Συνέντευξη στην Ελπίδα Παπαδανιήλ

Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παίξει και σκηνοθετήσει στο Θέατρο (Αμόρε, Εθνικό,Φεστιβάλ Αθηνών). Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή από τη σειρά του Mega Channel «Εραστής δυτικών προαστίων», μαζί με τον Αλέξη Γεωργούλη. Με την εμφάνισή της στην ταινία «Ο Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Shooting Stars στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Στην ιδιωτική τηλεόραση έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στις σειρές Τρεις Ευχές, Περί Ανέμων και Υδάτων, Έρωτας όπως έρημος, Εραστής Δυτικών Προαστίων, Επτά Θανάσιμες Πεθερές, Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ, Οι Συμμαθητές και Σασμός στον Alpha.
Ταλαντούχα, με μια φυσική ευγένεια και σταθερή γλυκύτητα στη φωνή της, η Μαριλίτα Λαμπροπούλου μας μιλάει με αφορμή την παράσταση «Οιδίποδας Τύραννος», για την επιτυχία του «Σασμού», το θέατρο αλλά και την οικογένειά της.
Συνέντευξη στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα.

Ε.Π.: Να πούμε δυο λόγια για το έργο;
Μ.Λ.:Πρόκειται για τον Οιδίποδα Τύραννο, το κείμενο του Σοφοκλή, το εμβληματικό αυτό έργο της δραματουργίας. Αφορά λοιπόν μια δουλειά που θα ερμηνευτεί με ένα νέο τρόπο.
Ε.Π.: Όταν λέτε νέο τρόπο;
Μ.Λ.: Δεν αφορά παρέμβαση στο κείμενο ή μία πολύ ριζική μετατροπή. Μάλιστα δίνεται έμφαση στο λόγο αλλά και στο κείμενο. Οπότε δεν είναι μια «πειραγμένη» εκδοχή του Σοφόκλειου δράματος, ωστόσο ερμηνεύεται μέσα από το Χορό. Δηλαδή, δίνεται έμφαση στο τί είναι ο Χορός, στην ερμηνεία της έννοιας Χορός, και στη συνδιαλλαγή των ρόλων, των προσώπων του έργου με τους πολίτες του Χορού. Συγκεκριμένα τα πρόσωπα ξεπηδούν μέσα από το Χορό και ξανά γυρίζουν σε αυτόν. Ο Χορός φοράει μάσκα, η οποία έχει μια ειδική λειτουργία και χρήση αλλά και ειδική κινησιολογία.
Ε.Π.: Ιοκάστη, ένας ρόλος δυνατός… θα μας τη συστήσετε;
Μ.Λ.: Η Ιοκάστη είναι η σύζυγος του Οιδίποδα και μητέρα των παιδιών του. Είναι μια βασίλισσα που αγνοεί ότι είναι και μητέρα του Οιδίποδα. Η Ιοκάστη είναι ένα πρόσωπο θύμα της προσπάθειάς της, όπως και ο Οιδίποδας, να αποφύγει το πεπρωμένο που της αποκάλυψαν οι χρησμοί. Είναι ένα τραγικό πρόσωπο και με μεγάλη περιπέτεια στον χαρακτήρα της γιατί έχει μια τεράστια μεταστροφή.. είναι η πρώτη που μαθαίνει, που αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και αυτοκτονεί πριν ο Οιδίποδας μάθει και αυτός με τη σειρά του και οδηγηθεί στην πράξη που οδηγήθηκε. Έχει λοιπόν μια δραματική πορεία, μια μεταστροφή όπως είπαμε, γιατί για να αποφύγει τους χρησμούς κάνει αυτή την αποτρόπαια πράξη της εγκατάλειψης του παιδιού της να πεθάνει, στη συνέχεια αποστρέφεται με πάθος τους χρησμούς και τους μάντεις πιστεύοντας ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει και τελικά γίνεται και η ίδια θύμα, καθώς βλέπει ότι πραγματώθηκε ο χρησμός και με το χειρότερο τρόπο χάνει τα πάντα.

Ε.Π.: Έχει μια σχέση πάθους με τον Οιδίποδα…
Μ.Λ.: Αυτό είναι θέμα ερμηνείας. Σίγουρα δείχνει ότι έχει μια πολύ στενή σχέση μαζί του, τον θαυμάζει πολύ. Και ο Οιδίποδας όμως φαίνεται να την εκτιμάει πολύ. Έχουνε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ τους και στην παράσταση δίνεται έμφαση σε αυτό έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο τραγικό η αποκάλυψη ότι είναι η μητέρα του.
Ε.Π.: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και σήμερα διακρίνεται μια «τραγικότητα» στις σχέσεις μας, μια δυσκολία να προσεγγίσουμε και να αποδεχτούμε την αλήθεια μέσα στην καθημερινότητά μας;
Μ.Λ.: Νομίζω ότι είναι πολύ συχνό στους ανθρώπους.. Είναι διάφορα θέματα που θέτει το έργο.. ένα είναι οι σχέσεις μας με την αλήθεια, το αν θέλουμε να την αποκαλύψουμε ή όχι, εάν είμαστε διατεθειμένοι από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ακόμη και αν είναι εναντίον μας, να την αποδεχτούμε ή να εθελοτυφλούμε. Και είναι πολύ συχνό το να εθελοτυφλούμε.. Και από την άλλη είναι και το θέμα του πεπρωμένου που τίθεται. Υπάρχει το πεπρωμένο; Υπάρχει ελεύθερη βούληση; Είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται αλλά δεν απαντιούνται φυσικά…
Ε.Π.: «πέπρωται», πεπρωμένο, μοίρα….λέξεις έντονα φορτισμένες.. Πόσο πιστεύουμε σε αυτές σήμερα, σε μια σύγχρονη εποχή; Πόσο μας επηρεάζουν ή ακόμη και καθορίζουν τη ζωή μας; Ποια είναι η δική σας σχέση με το «πεπρωμένο» και την «αλήθεια»;
Μ.Λ.: Είμαι αρκετά αγνωστικίστρια στις φιλοσοφικές μου θέσεις. Δεν μπορώ να δώσω μία απάντηση στο αν υπάρχει ή όχι. Σίγουρα με έλκει μια ιδέα ενός ντετερμινισμού που τα πράγματα είναι αλυσιδωτά και το ένα φέρνει το άλλο, όμως δεν θα έλεγα ότι πιστεύω σε κάποια θεϊκή παρέμβαση.. Αυτό μου είναι αρκετά σκοτεινό σαν ιδέα, οπότε σίγουρα δεν είμαι φαταλίστρια, δεν πιστεύω στη μοιρολατρία. Ίσως, θα μπορούσε να υπάρχει… Για το μόνο που είμαι σίγουρη είναι ότι εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να το μάθουμε αυτό.
Ε.Π.: Υπάρχουν σήμερα Οιδίποδες έτοιμοι να ψάξουν και να αναδείξουν την αλήθεια προς χάριν του κοινωνικού συνόλου;
Μ.Λ.: Πραγματικά και εγώ το ίδιο ακριβώς αναρωτιέμαι… Όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν «Ποιοι γύρω μας θα μπορούσαν να μας θυμίσουν αυτά τα πρόσωπα;». Είναι δύσκολο…Είναι τόσο μυθικό αυτό που κάνει. Βέβαια είναι ένα πρόσωπο που έχει και αυτό ατέλειες, έκανε ένα φόνο πάνω στο θυμό του, δεν είναι ένα πρόσωπο τελείως άμεμπτο αλλά είναι ένας ήρωας, ένας τρομερός ήρωας που έχει τόση εμπιστοσύνη στη δύναμη του μυαλού του που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα. Είναι τόσο πεπεισμένος ότι μπορεί να βοηθήσει την πόλη του με κάθε τρόπο και ακόμη και όταν έχει καταλάβει ότι η αλήθεια είναι εναντίον του είναι διατεθειμένος να συνεχίσει μέχρι το τέλος και να μάθει όλη την αλήθεια. Στα δικά μου μάτια είναι πράγματι ένας ήρωας της αλήθειας και πραγματικά δεν ξέρω αυτό πού μπορούμε να το συναντήσουμε στις μέρες μας…

Ε.Π.: Κατά τη γνώμη σας τι είναι αυτό που κάνει το έργο του Σοφοκλή τόσο επίκαιρο;
Μ.Λ.:Είναι και όλα αυτά που είπαμε βέβαια. Είναι ένα έργο που έχει τα πάντα μέσα.. Μιλάει για τη μοίρα του ανθρώπου με ένα τρομερά σύγχρονο τρόπο, είναι ένα έργο που φέρει όλα τα αρχέγονα στοιχεία – τη μουσικότητα, το χορό- και ταυτόχρονα έχει όλες τις σύγχρονες αναζητήσεις. Έχει διαλογικά μέσα που νομίζεις ότι γράφτηκαν στην εποχή μας και ταυτόχρονα έχει ένα φοβερό μοντάζ ενός σύγχρονου θρίλερ.. Και συγχρόνως μέσα σε αυτό χωράει ασταμάτητα η ποίηση. Είναι ένα έργο που σε κάθε εποχή μπορεί να αναγνωστεί και να μιλήσει.
Ε.Π.: Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου όταν σας συναντάει; Σας μιλάνε ως Βασιλική ή Μαριλίτα;
Μ.Λ.: Και τα δύο… Πραγματικά ο «Σασμός» είναι μια μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιάζεσαι με το εύρος της απήχησης που έχει στον κόσμο.
Ε.Π.: Έχετε παίξει ποτέ κόντρα ρόλους και πώς αισθανθήκατε;
Μ.Λ.: Το «κόντρα» είναι σχετικό. Κάπως τους φέρνεις τους ρόλους σε πράγματα που σε αφορούν ακόμη και αν κάνεις κάτι που φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα σου και την προσωπικότητά σου. Τώρα να μου έχει τύχει κάτι τόσο «κόντρα» δεν μου έρχεται στο μυαλό… Σε κάθε ρόλο ψάχνω να βρω κάτι μέσα μου, ακόμη και αν είναι κρυφό και δεν φαίνεται στα στοιχεία του ρόλου και μετά ξεδιπλώνω το κουβάρι στα σημεία που δεν μου ταιριάζουνε.
Ε.Π.: Ανακαλύπτεται συνεχώς νέα κομμάτια του εαυτού σας δηλαδή..
Μ.Λ.: Ναι και αυτό είναι που με γοητεύει σε αυτή τη δουλειά γιατί μου αρέσει και θέλω συνεχώς να εξερευνώ και να μαθαίνω και αυτό προσπαθώ και μέσα από τους ρόλους.
Ε.Π.: Σκηνοθεσία – Υποκριτική, τι θα διαλέγατε και γιατί;
Μ.Λ.: Η σκηνοθεσία είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι μου, το οποίο ήρθε και πρώτο στην επαγγελματική μου πορεία. Ξεκίνησα πολύ νωρίς να σκηνοθετώ. Στα 25 μου χρόνια έκανα την πρώτη μου σκηνοθεσία στο Ιλίσια Στούντιο και ακολούθησε το θέατρο «Αμόρε». Με γεμίζει και την αγαπώ πολύ τη σκηνοθεσία αλλά δεν μου αρκεί γιατί στη φύση μου είναι και οι δύο πλευρές μου , και η υποκριτική και η σκηνοθεσία.
Ε.Π.: Δημήτρης Λάλος – «Σασμός» -Πώς είναι η συνεργασία σας; Ποιο είναι αυτό που σας εντυπωσιάζει στο Δημήτρη;
Μ.Λ.: Η συνεργασία μας με το Δημήτρη είναι υποδειγματική, είμαστε σε φοβερή επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ μας. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι το πόσο εξαιρετικός είναι σε αυτό που κάνει.
Ε.Π.: Γιάννης Στάνκογλου – Τι θα σχολιάζατε για τον Γιάννη;
Μ.Λ.: Ο Γιάννης είναι ένας χείμαρρος ενέργειας.. Πραγματικά έχει αστείρευτη ενέργεια, ακούραστος είναι αξιοθαύμαστο γιατί δεν το συναντάς συχνά αυτό.

Ε.Π.: Γιάννης Νταλιάνης – σύζυγος, πατέρας και συνάδελφος – ποιο είναι το πιο δυνατό του προσόν;
Μ.Λ.: Ο Γιάννης συνδυάζει παιδικότητα και σοφία συγχρόνως.. έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία.
Ε.Π.: Αλέξης Γεωργούλης… θα μας πείτε μια όμορφη ανάμνηση από τα γυρίσματα;
Μ.Λ.: Τον Αλέξη τον θυμάμαι πάντα με τη μηχανή του. Περάσαμε πολύ όμορφα στα γυρίσματα.. Δυστυχώς έχουμε χαθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουμε καμία επαφή..
Ε.Π.: Στην παράστασή σας είχατε μια αντικατάσταση, που έγινε με κάπως επεισοδιακό τρόπο και προέκυψε το θέμα της τηλεοπτικότητας του καλλιτέχνη.. Σήμερα, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή ενός ηθοποιού στη τηλεόραση και γιατί; Πόσο επηρεάζει η τηλεοπτικότητα ενός ηθοποιού την πορεία μιας παράστασης;
Μ.Λ.: Υπάρχουν παραστάσεις που μπορεί να στηριχθούν σε κάτι τέτοιο και παραστάσεις που δεν το λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψιν τους αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι το κοινό που πάει στο θέατρο δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που βλέπει τηλεόραση, δηλαδή το τηλεοπτικό κοινό δε θα πάει απαραιτήτως στο θέατρο. Το κοινό του θεάτρου πιστεύω ότι είναι αμιγώς θεατρόφιλο, θα δει και τηλεόραση αλλά επιλέγει περισσότερο το θέατρο. Επίσης η απόλαυση στο θέατρο έρχεται με κάτι ποιοτικό που θα δεις στη σκηνή και είναι αυτάρκες το θέατρο ως προς αυτό.
Ε.Π.: Πώς είναι η ζωή μιας καλλιτεχνικής οικογένειας;
Μ.Λ.: Εμάς είναι αρκετά απαιτητική η ζωή μας γιατί δεν έχουμε κάποια βοήθεια ως προς τα παιδιά και τα ωράριά τους. Οπότε συνεχώς προσπαθούμε να καλύπτονται οι δραστηριότητες όλων, πράγμα αρκετά δύσκολο, αλλά μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει..
Ε.Π.: Τα παιδιά σας σκέφτονται να ακολουθήσουν τα βήματά σας;
Μ.Λ.: Δεν έχουνε τέτοιες βλέψεις αν και είναι καλλιτεχνικά παιδιά και τους αρέσει η μουσική, ο χορός, το θέατρο.. Εμείς ως γονείς ενθαρρύνουμε την καλλιτεχνική του καλλιέργεια αλλά τους αποθαρρύνουμε στο να πάρουν εμάς ως παράδειγμα στο επάγγελμα που θα επιθυμήσουν. Προσπαθούμε να τους δώσουμε τις δεξιότητες και τα εργαλεία που θα τα κάνει να αποφασίσουν τα ίδια αυτό που πραγματικά τους ταιριάζει.
Ε.Π.: Πώς αντιδρούν με τις δικές σας επιτυχίες; Πώς νιώθουν όταν σας βλέπουν στην τηλεόραση;
Μ.Λ.: Νομίζω ότι τους αρέσει όλη αυτή η κατάσταση. Εμείς προσπαθούμε φυσικά αυτό να το μετριάζουμε όταν πάει να γίνει υπερβολικό αλλά από την άλλη θέλουμε να δούνε και ότι η δουλειά μας έχει θετικό αντίκτυπο και είναι ωραία. Γενικά προσπαθούμε να βρούμε μια μετρημένη ισορροπία.
Ε.Π.: Στη νέα σεζόν τι να περιμένουμε;
Μ.Λ.: Θα συνεχιστεί ο τρίτος κύκλος του «Σασμού» και θα έχω μια σκηνοθεσία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Eυχαριστώ.
.
-Τετάρτη 12 & Πέμπτη 13 Ιουλίου
Θέατρο Δάσους
Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.
.
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Ερμηνεύουν: Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Αμούτζας, Σίμος Κακάλας, Χρήστος Μαλάκης, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης.
.
Φωτογραφικό υλικό