Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα

1006 Views
Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα

 


...Αλλά όχι ο «δικός μας» Όλυμπος.

Το όρος Εβερεστ, το υψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων, φτάνει, ως γνωστόν, τα 8.848 μέτρα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψηλό πάνω στη Γη. Ένα αληθινό θαύμα της φύσης και διαχρονική πρόκληση για τους πιο τολμηρούς ορειβάτες ανά τον κόσμο.
 
Το Έβερεστ δεν είναι τίποτα όμως μπροστά στο όρος Όλυμπος του «κόκκινου πλανήτη» Άρη, που είναι και το υψηλότερο βουνό σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα: ένας πραγματικός κολοσσός με ύψος 26.000 μέτρα και περίπου 550 χιλιόμετρα πλάτος στους πρόποδές του.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο «θηρίο» στη Γη: όσο πιο αδύναμη η βαρύτητα στην επιφάνεια ενός αντικειμένου, τόσο ψηλότερα μπορούν τα φτάσουν τα βουνά του. Το όρος Έβερεστ έχει περίπου το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει ένα βουνό στη Γη «προτού καταρρεύσουν από την ίδια τους την πλαστικότητα τα χαμηλότερα στρώματα πέτρας υπό το βάρος του βουνού» (Νιλ ΝτεΓκρας Τάισον, «Αστροφυσική για βιαστικούς», εκδ. Παπαδόπουλος).
 
Αν ποτέ καταφτάσει επανδρωμένη αποστολή στον Αρη και καταφέρει να εγκαταστήσει αποικίες, η εξερεύνηση του Ολύμπου αναμένεται να είναι μια ιδιαιτέρως συναρπαστική εμπειρία.
 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη