Προερχόμενη από μια οικογένεια με καλλιτεχνικές καταβολές και γεμάτη ποικίλα καλλιτεχνικά ερεθίσματα μετακομίζει στην Αγγλία για να σπουδάσει αυτό που αγαπούσε από παιδί, το θέατρο. Εδώ και 23 χρόνια ασχολείται με την τέχνη του Σωματικού Θεάτρου.
.
Φέτος μαζί με το το Θέατρο εΦ - Ομάδα θεάτρου, το Present Being Performer Laboratory - Physical Theatre Education υποδέχτηκαν το 'Cour'age' Erasmus Project στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus στο οποίο και συμμετέχει.
.
Είναι εκπαιδεύτρια Σωματικού Θεάτρου, Performer, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Δασκάλα Φωνητικής.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης βραδιάς, της απονομής των 11ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης (28/09/2022 στο θέατρο της ΕΜΣ) θα παρουσιάσει μια μικρή solo performance για τις «μαύρες» στιγμές που βίωσε η καλλιτεχνική κοινότητα και ήταν η αφορμή για το κίνημα #MeToo.
.
Η σπουδαία Αλίκη Δουρμάζερ μιλά στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα.
.
“Θέλω να δουλεύω όσο γίνεται συνδεδεμένη με την εσωτερική μου αλήθεια, με απόλυτη ειλικρίνεια, Το θέατρο, η παραστατική τέχνη κάνει τον performer - ηθοποιό κοινωνό μιας οικουμενικής αλήθειας και με αυτή την κατάσταση θέλω να συντονίζομαι..”
.

.
Όταν το 1996 ξεκίνησε τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, το σωματικό θέατρο στην Αγγλία βρισκόταν στο απόγειο του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνειδητοποίησε πως στη χώρα μας ήταν άγνωστες λέξεις. Συνέχισε όμως με πίστη και πολύ ενθουσιασμό τόσο να εκπαιδεύεται πάνω στο σωματικό θέατρο αλλά και να εκπαιδεύει άλλους ηθοποιούς.
Αλίκη Δουρμάζερ “Το θέατρο αρχίζει να ξαναπαίρνει την αρχική του λειτουργικότητα, να είναι μια τελετουργία, να είναι μια μύηση για τον θεατή.”
Ελπίδα Παπαδανιήλ: Τι εννοείτε με αυτό;
Α. Δ.: “Υπάρχει μια τάση, μια αλλαγή σιγά σιγά, επειδή προφανώς έχουμε αντιληφθεί την ανάγκη να ξανά έρθει το “ιερό” στη ζωή μας, μέσα από μία συλλογική δράση. Αρχίζει πλέον να φεύγει από ένα εγωιστικό χαρακτήρα του τύπου “ Πόσο καλά έπαιξα...Πόσο καλό ήταν το έργο...Πόσο ωραία ήταν τα σκηνικά...Πόσο ωραία ήταν η απόδοση” και το βάρος να μεταφέρεται στον ίδιο τον θεατή “ Πόσο τον επηρέασε η παράσταση; Τι του προσέφερε;”
.jpg)
Ε.Π.:“Voice is the Body - Η φωνή είναι το Σώμα”, με ποιο τρόπο το πετυχαίνουμε;
Α. Δ.: “Πρόκειται για μια μέθοδο εκπαίδευσης όπου αρχικά χαλαρώνουμε απόλυτα το σώμα, να φεύγουν οι εντάσεις που συσσωρεύονται μέσα από την καθημερινότητα αλλά και μέσα από την ιστορία μας και έτσι καταφέρνουμε να το αφυπνίζουμε και να έχουμε μια πολύ καλύτερη συναίσθηση του σώματός μας. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε το φωνητικό μας όργανο και μπορούμε στη συνέχεια να την διαμορφώνουμε.
Ε.Π. : Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία σας, πώς βλέπετε τη σχέση των ανθρώπων με το σώμα τους; Το αγαπούν; Είναι εξοικειωμένοι με το σώμα τους;
Α. Δ.: “ Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας είναι εξοικειωμένοι, κάποιοι θέλουν να το ξαναβρούν, κάποιοι να το ανακαλύψουν και κάποιοι το έχουν αγαπήσει, το έχουν βρει και θέλουν να το πάνε παραπέρα. Βέβαια και με την εξοικείωση και με άλλες πρακτικές, όπως η γιόγκα, ο κόσμος έχεις αρχίσει να έρχεται σε καλύτερη επαφή με το σώμα του και όχι το σώμα ως ύλη αλλά με ένα βαθύτερο κομμάτι του εαυτού του το οποίο δεν μπορεί να γνωρίσει εάν δεν αφυπνιστεί το σώμα του. Αυτό που διακρίνω πάντως είναι μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για εσωτερική αναζήτηση και ανακάλυψη του σώματος γιατί είναι ένα κανάλι ένα μέσο για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.
“Ο δρόμος του Σωματικού Θεάτρου είναι φωτεινός
και μέσα από το φως φτάνουμε στην αποκάλυψη του εαυτού μας”
.

Ε.Π.: Υπάρχει δηλαδή κάποια σχέση του σωματικού θεάτρου και με άλλες διδασκαλίες πνευματικής αναζήτησης;
Α. Δ.: “ Το σωματικό Θέατρο είναι ένα τεράστιο πεδίο το οποίο καλύπτεται από πρακτικές ξεκινώντας από τον Γκροτόφσκι, τον Εουτζένιο Μπάρμπα,τον John Britton, πρακτικές ανατολικού θεάτρου, από την Ιαπωνία, και πολλές ακόμη που δουλεύουν τον ηθοποιό με το σώμα πριν πιάσει το κείμενο. Μέσω των τεχνικών του μεταβαίνουμε σε μια άλλη κατάσταση συνειδητότητας, βγαίνουμε από τον καθημερινό μας εαυτό και μπαίνουμε σε ένα άλλο πεδίο.
Ε.Π.: Ποιο στοιχείο είναι αυτό που κάνει το σωματικό θέατρο να ξεχωρίζει από τα άλλα είδη;
Α. Δ.:Βασικά η εκπαίδευση του Σωματικού Θεάτρου διαφέρει από την κλασική υποκριτική η οποία βασίζεται στο “ σου λέω πως να παίξεις το ρόλο”. Στο Σωματικό Θέατρο ξεκινάμε χωρίς κανένα ρόλο, και μόνο από το σώμα και μετά το διευρύνουμε ώστε να αποκτήσει ο Performerαυξημένες κινησιολογικές ικανότητες ώστε να μπορέσει να μπει και σε άλλα πεδία, στα εκφραστικά πεδία της αυθεντικής σωματικής έκφρασης που δεν είναι περιγραφική, δεν είναι μιμική ούτε χορός αλλά κάτι ενδιάμεσο και πολύ ιδιαίτερο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λόγο και ακροβατική.
Ε.Π.: Πρόκειται για μια συνθετική διαδικασία....
Α. Δ.: Στην ουσίαοι ηθοποιοί είναι όλη την ώρα ενεργοί βιώνοντας μια live performance με συνθήκες ακραίας ετοιμότητας. Και στον αισθητικό τομέα έχει πολύ μεγάλη διαφορά από μια κλασική παράσταση, δεν έχουμε ρεαλισμό αλλά συμβολισμό. Δεν δουλεύουμε με το νου, προσπαθώ δηλαδή να φεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται από το ego, να μην υπάρχουν ανταγωνισμοί, να μην υπάρχουν συγκρίσεις παρά μόνο μια ευγενή άμιλλα με όσο το δυνατόν πιο αγνή πρόθεση.

“Εδώ και τώρα....
Μένοντας στο εδώ και τώρα
απελευθερώνουμε τα δεσμά του παρελθόντος και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο
με αυθεντική ελευθερία”
Ε.Π.: Ταυτίζεται δηλαδή με το “Εδώ και τώρα, στην πραγματικά ζωντανή στιγμή....”
Α.Δ.: Ακριβώς, πολλές από τις πρακτικές που χρησιμοποιούμε βοηθάνε στην αίσθηση του “εδώ και τώρα”, δηλαδή γινόμαστε πολύ ακριβείς, έχουμε αναπτυγμένη τη συγκέντρωση και σε συνθήκες αυτοσχεδιασμού είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Το “εδώ και τώρα” είναι και ο χρόνος του θεάτρου, η πραγματικά ζωντανή στιγμή.
Ε.Π.: Με ποιο τρόπο βοηθάτε τον συμμετέχοντα να διαχειριστεί όλα αυτά που βγαίνουν στο φως;
Α.Δ.: Μέσα από όλη τη διαδικασία γίνεται ένα ωραίο “άνοιγμα” των μελών της ομάδας σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Το ζητούμενο είναι να συμμετέχει ο καθένας μας ισότιμα και μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη επικοινωνία να έρθει και το δέσιμο της ομάδας. Σίγουρα βγαίνουν και στοιχεία πολλές φορές πρωτόγνωρα για τους συμμετέχοντες, αλλά αυτή είναι η διαδικασία του Σωματικού Θεάτρου, “Εξερεύνηση και Ανακάλυψη”. Οι συμμετέχοντες ουσιαστικά μαθαίνουν να αποκτούν τη διαχείριση του εαυτού τους και των ορίων τους.
“Η solo performance είναι μια μοναχική διαδικασία
σε όλη την πορεία του.
Το εργαλείο μου: «ψάξε να βρεις την ευχαρίστηση
σε κάθε βήμα της πορείας,
ακόμα και σε αυτό που δυσκολεύει.
Κάντο ενδιαφέρον για σένα.»
Ε.Π.: Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Α.Δ.: Αυτή τη σεζόν έχουμε το Rebirth, την Αναγέννηση. Με το συγκεκριμένο solo είχα συμμετάσχει στο 2ο Φεστιβάλ «Ψυχοθεραπευτής, Καλλιτέχνης και Θεατής» της Στέλλας Κολυβοπούλου. Θα το εξελίξω και θα το ξαναπαίξουμε το Δεκέμβριο, για το χώρο θα σας ενημερώσουμε εκ νέου.
Ε.Π.: Σας ευχαριστώ
11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ώρα προσέλευσης: 19:00 – Ώρα έναρξης: 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
.