Ταξιδιωτική οδηγία για όσους έρχονται στην Ελλάδα ή φεύγουν. Νέα μέτρα από 19/12/2021 - 10/01/2022

3493 Views
Ταξιδιωτική οδηγία για όσους έρχονται στην Ελλάδα ή φεύγουν. Νέα μέτρα από 19/12/2021 - 10/01/2022 Ταξιδιωτική οδηγία για όσους έρχονται στην Ελλάδα ή φεύγουν. Νέα μέτρα από 19/12/2021 - 10/01/2022

 

Από το πρωί της Κυριακής (19/12) θα τεθεί σε ισχύ η νέα ταξιδιωτική οδηγία για όσους έρχονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νέα ταξιδιωτική οδηγία, που γνωστοποίησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα, και που είναι πάνω από 5 χρόνων, θα πρέπει να υπάρχει είτε PCR 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών.

Το νέο μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού και ειδικότερα της μετάλλαξης Όμικρον που έχει «τρομοκρατήσει» την Ευρώπη, αφορά όχι μόνο τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, καθώς και την είσοδο στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.

Τα νέα μέτρα, που θα ισχύσουν από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου από τις 06:00 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00, περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σήμερα (17/12).
Ειδικότερα, η ΚΥΑ προβλέπει μεταξύ άλλων την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στη χώρα και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια.

Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν το PLF πριν εισέλθουν στη χώρα, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σημείο αναχώρησης, τη διάρκεια των προηγούμενων διαμονών σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση διαμονής τους ενώ βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε περίπτωση πολλαπλών διαμονών, πρέπει να προσκομίσουν τη διεύθυνση τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες. Ένα PLF θα πρέπει να υποβάλλεται ανά οικογένεια.

Μπορείτε να δείτε την ΚΥΑ εδώ με όλα τα μέτρα που ισχύουν καθώς και τις εξαιρέσεις.

Για ταξίδι από την Ελλάδα προς το εξωτερικό
Όσοι ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν από την Ελλάδα στο εξωτερικό, θα πρέπει πρώτα να δουν με προσοχή όλες τις προϋποθέσεις που ισχύουν στη χώρα του προορισμού τους, καθώς κάθε κράτος εφαρμόζει τα δικά του μέτρα. 

Στην ηλεκτρονική σελίδα Re-Open της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει αναλυτικός οδηγός για το τι ισχύει σε κάθε χώρα.

Πτήσεις εσωτερικού
Όσον αφορά τις πτήσεις εσωτερικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τροποποιείται μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτουν οι επιβάτες για πτήσεις εσωτερικού ως ακολούθως:

Η notam για τα αεροπορικά ταξίδια πτήσεων εσωτερικού στην Ελλάδα προβλέπει μετά και την τελευταία αλλαγή ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν. Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15/7/2021 έως και τις 31/10/2021 η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι παραμένουν σε ισχύ.


Ειδικότερα η νέα notam πτήσεων εσωτερικού προβλέπει:ι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1)Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

2) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

3) Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών με rapid test πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Το ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες www.gov.gr και HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR είτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2198 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο