαστε με τα χρήματα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό μας -επιχορήγηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- και σεβόμαστε το κάθε ευρώ. Ελπίζουμε πάντα σε επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο πολιτισμού και σε χορηγούς.

Ε.Π.: Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης για τον οποίο θα θέλατε να κάνετε κάποιο αφιέρωμα;
Θα ήθελα να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Παπάζογλου. Μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του και του οφείλουμε μια μεγάλη συναυλία, με τη συμμετοχή των μουσικών και των φίλων του. Για να θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι αλλά και για να τον γνωρίσουν  οι νεότεροι

Ε.Π.: Έχετε συνδέσει το όνομά σας με μεγάλες και σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις, Πόσο σας βαραίνει αυτή η ευθύνη;
Είναι μεγάλη η ευθύνη και με αγχώνει πάρα πολύ. Ξέρω ότι ο κόσμος έχει πια,υψηλές προσδοκίες από τον προγραμματισμό μας και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι με σκληρή δουλειά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο.Ε.Π.: Στηρίζετε όμως και άλλες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη και μάλιστα είστε εκεί, δίνετε το παρόν, φαντάζομαι όταν ο χρόνος σας το επιτρέπει..
Μα, αγαπάω το θέατρο, τις συναυλίες, τα εικαστικά και θέλω αλλά και οφείλω να είμαι εκεί. Να δω κάποια καινούρια δουλειά της πόλης και να χειροκροτήσω το αποτέλεσμα, να γνωρίσω νέες φωνές, να ακούσω ορχήστρες και χορωδίες. Τα χρόνια που είμασταν φοιτητές με τον άνδρα μου στο Παρίσι κάναμε ατελείωτη οικονομία για να βγάλουμε όσα περισσότερα εισιτήρια μπορούσαμε το μήνα και να παρακολουθήσουμε μπαλέτο, Όπερα, συναυλίες. Θυμάμαι να περιμένουμε απέξω από την Όπερα, για τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Σήμερα, λόγω θέσης πια, έχω μια βαριά ατζέντα με εκδηλώσεις αλλά δεν την ακολουθώ γιατί πρέπει, αλλά γιατί θέλω. Εξάλλου έχω βγάλει το πρέπει από τη ζωή μου, εδώ και πολλά χρόνια:«..πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι» έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης και το ακολουθώ και αυτό με κάνει πολύ ευτυχισμένη!

Ε.Π.: Η επιτυχία όμως όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι συνυφασμένη με πολύ σκληρή δουλειά και με ατελείωτες ώρες προετοιμασίας… Έχει κάποιο κόστος όλο αυτό και ποιο είναι αυτό;
Έχει κόστος, όλες οι επιλογές μας έχουν κόστος. Αγαπώ, όμως πολύ αυτό που κάνω και νιώθω τυχερή που μου το ανέθεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Δεν το θεωρώ όμως «δουλειά», με την στενή έννοια του όρου. Πολλές φορές την εβδομάδα, η μέρα μου τελειώνει 12 το βράδυ. Σίγουρα εάν δεν είχα αναλάβει το Κέντρο Πολιτισμού ΠΚΜ να είχα πιο πολύ χρόνο για τον εαυτό μου. Δεν θα είχα όμως και όλη αυτή την δημιουργική ενασχόληση, που με γεμίζει ζωή. Όλα λοιπόν  είναι θέμα επιλογών. Ένα από τα μότο μου είναι ότι είμαστε οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ. Ευτυχώς όμως δεν νιώθω ότι αδικώ τους άλλους τους σημαντικούς ρόλους μου: μητέρα και σύζυγος. Τα παιδιά μου βρίσκομαι ηλικιακά σε μια καλή περίοδο που δεν χρειάζονται την καθημερινή φροντίδα μου. Έχω την τύχη να έχω ένα σύζυγο που αγαπά την Τέχνη και αν και απασχολείται σε άλλο χώρο-Καθηγητής Πανεπιστήμιου στα οικονομικά- καταλαβαίνει και με στηρίζει.

Ε.Π.: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες της Κουλτουρόσουπας;
Να συνεχίζουν να ενημερώνονται και να στηρίζουν τον πολιτισμό μας. Τους περιμένουμε φέτος στο Φεστιβάλ Επταπυργίου για να ομορφύνουμε τα καλοκαιρινά τους βράδια.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Παπαδανιήλ Ελπίδα
Παπαδανιήλ Ελπίδα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ροδολίβος Σερρών. Είμαι Λογοθεραπεύτρια - Ειδική Παιδαγωγός και ασκώ το επάγγελμα εδώ και 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Την τελευταία 10ετία ασχολούμαι με τη συγγραφή και την αρθρογραφία καθώς και τη δημοσιογραφία. Μεγάλη μου αγάπη το ραδιόφωνο. Οι εκπομπές μου είναι καλλιτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας στο email : elpidalog@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη