Προσφυγή στις εθνικές κάλπες έβγαλε τελικά η κάλπη των ευρωεκλογών μετά τη βαριά ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς βρέθηκε πίσω από τη ΝΔ σχεδόν 10 μονάδες (9,4% με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στο 53,5%), πολύ πάνω κι από τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Στο επίπεδο των ευρωεκλογών πήρε σάρκα και οστά το χειρότερο των σεναρίων για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεπερνά το 32% σε συνδυασμό με μια πέρα από κάθε προσδοκία διαφορά. Ο χάρτης των αποτελεσμάτων βάφτηκε μπλε ενώ οι εντυπώσεις από το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εντάθηκαν και από τις κακές επιδόσεις τόσο στις περιφερειακές εκλογές όσο και στις δημοτικές.
Κατόπιν αυτής της απροσδόκητης εξέλιξης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες γύρω στις 11.30 το βράδυ, ότι μετά το β’ γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών. Στο τραπέζι βρίσκονται προς το παρόν και οι δύο πιθανές ημερομηνίες, δηλαδή η 23η και η30η Ιουνίου.
Με τους όρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης που προηγήθηκε θα πρόκειται για το
«δεύτερο ημίχρονο» μιας εκλογικής αναμέτρησης που από τον «πρώτο γύρο», αυτόν των ευρωεκλογών, έλαβε χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, ήταν «σαν» εθνικές εκλογές.
«δεύτερο ημίχρονο» μιας εκλογικής αναμέτρησης που από τον «πρώτο γύρο», αυτόν των ευρωεκλογών, έλαβε χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, ήταν «σαν» εθνικές εκλογές.
Εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικού πόλου
Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας», παρόλο που, όπως είπε προκειμένου να ισορροπήσει τα δυσάρεστα νέα, «εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση».
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, επέμεινε στο πολιτικό σχέδιο αποφεύγοντας να κάνει τη (ρητή) διαπίστωση ότι ο λαός το απέρριψε. Αντιθέτως σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά και το σχέδιο μας για τη στήριξη των πολλών. Δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα. (…) Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στο λαό, σε όλους εσάς». Και σε άλλο σημείο της δήλωσής του επαναλαμβάνει ότι ο λαός θα πάρει την οριστική απόφαση (και κανένας άλλος) επαναλαμβάνοντας επίσης το δίλημμα (και) της εθνικής κάλπης: «Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση. Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η επιλογή, στη δήλωση του πρωθυπουργού να μην υπάρξει κάποια αρνητική αναφορά για το πώς ψήφισαν οι πολίτες παρά τονίστηκε ότι τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντλούν τη δύναμή τους από το λαό και ο λαός είναι το μοναδικό του στήριγμα, έχουν δε ως γνώμονα της πολιτικής τους «να μπορεί ο ελληνικός λαός, όλοι και όλες, οι πολλοί, να πορεύονται με το κεφάλι ψηλά».
Σε ό,τι αφορά το κλίμα ήταν ήδη βαρύ από την ανακοίνωση των exit poll, που διέψευδαν τις προσδοκίες για μικρή διαφορά και ιδιαίτερα όταν η διαφορά έδειξε να σταθεροποιείται στις 7,5 μονάδες με τάση να ανέβει.
Συνεδρίαση ΠΓ για τη διαχείριση της ήττας
Μετά την προσέλευση του πρωθυπουργού στα γραφεία του κόμματος και μαζί κορυφαίων υπουργών και κομματικών στελεχών πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (είχε συνεδριάσει και το μεσημέρι για τα πρώτα κύματα αποτελεσμάτων των exit poll).
Στην συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων εκτιμήσεων της Singular Logic, τέθηκε το ζήτημα ποια είναι η προσφορότερη διαχείριση της συντριπτικής ήττας, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν εισηγήσεις από υπουργούς υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο αλλά υπερίσχυσε η άποψη ότι δεν είναι δυνατή άλλη διαχείριση πέρα από την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία – άποψη και του ίδιου του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες.
Πάντως δε φαίνεται να υπήρξε διεξοδική αποτίμηση του αποτελέσματος και ερμηνεία της ψήφους των πολιτών, ποιοι παράγοντες δηλαδή επηρέασαν τους ψηφοφόρους ώστε να εκφράσουν σε τέτοια έκταση την αποδοκιμασία τους, γιατί δεν «έπιασε» η επικοινωνιακή στρατηγική «εκφοβισμού» δια της ανάδειξης των αντεργατικών και αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, κλπ. Υπήρξαν μόνο κάποιες φωνές που σημείωσαν ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να ξεδιπλωθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους.
Ποιοι ευρωβουλευτές εκλέγονται
Μόνοι «κερδισμένοι» φαίνεται να είναι οι 6 υποψήφιοι που εκλέγονται στην ευρωβουλή. Με σειρά εκλογής διαβατήριο για τις Βρυξέλλες παίρνουν (εκ νέου) ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Στέλιος Κούλογλου (εκ νέου επίσης). Ο Αλέξης Γεωργούλης και ο Πέτρος Κόκκαλης.
Φωτογραφικό υλικό