Η πολυδιάστατη Γεωργία Ζώη μιλά στην «Κ» για το θέατρο, την αρχιτεκτονική, για χαρές και πίκρες και φυσικά για κολύμπι.

7258 Views
Η πολυδιάστατη Γεωργία Ζώη μιλά στην «Κ» για το θέατρο, την αρχιτεκτονική, για χαρές και πίκρες και φυσικά για κολύμπι. Η πολυδιάστατη Γεωργία Ζώη μιλά στην «Κ» για το θέατρο, την αρχιτεκτονική, για χαρές και πίκρες και φυσικά για κολύμπι.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Τσιρόγλου

.
 
Την ήξερα από παλιά κι ας μην την είχα συναντήσει ποτέ από κοντά. Στη μυθοπλασία του μυαλού μου υπήρχε πάντα ως μια ωραία κομψή γυναίκα και εξαιρετικά μορφωμένη. Σε εκείνα τα πρώτα θεατρικά χρόνια δεν είχα την τύχη να την δω και στη σκηνή, ωστόσο (και) τα καλά νέα κυκλοφορούσαν γρήγορα μαθαίνοντας για τα καλλιτεχνικά ζηλευτά κατορθώματά της.
 
Η επαγγελματική πορεία της διέγραψε παράλληλα και με μια άλλη ιδιότητα, αυτή της επιτυχημένης αρχιτεκτόνισσας, που στο θεατρικό ελληνικό μετερίζι φάνταζε –και ήταν- κυριολεκτικά εξωπραγματικό να συνδυαστούν ταυτόχρονα. Κι΄ όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, «η αρμονία και το μέτρο που σου προσφέρει η αρχιτεκτονική και η ψυχή και το συναίσθημα που ως ηθοποιός καλείσαι να αποδόσεις έναν ρόλο», βοήθησαν το ένα το άλλο να εξελιχθεί…  
 
Βέβαια τίποτα δεν ήταν τυχαίο για την πεισματάρα κόρη αξιωματικού και εγγονή ιερέα με καταγωγή από την Άραχθο. Πρώτη στα μαθήματα, πρώτη στη σχολή, πρώτη και στο Εθνικό. Όπως αξιοσημείωτη στιγμή στα πρώτα βήματα, ήταν να την προσλάβει ο τότε διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής για την επέκταση του θεάτρου και λίγο πιο πριν, να ενταχτεί στο επιτελείο εργασιών του Μεγάρου Μαξίμου. Στην 40χρονη πορεία μεγάλη θεατρική στιγμή υπήρξε η συνάντηση στο πλευρό του Μάνου Κατράκη, η συνεργασία με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, η «ελευθερία» που ένιωθε για έτη πολλά στη θεατρική σκηνή του Α. Αντωνίου (που η ίδια κατασκεύασε), το πέρασμα από τον κινηματογράφο στην πρώτη πειραματική, τελικά και ιστορική για το είδος ταινία, «Ηλεκτρικός Άγγελος» να συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στο πλούσιο βιογραφικό της.
 .
.
Το «αστείο» με την περίπτωση αυτού του κοριτσιού ήταν πως είχε και μια εξαίρετη φωνή. Τόσο που άνετα θα μπορούσε να κάνει μια ακόμη επιτυχημένη καριέρα. Και το τόλμησε. Δισκογραφικά αλλά και εμφανιζόμενη σε μεγάλες πίστες δίπλα στα τότε μεγάλα ονόματα της εποχής.
 
Στη ζωή όμως όλα έχουν ένα κόστος. Ίσως μια κακή διαχείριση, μια επιπολαιότητα, μια ορθότερη ματιά στις ευκαιρίες που σου δίνονται, ίσως και με ποιους έχεις να νταραβερίζεσαι. Παρότι  μεγάλο και σπουδαίο πολυδιάστατο ταλέντο, με συμμετοχές σε όλους τους τομείς, δεν υπήρξε ποτέ πρώτη φίρμα στο καλλιτεχνικό στερέωμα και δεν την έμαθε ο πολύς ο κόσμος. Χωρίς να είμαι βέβαιος, μεγαλύτερη καταξίωση είχε στα αρχιτεκτονικά σαλόνια παρά στα θεατρικά καμαρίνια και εννοώ επαγγελματικά και ουχί προσωπικά.
 
Κοντά σε αυτά έμειναν και απωθημένα. Μια πρόταση για την Επίδαυρο που μέχρι σήμερα δεν ήρθε ακόμα, έναν γάμο που δεν κυνήγησε (;)… κάποια πικρόχολα σχόλια από συναδέλφους (όπως ο Γιώργος Σκούρτης και ο Κώστας Καρράς) που κόστισαν συναισθηματικά και επαγγελματικά και σε άλλο επίπεδο, ένα σοβαρό τροαχαίο ατύχημα που σχεδόν άλλαξε την κοσμοθεωρία για τη ζωή.
 
.
Κι όμως, δεν μετανιώνει για τίποτα!
 
Σήμερα, που τα χρόνια πέρασαν, συνεχίζει να οργώνει την Ελλάδα φτιάχνοντας και επιβλέποντας σπίτια, συμμετέχει σε μικρές και μεγάλες θεατρικές παραγωγές, είναι ανοιχτή σε κάθε καλλιτεχνική πρόταση και ανελλιπώς κολυμπά τα τελευταία 10 χρόνια καθημερινά (βρέξει χιονίσει που λένε…) μετρώντας τα μάλιστα, ένα – ένα τα μπάνια που κάνει…
 .
«Oμμάτα δακρωμένα-Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» στο δημοτικό Καλαμαριάς, 24, 25 και 26 Ιανουαρίου- πληροφορίες θα βρείτε εδώ
.
Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα το πολυεργαλείο που λέγεται Γεωργία Ζώη, μιλά στην Κουλτουρόσουπα σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης (και μοναδική στα χρονικά της «Κ», διάρκειας, μιας ώρας και 25 λεπτών), αλλά πραγματικά, αξίζει τον κόπο να δείτε.
 
Την ευχαριστώ.
.
Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο Queen Olga για τη παραχώρηση του χώρου.

Και για να μη χαθείτε στην ηχογράφηση... μεταξύ άλλων…
- περί μπάνιου (από την αρχή)
-Θέατρο στο νερό(στο 02:55).
-Κατράκης και πρώτες θεατρικές συνεργασίες (στο 05:53).
- Για τι μετανιώνει (στο 08:12).
- Το γυμνό που αρνήθηκα να κάνω (στο 11:03).
-Θυσίες, γάμος υπερέκθεση κ.α. (στο 12:51).
-Το ατύχημα (στο 17:30).
-Μύθος και αρχιτεκτονική (στο 18:38).
- Ρόλοι και απωθημένα (στο 25:00).
-Το θράσος της νιότης και Τσαρούχης (στο 31:12).
- Να πως συνδυάζεται η αρχιτεκτονική με το θέατρο (στο 32:45).
-Η τραγουδιστική καριέρα (στο 47:11).
-Ηθοποιός και προβλήματα (στο 1:02:09).
- Πόσο ευχαριστημένη είναι από τη σημασία που δίνει ο θεατής σήμερα (στο 1:08:05).
-Καλό θέατρο και όχι εξώφυλλα (στο 1:10:10).
-Η πίκρα με τον Σκούρτη (στο 1:12:52).
-Για τα «Oμμάτα δακρωμένα» (στο 1:16:36).
-… και φινάλε με το υπέροχο μοιρολόι «Μαύρον έντον ο ουρανός»... (στο 1:23:03).
 
.
-k-
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 
«OΜΜΑΤΑ ΔΑΚΡΩΜΕΝΑ-ΈΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» του Δήμου Αβδελιώδη.
Κοινωνικό.
Το έργο διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ενός γεγονότος που μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασυρίων αμαύρωσε την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο παράλογο και απρόβλεπτο τρόπο. Γεγονός που επαναλήφθηκε με το ολοκαύτωμα των Εβραίων.
 
Σκηνοθεσία:. Δήμος Αβδελιώδης.
Ερμηνεύουν: Γεωργία Ζώη, Δημήτρης Πετρόπουλος, Χριστίνα Σαχινίδου, Βερόνικα Αργέντζη, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Fide Kioksal, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Πολοζιάνης.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων:  24, 25 και 26 Ιανουαρίου στις 21:00.
.   

Δείτε αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη