Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία στο Ηράκλειο, η παράσταση «Η φόνισσα / Της ώρας κυνηγητόν», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, συνεχίζει το ταξίδι της στην Κρήτη.
Στις 4 και 5 Απριλίου 2026, το εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζεται στα Χανιά και την Ιεράπετρα, προσφέροντας μια συγκλονιστική ψυχολογική διερεύνηση της ηρωίδας.
Η παράσταση εστιάζει στο τελευταίο μέρος της νουβέλας, την καταδίωξη της Φραγκογιαννούς από τις αρχές αλλά και από τις δικές της ενοχές. Με σεβασμό στον αυθεντικό λόγο του συγγραφέα, η ηθοποιός Ράνια Πλατάκη ενσαρκώνει τη «σίριαλ κίλερ» μιας άλλης εποχής, μέσα από μια λιτή αλλά καθηλωτική ερμηνεία που αναδεικνύει το τραύμα και το αποτρόπαιο.
Συντελεστές: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Κείμενο), Δημήτρης Φοινίτσης (Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία), Ράνια Πλατάκη (Αφήγηση), Εύη Καμπουράκη (Κοστούμι – Σκηνικά αντικείμενα), Μικαέλα Κεφαλογιάννη (Επιμέλεια κίνησης), Κωνσταντίνα Πάλλη (Φωνητική διδασκαλία), Γιώργος Καβουτσιώτης, Χρήστος Τσουμπλέκας (Φωτογραφίες), Ενοδία (Παραγωγή)
Σημαντικά σημεία της παράστασης
Η παραγωγή ξεχωρίζει για την απόλυτη προσήλωσή της στον αυθεντικό Παπαδιαμαντικό λόγο, συνδυάζοντας την καθαρεύουσα με την ντοπιολαλιά της εποχής σε μια λιτή σκηνική προσέγγιση. Η ερμηνεία επικεντρώνεται στην ανάδειξη των εσωτερικών συγκρούσεων της Φραγκογιαννούς, ενώ η περιοδεία στην Κρήτη φέρνει το κοινό των Χανίων και της Ιεράπετρας σε επαφή με μια σύγχρονη ανάγνωση της κλασικής νουβέλας, προσφέροντας παράλληλα προσιτή πρόσβαση μέσω μειωμένων εισιτηρίων.
Πρόγραμμα Παραστάσεων
| Ημερομηνία | Πόλη | Χώρος & Ώρα |
| Σάββατο 04.04.2026 | Χανιά | Θέατρο Κυδωνία (Υψηλαντών 12) στις 21:00 |
| Κυριακή 05.04.2026 | Ιεράπετρα | Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Δημοκρατίας 27-39) στις 20:00 |
-
Διάρκεια: 90 λεπτά
-
Εισιτήρια: 15€ (Γενική είσοδος) / 12€ (Μειωμένο)
-
Κρατήσεις: 6976331107
…με δύο λόγια
Μια ατμοσφαιρική σκηνική μεταφορά της Παπαδιαμαντικής «Φόνισσας» που εστιάζει στην εσωτερική και εξωτερική καταδίωξη της Χαδούλας.








