Κρίτωνας Ζαχαριάδης: «Κάθε παράσταση είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου» | Interview

5298 Views
Κρίτωνας Ζαχαριάδης: «Κάθε παράσταση είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου» | Interview Κρίτωνας Ζαχαριάδης: «Κάθε παράσταση είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου» | Interview

 
Συμμετείχε στις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές «Στο παρά πέντε», «Αστυνόμος Μπέκας» και αλλού, πρωτοστατεί και ιδρύει το Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «FILME», υλοποιεί θεατρικές δράσεις με τα «Κρίτωνα Κάλαντα». Σε όλη του την πορεία βραβεύεται, όπως για την καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στο έργο του «Πώς από’ δω, αλλά και γιατί όχι;» το 2017, για το καλύτερο πρωτότυπο θεατρικό κείμενο στην «Πελότα» το 2019, για το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου στο έργο «Το Παλτό» το 2020.

Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης έχει περπατήσει χιλιόμετρα στον καλλιτεχνικό χώρο και έρχεται σήμερα ειλικρινής και έτοιμος να απαντήσει σε όλα.
.
Ο βραβευμένος ηθοποιός μιλάει για «Το Παλτό», τη νέα εποχή του θεάτρου μετά την πανδημία και λέει χαρακτηριστικά: «Ο ηθοποιός σαν την κατσαρίδα επιβιώνει αντιμέτωπος με οποιαδήποτε συνθήκη». Αναφέρεται στο νέο του βιβλίο «Η δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» και δηλώνει πως αν και η Θεσσαλονίκη έχει επτά μεγάλα θέατρα το πολύ, υπάρχει αξιόλογη θεατρική παιδεία!


Συνέντευξη στην  Αναστασία Καραγιάννη.


- Μπορείς να μου πεις λίγα λόγια για το νέο σου θεατρικό έργο με τίτλο «Η δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη»;
«Είναι μια κωμωδία καταστάσεων, που θίγει τα κακώς κείμενα μιας παράστασης. Παρακολουθούμε την προσπάθεια τεσσάρων προσώπων (δύο θεατρικοί επιχειρηματίες, ο λογιστής τους και ένας υπεύθυνος για την οργάνωση παραγωγής και επικοινωνίας) να ανεβάσουν μία παράσταση. Μέσα από πάθη και συγκρούσεις οδηγούνται λοιπόν, στο ξεκαθάρισμα των μεταξύ τους σχέσεων. Εκφράζει τις εσωτερικές καταστάσεις που ζουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί, μέσα σε μια θεατρική παραγωγή, με χιουμοριστικό τρόπο λέγοντας πάντα την αλήθεια μέσα από το θέατρο».



- Από πότε και που μπορεί να το προμηθευτεί κανείς;
«Έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικές μέρες και μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία μου με τις εκδόσεις Νίκας, γιατί με αγκάλιασαν εξαρχής σαν οικογένεια».

-Πως επηρέασε η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού το θέατρο γενικά και εσένα προσωπικά;
«Η πανδημία ήταν μια πρωτόγνωρη- δύσκολη συνθήκη για όλους. Όμως, τέτοιες συγκυρίες φανερώνουν ότι ο ηθοποιός είναι όπως η «κατσαρίδα», με την έννοια ότι επιβιώνει και καταφέρνει να προάγει πολιτισμό αντιμέτωπος με οποιαδήποτε συνθήκη».

- Πως διαμορφώθηκε η κεντρική σκηνή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα το θέατρο την επόμενη μέρα μετά την πανδημία;
«Κατά τη γνώμη μου, ο κόσμος με περισσότερη ζέση αγκαλιάζει πλέον παραστάσεις, φαίνεται να είναι κάτι που έχει λείψει έντονα στο κοινό. Γεγονός που ήρθε στην επιφάνεια τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν όλες οι παραστάσεις ανεξαρτήτως περιεχομένου, ήταν sold out».

- «Το Παλτό» βραβεύτηκε στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Τι βραβεία πήρε;
«Η παράσταση «Το Παλτό» είναι ένα έργο σταθμός για τη μέχρι τώρα πορεία μου. Πέρα από το δυνατό σενάριο είναι και ένα έργο το οποίο αγάπησε πάρα πολύ ο κόσμος. Για τρία χρόνια η παράσταση ήταν συνεχώςs old out. Διακρίθηκε με βραβεία, πρωτότυπης μουσικής την οποία επιμελήθηκε ο Γιώργος Καζαντζής με δικούς μου στοίχους, έλαβα βραβείο Ά ανδρικού ρόλου, Β’ ανδρικός ρόλος απονεμήθηκε στο Βασίλη Κανελλόπουλο και καλύτερης τοπικής παραγωγής και σχεδιασμού φόντων στον Ανέστη Ατακτίδη».



- Βραβείο Ά ανδρικού ρόλου στο έργο «Το Παλτό». Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο ήταν να προσεγγίσεις ερμηνευτικά το ρόλο του Ακάκιου; Έχεις κοινά στοιχεία με τον χαρακτήρα του ήρωα;
«Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ζούσε στη βαθιά ταξική ρωσική κοινωνία στα μέσα του 19ου αιώνα, η δυσκολία όσο αφορά το χαρακτήρα του, έγκειται στην αποτύπωση του μέσα στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής καθώς και τη σκοτεινή και παγωμένη ατμόσφαιρα της Αγίας Πετρούπολης. Εγώ σε αντίθεση με τον Ακάκιο, λέω ευθαρσώς αυτό που νοιώθω, δεν έχω τόσα πολλά κουτάκια στη ζωή μου, δεν καταπιέζομαι, ούτε κουβαλάω κατάλοιπα του παρελθόντος. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ανάμεσα μας, όπως η αγάπη για τη δουλειά του, η προσήλωση σε αυτή, καθώς και το δέσιμο που είχε με την οικογένεια του».
 
 
-Διδάσκεις στο θεατρικό εργαστήριο του Θεάτρου Σοφούλη. Υπάρχει αραγε επαρκή θεατρική παιδεία στη Θεσσαλονίκη κατά τη γνώμη σου;
«Ναι υπάρχει. Το αποδεικνύει τόσα χρόνια το γεγονός ότι άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη, είτε ασχολούνται με το τραγούδι, τον χορό ή την υποκριτική κάνουν λαμπρή καριέρα όχι μονάχα εδώ ή στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει παιδεία το «θεατρόφιλο» κοινό. Δε θεωρώ ότι υπάρχει πόλη που έχει αλάνθαστο ένστικτο, γιατί δε μου αρέσει να βάζω ετικέτες σε καταστάσεις, πόλεις και ανθρώπους. Από εκεί και πέρα το αν μια παράσταση θα είναι πετυχημένη εξαρτάται από το πόσο καλή είναι σε οποιαδήποτε πόλη και αν ανέβει».

-Ποια είναι η γνώμη σου για τα τοπικά θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης;
«Υπάρχουν θεατρικά σχήματα στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι γι αυτό, γιατί έτσι υπάρχει πλουραλισμός στην τέχνη. Παρακολουθούμε πολλά και διαφορετικά είδη, στυλ, απόψεις, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με αυτά. Εκτός αυτού όμως, χαίρομαιγιατί στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα συνεχώς βλέπεις νέα παιδιά, να ξεπροβάλλουν με καινούργιες ομάδες. Παρόλο που εδώ μπορεί να υπάρχουν επτά μεγάλα θέατρα το πολύ, δημιουργούνται πολύ όμορφες δουλειές».



-Πολυσήμαντη η παρουσία σου στα θεατρικά της Θεσσαλονίκης. Ποιες από τις παραστάσεις που έχεις επιμεληθεί έχεις ξεχωρίσει;
«Κάθε παράσταση είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, οπότε δε θέλω να ξεχωρίσω καμία. Ωστόσο «Το Παλτό» επισφράγισε την ταυτότητα μου στο χώρο του θεάτρου. Έπειτα έχω γράψει τους στοίχους στο έργο «Πελότα», τους στοίχους για «Το Παλτό», και τους στοίχους για το θεατρικό έργο «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Παρόλα αυτά, από κάθε συνεργασία έχω κερδίσει πάρα πολλά και έχω προσφέρει ένα κομμάτι του ονείρου μου όπως το είχα φανταστεί. Είμαι πολύ τυχερός λοιπόν, που καταφέρνω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να το παρουσιάζω στον κόσμο μέσα από ένα έργο».
 


-Πάντως δημιουργείς και εορτατικές παραστάσεις…
Στο Θέατρο Σοφούλη παρουσίασα μια βραδιά με τίτλο Κρίτωνα Κάλαντα. Είναι κάτι που κάνω κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια και το αγαπώ πάρα πολύ. Σ αυτή τη βραδιά έρχεται κόσμος και ξέρει πλέον ότι θα παίξουμε μαζί παιχνίδια που σχετίζονται με ταχύτητα, ευστροφία, γνώση, σχεδιασμό, χορό, τραγούδι και μοιράσαμε σε όλους πλούσια δώρα αξίας μέχρι και 12.000 €». 

Φωτογραφικό υλικό





Με ετικέτα: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Agapi</strong>
    Agapi
    Μου άρεσε πολύ η αμεσότητα των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Νέα, φρέσκια απόδοση. Μου άρεσε η παρουσίαση. Κερδίζει ο φιλοξενούμενος και εμείς ως αναγνώστες "αγαπάμε" τον καλλιτέχνη ακόμα πιο πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» περιοδεύει την Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων)
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» περιοδεύει την Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων)
με 0 Σχόλια 2770 Views

 Ο Δημήτρης Αδάμης, ο αγαπημένος σκηνοθέτης των παιδιών παρουσιάζει το πολυαγαπημένο οικολογικό, παραμυθένιο έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Σέλμα Λάγκερλεφ!


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη