Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: για γυναίκες οι οποίες υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος βίας

520 Views
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: για γυναίκες οι οποίες υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος βίας Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: για γυναίκες οι οποίες υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος βίας

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς. Απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος βίας.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς είναι ένας δημόσιος φορέας και αποτελεί μέρος του πανελλαδικού δικτύου των 61 δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών που σχεδίασε και δημιουργεί η ΓΓΙΦ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος βίας (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, κοινωνική, οικονομική, σεξουαλική) καθώς και σε γυναίκες θύματα πορνείας ή trafficking. Αποτελεί ένα νεοσύστατο χώρο υποστήριξης και παροχής εξειδιεκυμένων υπηρεσιών καθώς άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 7 Νοεμβρίου 2014. Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός μα πάνω απ΄όλα η εχεμύθεια αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κέντρου αν σκεφτούμε ότι το Κέντρο απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο και αρκετά στοχευμένο πληθυσμιακά κομμάτι. Πρόκειται για ένα χώρο που διέπεται από άνευ όρων αποδοχή, ενσυναίσθηση, θετική αναγνώριση και ασφάλεια ώστε οι ενδιαφερόμενες γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να ακουστούν.
 
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Κέντρο είναι ατομική και ομαδική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας, διασύνδεση με υγειονομικούς φορείς αλλά και φορείς ασφάλειας και τέλος συνεργασία και παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Παράλληλα το Kέντρο προχωρά σε εκστρατείες ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τις μορφές βίας κατά των γυναικών σε ποικίλους πληθυσμούς. Επιπροσθέτως, διεξάγει εκπαιδευτικές ημερίδες και σχετικές έρευνες, συμβουλευτική γονέων και τέλος διοργανώνει εργαστήρια και ομάδες προσωπικής ανάπτυξης.
 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται από τον Ψυχολόγο Κιοσσέ Βασίλειο, την Κοινωνική Λειτουργό Μαρία Παπαλαμπροπούλου, την Κοινωνιολόγο Δήμητρα Σταύρακα και τη Νομική Σύμβουλο Κατερίνα Καπρή. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διασφαλίζονται από το απόρρητο της Συμβουλευτικής. Υπάρχει συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και με την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς.
 
Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινώς από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 7.30 μέχρι τις 15.30. Βρίσκεται στις Νέες Εργατικές Κατοικίες, στην περιοχή Χλόη στην Καστοριά. Τηλέφωνο επικοινωνίας αλλά και φαξ είναι το 24670.22122. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: facebook-εδώ, 
Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Κέντρου η ανταπόκριση ήταν άμεση και πολυπληθής. Η διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονταν σε γυναίκες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ήταν η πρώτη προσπάθεια για να επικοινωνήσει την παρουσία και λειτουργία του. Από τότε και έπειτα σταδιακά, αλλά με σταθερά βήματα παρατηρείται ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού και  συμμετοχή του και αυτό αποτελεί μεγάλη ανατροφοδότηση για τα στελέχη του Κέντρου αλλά είναι και ώθηση που έρχεται τόσο βοηθητικά ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν και να ενεργούν.
«Είχα τη χαρά να συμμετάσχω και η ίδια προσωπικά σε έναν από τους πρώτους κύκλους βιωματικών εργαστηρίων. Πέρασα ένα πολύ ευχάριστο απόγευμα παρέα με μία δεκαμελή ομάδα γυναικών σε μία ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Ο χώρος ήταν ζεστός και η φιλική προσέγγιση των στελεχών δημιούργησε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Μέσα από εικαστικές δραστηριότητες ανακαλύψαμε πτυχές του εσώτερου εαυτού μας και αλληλεπιδράσαμε υπό τον ήχο μελωδικών και χαλαρωτικών μελωδιών».
Τα μέλη του Κέντρου θέλοντας να προχωρήσουν σε μία συλλογική κινητοποίηση, έθεσαν ως στόχο την προαγωγή της πρόληψης καθώς αποτελεί την αρχή και το τέλος για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «νόσου». Σχεδίασαν και υλοποιήσαν ένα πρόγραμμα δράσεων με τη σθεναρή υποστήριξη αλλά και την εθελοντική συμβολή της τοπικής κοινότητας. Υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς όπως και με το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων που εμπλέκονται άμεσα στην αντιμετώπιση της γυναίκειας κακοποίησης. Πραγματοποιήσαν ημερίδες με εισηγήσεις που αφορούν στην έμφυλη βία. Διοργάνωσαν ποδηλατάδα για να στείλουν μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, έτρεξαν και στο Run Greece καθώς ενημέρωσαν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για τον σκοπό λειτουργίας του Κέντρου. Πραγματοποίησαν βιβλιοπαρουσίαση με προσκεκλημένη τη μεταφράστρια του βιβλίου «Κράτα με σφιχτά» κα Βεντούρα Ρίτα. Οι δυο μεγάλες εκστρατείες για την πρόληψη της έμφυλης βίας αποτελούν την κορωνίδα των δράσεων. Η πρώτη με τίτλο «Δεν σιωπώ στη Βία» οργανώθηκε, υλοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε κατά το 2014. Η εκστρατεία περιλαμβάνει τα μηνύματα επτά γυναικών που κατάγονται από το νομό Καστοριάς, διακεκριμένες η κάθε μια στον τομέα της. Εφτά γυναίκες της Καστοριάς στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες. Η δεύτερη εκστρατεία δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες πριν και έχει τίτλο «Μην κλείνεις τα μάτια». Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τρίλεπτου βίντεο το οποίο υλοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο με τη συμβολή εθελοντών.
Δείτε το βίντεο

 
Ταυτόχρονα και καθ’ ‘όλη την περίοδο της λειτουργίας του Κέντρου, τα στελέχη συντάσσουν άρθρα που αφορούν σε γυναικεία ζητήματα, στην έμφυλη βία, στον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας και τα οποία δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο. Το κομμάτι της πρόληψης ολοκληρώνεται με τον καλύτερο και πιο ωφέλιμο τρόπο, καθώς είναι μεγάλο δώρο οι βιωματικές ασκήσεις που κάνουν με παιδιά της Ά Λυκείου. Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στη σχέση των δύο φύλων, στα στερεότυπα που κάθε φύλο κουβαλά, στους μύθους και τις πραγματικότητες που περιστοιχίζουν την έμφυλη βία. «Τα παιδία μιλούν και εμείς ακούμε, παίρνουν τον λόγο, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα εκφράζονται . Κάποτε συμφωνούν, άλλοτε διαφωνούν». Στόχος των βιωματικών ασκήσεων είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου μέσα στον οποίο οι μαθητές θα μπορέσουν να διερευνήσουν τις στάσεις τους και να επαναξιολογήσουν την ανοχή τους απέναντι στην έμφυλη βία, αλλά και να ενδυναμωθούν ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς βία.
 
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια απέναντι σε όποια μορφή βίας και να μην σιωπούμε. «Μην κλείνεις τα μάτια. Δεν είσαι μόνη σου. Μην φοβάσαι». Υπάρχει ένα Δίκτυο για σένα το οποίο περιλαμβάνει: • Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 η οποία λειτουργεί από τις 11.3.2011 και υποστηρίζεται και από την ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr. Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση / 365 ημέρες τον χρόνο και προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας. • Τα είκοσι πέντε (25) Συμβουλευτικά Κέντρα που δημιουργούνται στους Δήμους : Αλεξανδρούπολης, Αρταίων, Βέροιας, Ζακύνθου, Θήβας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κεφαλονιάς, Καστοριάς, Κατερίνης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορινθίων, Κω, Περιστερίου, Πρεβέζης, Πύργου, Ρεθύμνης, Ρόδου, Σερρών, Τρικκαίων, Φλωρίνης, Φυλής, Χαλανδρίου, Χαλκιδέων και Χίου. • Τους δέκα εννέα (19) Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους που θα δημιουργηθούν στους Δήμους: Αγρινίου, Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων. • Τους δύο (2) Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη των οποίων θα αναβαθμισθεί η λειτουργία.
 
Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και φωνάξτε δυνατά:
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ.
ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ.
ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΑΞΙΑ.
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ.
ΑΡΚΕΤΑ.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη