Η ηθοποιός Κική Στρατάκη, μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

643 Views
Η ηθοποιός Κική Στρατάκη, μιλάει στην Κουλτουρόσουπα. Η ηθοποιός Κική Στρατάκη, μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

Η ηθοποιός Κική Στρατάκη, μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

Συνέντευξη  με την ηθοποιό Κική Στρατάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τον Γιάννη Μπουτάρη και την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη.

Κική είσαι ένα αρκετά δραστήριο άτομο. Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;
Συμμετέχω στην παράσταση «Άντρα Κατάντρα» σε κείμενα της Λίζας Νεοχωρίτη και σκηνοθεσία της Παυλίνας Χαρέλα, η οποία παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Αυλαία μέχρι τις 20 Μαΐου. Παράλληλα κάνω πρόβες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την παράσταση Godspell, η οποία θα ανέβει το καλοκαίρι.
 
Από όσο ξέρω ασχολείσαι και με το κομμάτι της οργάνωσης και επικοινωνίας θεατρικών παραστάσεων. Πώς προέκυψε αυτό;
Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι και με αυτόν τον τομέα σε συνεργασία με την καλή μου φίλη και συνεργάτιδα την Μαρία Τότσκα και χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε με νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες της πόλης. Η ιδέα προέκυψε όταν ανέλαβα την οργάνωση και προώθηση των δικών μου παραστάσεων και είδα ότι και ενδιαφέρουσα διαδικασία είναι και πολύ αποδοτική.
 
Πες μας δύο λόγια για το «Άντρα Κατάντρα».
Είναι μια μουσική κωμωδία, 6 σπαρταριστοί μονόλογοι γυναικών που ψάχνουν να βρουν τον βάτραχο που με ένα φιλί τους θα μεταμορφωθεί σε βασιλόπουλο, αλλά η πραγματικότητα τις διαψεύδει και τις καταρρακώνει τελικά.
 
Ένα έργο λοιπόν αφιερωμένο στις γυναίκες. Πώς χαρακτηρίζεις τη σύγχρονη γυναίκα;
Πιο δυναμική και πιο ενεργή στα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα πιο αγχωμένη να προλάβει να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους που της έχουν ανατεθεί: της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας. Παρ’ όλα αυτά το παραμύθι με τον βάτραχο που με ένα φιλί γίνεται βασιλόπουλο εξακολουθεί να είναι διαχρονικό και να αγγίζει όλες τις γυναίκες.
 
Μέσα σε όλα αυτά προέκυψαν και οι εκλογές. Πως πήρες την απόφαση να κατέβεις ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος;
Ήταν μια όχι εύκολη απόφαση, γιατί ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι είναι πια δύσπιστοι και καχύποπτοι με τους πολιτικούς και όχι άδικα. Η απόφαση συνδυάστηκε με την απόφαση μου να παραμείνω στην Ελλάδα. Όπως και σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη τέχνη, όλα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα. Σκέφτηκα κι εγώ να φύγω, αλλά αποφάσισα  να ξεπεράσω αυτό το δίλλημα πιο δημιουργικά και δραστήρια, προσπαθώντας να αλλάξω όλα όσα θα με ανάγκαζαν να φύγω. Δεν θα είχα πάρει ποτέ αυτήν την απόφαση, αν πίστευα ότι δεν μπορώ να προσφέρω στην πόλη μου καταθέτοντας τις ιδέες και την προσωπική μου εργασία.
 
Είναι αρκετοί οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές. Ποια η γνώμη σου;
Είναι πολύ ευχάριστο το ότι σε αυτές τις εκλογές είναι πολλοί οι νέοι άνθρωποι που διεκδικούν να έχουν λόγο στην Αυτοδιοίκηση, που ρισκάρουν. Είναι πια καιρός να δοθεί η σκυτάλη στη γενιά μας που και ικανή και πολύ δημιουργική είναι. Οι νέοι ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
 
Πώς πιστεύεις ότι μπορείς, εφόσον εκλεγείς, να προσφέρεις στην πόλη σου;
Κοιτάξτε, δεν θεωρώ πως με την εκλογή μου θα κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη κάνω σήμερα. Είμαι καθημερινά στους δρόμους, ενεργή και δραστήρια, προσπαθώ, μέσα από την τέχνη μου να κάνω πράγματα που να αρέσουν στον κόσμο, που να τους κάνουν να προβληματίζονται. Απλώς στην πολιτική πρέπει να είσαι πιο ενεργός, πιο οργανωμένος και με πιο συγκεκριμένους στόχους που να βρίσκουν ανταπόκριση σε περισσότερους ανθρώπους.
 
Από πλευράς σου, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις; Νομίζεις ότι μπορείς να βρεις ακροατήριο μέσα στο Δήμο;
Υπάρχουν πολύ αξιόλογα άτομα του πολιτισμού, και στο δικό μας ψηφοδέλτιο αλλά και στα υπόλοιπα. Μαζί με αυτά μπορεί να γίνουνε συνεργασίες και να ακουστούνε δυνατά οι φωνές μας στο Δήμο. Η πόλη μας είναι η πόλη σύμβολο των Βαλκανίων. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην διοργανωθεί ένα φεστιβάλ πολιτισμού αντίστοιχο με αυτό του Εδιμβούργου στη Σκωτία ή του φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία.
Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση, γιατί και υποδομές έχει, αλλά έχει και όλες εκείνες τις αρετές που χρειάζεται μία πόλη για να προσελκύσει κοινό και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο: φυσική ομορφιά, μνημεία πολιτισμού, δυνατότητες ψυχαγωγίας για όλα τα γούστα και πολύ φιλόξενους ανθρώπους.
 
Πώς μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο φεστιβάλ εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Νομίζω πως μπορούμε να συντονιστούμε με διεθνή προγράμματα, και σε συνεργασία με τους όλους τους φορείς Πολιτισμού της πόλης μας: το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα μουσεία, τα μουσικά σχήματα της πόλης, τους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, που είναι πολλοί και αξιόλογοι και άλλους φορείς.
Ένα τέτοιο φεστιβάλ θα αποτελέσει μια γιορτή του πολιτισμού και παράλληλα θα τονώσει την τουριστική και εμπορική κίνηση της Θεσσαλονίκης με άνοιγμα προς τα Βαλκάνια κατ’ αρχάς που είναι γείτονές μας, αλλά και προς την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.
Για να γίνει, όμως, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, συνεργασία όλων των δυνάμεων πολιτισμού της πόλης αλλά και των επαγγελματιών από τον χώρο του τουρισμού και ανθρώπους με μεράκι, κάτι το οποίο οι Θεσσαλονικείς το έχουν σε μεγάλες δόσεις.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο