Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με σπουδές στη Διεύθυνση σε Ελλάδα, Αγγλία και Ουγγαρία. Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Λυρική Σκηνή Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Όπερα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, τις Ορχήστρες του Κέμνιτς, Πράγας, Ουαλλίας, Άγκυρας, Βεστφαλίας, Ρουμανίας καθώς και με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών και το Ελληνικό Φεστιβάλ σε 25 Οπερατικές παραγωγές και 50 Ορατόρια. Εμφανίστηκε ως πιανίστα στη Νέα Υόρκη και Τορόντο σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου, εκπροσώπησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στην Βαρκελώνη και έχει ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα και την ΕΡΤ 3. Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία ενώ έχει διευθύνει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.
Για χρόνια διηύθυνε τις Χορωδίες Θερμαϊκός, Αποφοίτων Κολλεγίου Ανατόλια, Μουσικού Κολλεγίου, Νέου Ωδείου, Ωδείου Φ. Νάκας, North College και Κρατικού Ωδείου. Ως προσκεκλημένη Μαέστρος διηύθυνε τις Χορωδίες της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, της Ρόδου, της Σόφιας, Uppsala, του Χορωδιακού Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ και της Θερινής Ακαδημίας της Πράγας.
Διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης την οποία και ίδρυσε.
Διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης την οποία και ίδρυσε.
Με σκληρή δουλειά, δυναμισμό, αυστηρότητα και αφοσίωση έχει καταφέρει να κάνει τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης μια από τις καλύτερες, απαιτητικότερες και δημιουργικότερες χορωδίες στη χώρα.
Ο λόγος για τη Μαίρη Κωνσταντινίδου που με αφορμή τη συνεργασία της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου, μιλά για την προσωπικότητά της, για τη μουσική, για τον πολιτισμό, για την εποχή μετά τις καραντίνες και για τη Μικτή Χορωδία σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην “Κουλτουρόσουπα”.

1) Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Τι ρόλο είχε η μουσική μέσα στο σπίτι σας κατά την παιδική και νεανική σας ηλικία;
-Η Μουσική ήταν πάντα εκεί. Καντάδες, Οπερέτες, Συμφωνική Μουσική και η μεγάλη αγάπη των γονιών μου, η Όπερα. Από τριών ετών στο μπαλέτο και από έξι ετών στο Ωδείο. Με ακούσματα υψηλής αισθητικής από οκτώ ετών, κάθε καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ. Με τις άριες της μαμάς μου, εξαιρετική σοπράνο, και τον μπαμπά μου να ανεβάζει την πρώτη Όπερα στη Θεσσαλονίκη και τις εβδομαδιαίες συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας ,δύσκολα να ξεφύγει κανείς.
2) Έχω διαβάσει ότι ξεκινήσατε να σπουδάζετε στην ιατρική σχολή αλλά λίγο πριν το τέλος, τα παρατήσατε. Πώς προέκυψε αυτό, θέλατε από μικρή να γίνετε γιατρός, έχετε μετανιώσει ;
-Η Ιατρική ήταν μια παράλληλη μεγάλη αγάπη που ως ένα σημείο μπορούσε να συνυπάρξει με τη Μουσική, δεδομένου ότι και τα δύο χρειάζονται πολύ χρόνο μελέτης. Ήρθε η ώρα όμως που το καθ' ένα απαιτούσε αποκλειστικότητα, οπότε και η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία. Η μεγάλη συνάφεια όμως της δοτικότητας προς τον άνθρωπο αμφοτέρων ,ήταν αρκετή για να κερδίσει η μουσική ,πράγμα που ποτέ δε μετάνιωσα.
3) Έχετε κάνει μουσικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό , ξεκινώντας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κι έπειτα βγαίνοντας σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία και η Ουγγαρία , τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;
-Η επιθυμία και ανάγκη διεύρυνσης περαιτέρω δρόμων ερμηνείας, τρόπων προσέγγισης των έργων και τεχνικών εκτέλεσης.
4) Τι έχετε κρατήσει από την εμπειρία των σπουδών σας στο εξωτερικό;
-Τη συνέπεια στο χαρακτήρα των έργων και την οργάνωση της δομής τους, τον πλουραλισμό του ρεπερτορίου, τη διείσδυση στην αισθητική, την ελευθερία στην απόδοση.
5) Τι σας οδήγησε στη Διεύθυνση μουσικών συνόλων και πόσο μάλλον χορωδιών;
-Η ανάγκη να μοιράζομαι την μουσική δημιουργία και η βαθιά επιρροή από το τραγούδι, με το συναίσθημα και την ενέργεια που παράγει αυτό, τόσο μεμονωμένα όσο και ομαδικά .
6) Στο ενεργητικό σας υπάρχουν πολλές εμφανίσεις ως πιανίστα και ως μαέστρος. Ποια θέση αγαπάτε πιο πολύ, πού αισθάνεσθε πιο οικεία;
Το πιάνο είναι το όργανο με το οποίο μεγάλωσα άρα είναι μεγάλη η ταύτιση. Στη διεύθυνση υπάρχει μεγάλη ευθύνη, συλλογικότητα, εξάρτηση του ενός από τον άλλον και δραστηριοποιούνται άλλες μέθοδοι επικοινωνίας και σύγκλισης.

7) Έχετε διευθύνει χορωδίες εντός κι εκτός συνόρων, έχετε εντοπίσει διαφορές ως προς τον επαγγελματισμό, τον τρόπο προετοιμασίας, την ποιότητα των συμμετεχόντων μεταξύ τους;
-Παντού στον κόσμο υπάρχουν Χορωδίες με διαφορετικούς προσανατολισμούς, στόχους και επίπεδο, πράγμα θεμιτό. Η ύπαρξη όμως πολλών παραγωγών Όπερας και συναυλιών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για Χορωδίες επαγγελματικού επιπέδου, με καταρτισμένους μουσικά Χορωδούς και οικονομικές προδιαγραφές.
8) Έχετε ιδρύσει και διευθύνετε μέχρι και σήμερα τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, μια από τις καλύτερες χορωδίες στον ελλαδικό χώρο, με υψηλές προδιαγραφές, με συμμετοχές σε διάφορα πρότζεκτ, σε έργα κλασικά αλλά και σύγχρονα. Μιλήστε μας για αυτό το έργο σας. Πώς προέκυψε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζεται, πώς λειτουργεί ένα τόσο μεγάλο σχήμα με ένα μεγάλο εύρος φωνών, ηλικιών, εμπειριών;
-Προέκυψε από την ορμή και τα όνειρα της νεότητας και την αστείρευτη ενέργεια και αγάπη για τη Μουσική , ανθρώπων ικανών και με μεγάλη δοτικότητα στη Χορωδία. Η διατήρηση ενός μεγάλου συνόλου και μάλιστα ιδιωτικού, είναι πάντα δύσκολη .Τα έξοδα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία πολλά και πάγια. Πρόκειται για ένα συνεχή αγώνα που δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης. Όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος ,μια Χορωδία, που υπηρετεί τόσο διαφορετικά είδη και με συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες ,θα πρέπει να έχει όλη τη γκάμα των ηλικιών, ώστε να μπορεί να ελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Ο ήχος, η ποιότητα και ο όγκος της Χορωδίας διαμορφώνεται από τον Μαέστρο για τις εκάστοτε ανάγκες του έργου. Επί πλέον, η εμπειρία των παλαιότερων σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό των νεότερων είναι πάντα ένα πολύ καλό μίγμα.
9) Πώς είναι η Μαίρη Κωνσταντινίδου ως Μαέστρος στη Χορωδία; Τι τη διακρίνει; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η μαέστρος ενός τέτοιου συνόλου;
-Παρεξηγήσιμη και συχνά όχι η ίδια . Είναι μια διαδικασία συνθετική και προσπαθώ πάντα να ενεργοποιήσω ότι καλύτερο έχει ο καθένας μέσα του . Ένας ρόλος δοτικός αλλά ενίοτε και σκληρός ,με μόνιμη έννοια τη προστασία του συνόλου.
10) Τι πρέπει να διαθέτει κανείς για γίνει μέλος μιας Χορωδίας σαν τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης;
-Μουσικές γνώσεις και αντίληψη. Φωνή εύρωστη, εύπλαστη και εξελίξιμη. Συνέπεια, υπευθυνότητα, συλλογική συνείδηση, υπομονή, επιμονή, απορροφητικότητα, ευαισθησία, αφοσίωση, πρωτοβουλία ,θάρρος και τόλμη.
11) Πώς αντιδρά ο μουσικός καλλιτεχνικός χώρος απέναντι σε μια γυναίκα μαέστρο, μια γυναίκα ιδρύτρια ενός μεγάλου συνόλου, μια γυναίκα που οραματίζεται ένα έργο και προσπαθεί να το προωθήσει;
-Η γυναίκα είναι η πηγή ζωής του ανθρώπου, δε θα ήταν για την τέχνη και ό,τι άλλο δημιουργικό; Άβατο δεν υπάρχει πια εδώ και χρόνια...Όσοι σκέφτονται και λειτουργούν διαφορετικά θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μη βρεθούν εκτός κοινωνίας .
.png)
12) Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι χορωδίες στη χώρα μας, το πολυφωνικό τραγούδι ; Αν και φαίνεται να υπάρχουν πολλά σύνολα κι αξιόλογα σύνολα, δύσκολα θα δούμε να συμμετέχουν πολυφωνικά σύνολα σε σύγχρονες δουλειές δημιουργών , δε νομίζω ότι προωθούνται και τόσο, ενώ ο κόσμος τα έχει συνδέσει με την κλασική μουσική.
-Το μέλλον διαφαίνεται πολύ ελπιδοφόρο, με νέους, καταρτισμένους και έτοιμους να υπηρετήσουν την τέχνη τους. Πολύ καλή η δουλειά στις Μουσικές Σχολές και στα Πανεπιστήμια της χώρας .Οι προοπτικές θα είναι εξαιρετικές αν δημιουργηθούν θεσμοί και φορείς που θα απορροφήσουν το ανανεωμένο καλλιτεχνικό δυναμικό και θα δώσουν ευκαιρίες και στόχους.
13) Υπάρχει κάποια δουλειά που έχετε κάνει και σας έχει μείνει αξέχαστη, την ξεχωρίζεται και τη θυμάστε;
-Κάθε έργο, κάθε συνεργασία, κάθε παράσταση και συναυλία είναι και ένα νέο ταξίδι... Άλλοτε με φουρτούνα άλλοτε με νηνεμία. Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο ...
14) Πώς σας επηρέασε εσάς προσωπικά αλλά και τη λειτουργία της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης η περίοδος της καραντίνας;
-Όπως όλοι, στην αρχή ήταν ο αιφνιδιασμός, το άγνωστο ,το cut στη ζωή μας που δε θα κάναμε ποτέ. Κράτησε πολύ όμως και οι συνέπειες μεγεθύνθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Ο χρόνος αποχής από πρόβες μεγάλος. Έπρεπε να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο. Κρατήσαμε ένα ολιγομελές σύνολο ως πυρήνα και με όλα τα μέτρα προστασίας και τις σχετικές άδειες λειτουργήσαμε σε διαδικτυακές παραγωγές ώστε να διατηρήσουμε όσο γινόταν τη συνοχή της Χορωδίας, που χτίζεται μόνο μέσα από πρόβες και συναυλίες.
15) Σας βρήκε σύμφωνη η επιλογή του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κόσμου να προβάλει πλέον έργα και θεάματα μέσα από την οθόνη;
-Αναγκαίο σ’ αυτήν την καινούργια κατάσταση αλλά όχι για να υποκαταστήσει τη ζωντανή τέχνη. Ίσως τώρα πια με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, να εξελιχθεί σαν ένα διαφορετικό παράλληλο είδος.
16) Τι σκέφτεστε για την επανέναρξη του Πολιτισμού πλέον και την επιστροφή του κοινού στα θεάματα;
-Απαραίτητη. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Το κοινό είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. H απουσία του καθιστά τον καλλιτέχνη σαν πομπό χωρίς δέκτη. H αμφίδρομη ενέργεια σκηνής και πλατείας συντελεί στο μυστήριο που λέγεται ζωντανή τέχνη.
17) Ποια είναι τα σχέδιά σας από δω και πέρα; Τι σκέφτεστε για το μέλλον της Χορωδίας;
-Να το επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε να επανέλθει σταδιακά το δυναμικό της και να συνεχίσει τις εξερευνήσεις της στον ατελείωτο χώρο της Μουσικής.

18) Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στο 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου, στη γνωστή όπερα του Πουτσίνι “Τόσκα” (5, 8, 12 και 15 Ιουλίου, εισ: www.viva.gr).
Μιλήστε μας γι’ αυτό το έργο.
-Η “Τόσκα” είναι μια ευτυχία. Από την πρώτη ως τη τελευταία νότα. Σε ένα χώρο εμβληματικό και φορτισμένο, που κουβαλάει ιστορία 13 αιώνων. Σε μια παραγωγή με εξαιρετικό καστ και υψηλή αισθητική από το Κέντρο Πολιτισμού που το πίστεψε και το τόλμησε.
19) Υπάρχει κάτι που να σας δυσκολεύει στην πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος, εξαιτίας και των καταστάσεων που ζούμε;
-Ψάχνουμε το βηματισμό μας, με το χρόνο να είναι σύμμαχος όταν εκτιμάται και εχθρός όταν αγνοείται...
20) Τι εύχεστε για το φετινό καλοκαίρι;
-Να είναι ένα ζωντανό καλοκαίρι χωρίς να ξεχάσουμε τι προηγήθηκε ώστε να μην επαναληφθεί...
Σας ευχαριστώ πολύ!
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
..