Αλληλοπλέκονται οι διαστάσεις της ιστορίας και της ομορφιάς στο ακριτικό μας Καστελλόριζο ή Μεγίστη. Ένας κόκκινος βράχος με κορωνίδα το καλοχτισμένο μεσαιωνικό κάστρο πάνω στα κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα, αποτελεί τη βάση του ονόματος του τόπου (Castello Rosso).
Την 1-14 Μαρτίου του 1913, οι κάτοικοι του Καστελόριζου διώχνουν τους Τούρκους από το νησί τους κηρύσσοντας την Ένωση με την Ελλάδα, που δεν γίνεται αποδεκτή και έτσι αποφασίζουν να αυτοδιοικηθούν. Οι Μεγάλες Δυνάμεις το 1914 το επιστρέφουν στην Τουρκία και το 1915 το καταλαμβάνει η Γαλλία για να το πουλήσει το 1921 στην Ιταλία.
Το φάσμα της ερήμωσης ανοίγει περισσότερο. Αυστραλία, Αίγυπτος, Αθήνα, Ρόδος είναι οι βασικοί προορισμοί των Καστελλοριζίων.
Ευκαιρίες χαλάρωσης
Σε 584 ανέρχονται οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού με την τελευταία (2021) απογραφή σε σχέση με την προηγούμενη προ δεκαετίας (492).
Δεν απλώνεται παρά στα 9 μόλις τ.χλμ η έκταση του Καστελλορίζου. Όμως η ομορφιά του δεν χωρά στο μέτρημα. Οι βόλτες στο «κορδόνι» με τα πολύχρωμα καπετανόσπιτα, το περπάτημα η οι θαλάσσιες διαδρομές κάθε μέρα, αποτελούν μια πολυφωνία και πολυχρωμία.Ατέλειωτη.
Στοιχειώδεις σταθερές του Καστελλορίζου: Κολύμπι στις βραχώδεις αλλά ασφαλείς με σκαλοπάτια ακτές ή στα γύρω νησιά στη θάλασσα όπου κυριαρχεί το τυρκουάζ και το βαθύ γαλάζιο, απόλαυση φρέσκων και νόστιμων θαλασσινών στα καλοστημένα μαγαζιά και διασκέδαση στα μπαράκια και τις καφετέριες. ΄Όλα πεντακάθαρα, νοικοκυρεμένα. Όπως και τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα παραδοσιακά σπίτια που διαθέτουν όλες τις ανέσεις. Ζητείστε στα εστιατόρια να απολαύσετε τις ντόπιες γεύσεις όπως κατουμάρια (γλυκά), χαλβά, σιροπιαστά «στραβά», ρεβιθοκεφτέδες, κρεμμυδάκια γεμιστά, ντολμαδάκια.
«Η κατακόρυφη τουριστική άνοδος του νησιού οφείλεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ιταλική ταινία Mediterraneo που γυρίστηκε το 1991 στο νησί κατακτώντας το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας” λέει στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο Γιάννης Σαμψάκος, νέος στην ηλικία, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί του, απ΄το οποίο δεν έφυγε ποτέ.
Ετσι λοιπόν συναντάμε στο καλοκαιρινό Καστελλόριζο Ελληνες, κυρίως νέους σε ηλικία, Ελληνο-αυστραλούς ξενιτεμένους που έρχονται και διαμένουν είτε στα σπίτια των προγόνων τους είτε στα καταλύματα, αλλά ακόμη και κατά τον παπα Γιώργη Μαλτέζο «να παντρέψουν ή να βαφτίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους εδώ στον τόπο τους. «Ειδικά εφέτος, μετα και τον κορονοϊό που τους άφησε τα δύο τελευταία χρόνια στα μέρη όπου ζουν, οι βαπτίσεις και οι γάμοι που δηλώνονται καθημερινά είναι ένα πρωτοφανές γεγονός συμπληρώνει στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο αγαπημένος όλων παπα Γιώργης. Ακολουθούν, κυρίως τον Αύγουστο, Ιταλοί, Άγγλοι, Γερμανοί.
Για ώρα ανάγκης στο νησί υπάρχει περιφερειακό ιατρείο και φαρμακείο που από το 2021 στηρίζεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου.
Το Καστελλόριζο συνδέεται αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς με τη Ρόδο και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Φωτογραφικό υλικό