Στις 14 Σεπτεμβρίου, από 7 που αρχικά είχε προγραμματιστεί, θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως ακακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη για το θέμα στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Όπως εξήγησε η Ν. Κεραμέως, η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων και μετά από παρατήρηση ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού.
«Πιο ασφαλή τα παιδιά στα σχολεία»
Τόσο ο Σ. Πέτσας, όσο και η Ν. Κεραμέως, κάλεσαν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.
Η Ν. Κεραμέως, επίσης, υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, από το να βρίσκονται στις πλατείες. Επίσης, η υπουργός Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και την προετοιμασία που έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και σημείωσε ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά.
Οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, δεν θα γίνονται εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία θα γίνονται ανά τμήμα. Προβλεπονται συστηματικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις, κάθε μαθητής δημοτικού θα έχει δωρεάν ένα ατομικό παγούρι (δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη). Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, από την υποχρεωτικ΄χρήση της μάσκας εξαιρούνται παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας- στα ειδικά σχολεία μάσκες θα χρησιμοποιούνται εφόσον είναι εφικτό. Οι απουσίες εφόσον ο μαθητής ή κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί από κορωνοϊό δεν θα προσμετρώνται.
Παράλληλα, όπως είπε η κυρία Κεραμέως έχουν ήδη προσληφθεί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι για την πρόσληψη και άλλων, εφόσον χρειασθεί. Τόνισε, δε, ότι «με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο προστατεύονται και τα παιδιά μας, και οι εκπαιδευτικοί μας αλλά προστατεύεται και η οικογένειά μας όταν το παιδί ή ο εκπαιδευτικός γυρνάει από το σχολείο. Είμαστε εδώ για διασφαλίσουμε και το αγαθό της υγείας και αυτό της εκπαίδευσης».
Θεοδωρικάκος: Τα πακέτα μέτρων του ΥΠΕΣ
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για το ομαλό άνοιγμα των σχολείων αναφερόμενος σε τέσσερις άξονες μέτρων:
«Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι η έγκαιρη κεντρική επιχορήγηση για την προμήθεια μέσω της ΚΕΔΕ μασκών ΔΩΡΕΑΝ για εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές -τριες όλων των σχολείων, ακολουθώντας τις προδιαγραφές και συμβουλές των ειδικών για τα ζητήματα ασφάλειας. Όλα τα παιδιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.
Το δεύτερο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλλά και 4474 με μειωμένο ωράριο να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.
Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό γίνεται – σε αντιδιαστολή με παλαιότερα – απολαμβάνοντας οι εργαζόμενοι αυτοί πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία, μέχρι πέρυσι οι καθαρίστριες που ήταν πλήρους απασχόλησης και καθάριζαν πάνω από 13 αίθουσες ήταν 3761. Για αυτό το λόγο φέτος δίνουμε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα. Όσον αφορά τη λειτουργία των κυλικείων αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων υλικών.
Το τρίτο αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών ύψους 175 εκ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία.
Το τέταρτο αφορά τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκ. μέσω των ΚΑΠ».
Φωτογραφικό υλικό