Graffiti: Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείς τη Δράμα

1039 Views
Graffiti: Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείς τη Δράμα Graffiti: Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθείς τη Δράμα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η Δράμα φημίζεται για τα παραδοσιακά χωριά της, την υπέροχη φύση και τα μοναδικά τοπία της, τους υπέροχους κήπους και τους μικρούς καταρράκτες στην πόλη και φυσικά το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας σήμα κατατεθέν της Δράμας.

Όμως οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Δράμας μέσω του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» (η δράση εκτελείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και την υποστήριξη του ΝΟΗΣΙΣ) ανέδειξαν και ένα ακόμη αξιοθέατο της πόλης τους: Τα Graffiti.

Ο σκεπτόμενος άνθρωπος (TheThinker) ή οι ψυχές που χορεύουν (dancingsouls) ή ο Αστικός Μύθος (urbanmyth) βρίσκονται αποτυπωμένα σε τοίχους οικοδομών, πολυκατοικιών και γενικά σε αυτό που αποκαλούμε δημόσιο, αστικό χώρο.

Όπως εξηγεί ο Τάοος Σαλής Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας και υπεύθυνος της δράσης με τη χρήση γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων GISδημιουργήθηκε ένας χάρτης εντοπισμού του κάθε Graffitiμέσα στον αστικό χώρο . Τα Graffitiέχουν ψηφιοποιηθεί και έχουν πάρει τη θέση τους σε έναν διαδικτυακό χάρτη ο οποίος δίνει το ακριβές σημείο του καθένα, την εικόνα του, πληροφορίες για το έργο τέχνης και για τον καλλιτέχνη του. Στον πυρήνα της δράσης βρίσκεται η οπτική ότι τα Graffitiείναι τέχνη και μέρος της κουλτούρας του αστικού χώρου. Αναδεικνύεται έτσι η σύνθεση του έργου, ο καλλιτέχνης αλλά και η σύνθεση του αστικού τοπίου, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό, οι αγωνίες και οι προσδοκίες τους . Παράλληλα, οι μαθητές στο πλαίσιο της δράσης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που υποστηρίζεται από το ΝΟΗΣΙΣ δημιούργησαν ένα περιοδικό όπου με το QRcodeο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να εντοπίσει τις Graffitiδιαδρομές στην πόλη της Δράμας.

Όπως εξηγεί ο Τάσος Σαλής το επόμενο διάστημα ο ψηφιακός χάρτης των Graffitiτης Δράμας θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και θα δημοσιοποιηθεί για μία ακόμη φορά στην τοπική κοινωνία.
Κινούμενα Graffiti

Την άποψη ότι τα Graffitiδεν είναι βανδαλισμός, αλλά μία ακόμη μορφή τέχνης έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια τα σχολεία της Δράμας.

Στο 8ο για παράδειγμα Δημοτικό Σχολείο της περιοχής graffitiσε χαρούμενα χρώματα μεταδίδουν συνθήματα χαράς, αισιοδοξίας και ενδυνάμωσης προωθώντας τη φιλία, τη μη βία, την αποδοχή.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας στο πλαίσιο του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» ( το Έργο διεξάγεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του ΝΟΗΣΙΣ)με τη βοήθεια του καθηγητή τους Χαράλαμπου Ακούτα κατέγραψαν ψηφιακά όλα τα γκράφιτι που υπάρχουν τόσο στη δική τους σχολική μονάδα όσο και σε άλλα σχολεία της Δράμας.
«Καταγράψαμε και ψηφιοποιήσαμε τα graffitiστο 8ο Δημοτικό Σχολείο που έχει και τα περισσότερα , στο 1ο και 2ο Δημοτικό στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια με τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού τα graffiti…ζωντάνεψαν. Απέκτησαν δηλαδή κίνηση.

Για τις ανάγκες ψηφιακής αναπαράστασης των γκράφιτι με χρήση λογισμικού, πραγματοποιήθηκε επιπλέον εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Πληροφορικής Καβάλας.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και το αποτέλεσμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του 2ου ΕΠΑΛ σε βίντεο».

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δράμα1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ με την Λένα Παπαληγούρα σε περιοδεία (πρόγραμμα παραστάσεων)
«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ με την Λένα Παπαληγούρα σε περιοδεία (πρόγραμμα παραστάσεων)
με 0 Σχόλια 4247 Views

Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη