«Μαντώ Μαυρογένους» θα ονομάζεται στο εξής το αεροδρόμιο της Μυκόνου

682 Views
«Μαντώ Μαυρογένους» θα ονομάζεται στο εξής το αεροδρόμιο της Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένους» θα ονομάζεται στο εξής το αεροδρόμιο της Μυκόνου

«Ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης, η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της Μυκονιάτισσα» εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού.

Το όνομα της μυκονιάτισσας αγωνίστριας και ηρωίδας της Επανάστασης του 1821, Μαντώς Μαυρογένους (ή Μαντώ Μαυρογένη), παίρνει ο παγκοσμίου φήμης και χρήσης διεθνής αερολιμένας Μυκόνου, ο οποίος πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Την πρόταση για την ονομασία του αεροδρομίου υπέβαλε ο Δήμος Μυκόνου, η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Τι ανέφερε ο  δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς:

Η Μαντώ Μαυρογένη, ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. Η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της ως Μυκονιάτισσα. Για πολλούς λόγους, η ιστορία κράτησε χαμηλούς τους τόνους, υποτιμώντας και αποσιωπώντας την σπουδαία συνεισφορά της.
Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής αποκατάστασης του ρόλου και της προσωπικότητάς της, πέρα από εκδηλώσεις, εκδόσεις, ομιλίες και έρευνες που έχουμε προκαλέσει, προχωρήσαμε και σ’ ένα βήμα ακόμη.

Με απόφαση του Υπ. Υποδομών Κώστα Καραμανλή έγινε αποδεκτή η εισήγηση του Δήμου μας και μετονομάστηκε ο Αερολιμένας Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη». Μια απόφαση που προβάλει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αναδεικνύει την πλούσια τοπική ιστορία και την μοναδική παράδοση του νησιού μας.

Η συνεισφορά της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένη ήταν μια πράξη ατομική που απέκτησε εθνική εμβέλεια. Έτσι και η προσθήκη του ονόματός της στην ονομασία του Αερολιμένα Μυκόνου είναι μια ελάχιστη συνεισφορά με μεγάλο όμως συμβολισμό στο σήμερα, για τη θέση της γυναίκας και το ρόλο τής ατομικής ευθύνης και προσφοράς στις κοινωνίες των πολιτών. Σταθερή μας θέση η διατήρηση και η προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό υπηρετούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες πράξεις. Για άλλη μια φορά είμαστε περήφανοι ως Μυκονιάτες και ως Μυκονιάτισσες.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΚυκλάδεςΜύκονος

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη